De nieuwe polo'kes... + verslag door Sylvin + aanvulling Tim (cursief)

...waren afgelopen weekend te bewonderen in Echternach.

en op het einde halen we 4 punten … of 6 punten...

Weken op voorhand wist ik dat de auto in Westerlo moest blijven, dan maar een vriendelijke bestuurder gezocht , achtereenvolgens maak ik afspraken met de ouders van Matei, met de Pieter, met Stief, Luc vertrekt reeds donderdag, om tenslotte door Jan-Dries naar Echternach gevoerd te worden. Aankomst rond 17.30 uur, een stralende Tim staat ons op te wachten aan de toren, een minder fitte Luc (ouderdom?) mompelt iets van welkom, en wij naar de markt.

Terrasjesweer, Stief komt melden dat hij er ook is, en tot onze grote verbazing ontdekken we dat Marc voor de allereerste keer het tornooi zal meedoen. Wij op zoek naar eten, Luc en Tim hebben de donderdagavond een tof plaatsje gevonden en daar beloofd om terug te komen. Het doet  me denken aan Bon Acceuil, te grote porties en veel groenten. Ondertussen heeft Pieter zich bij ons gevoegd, en Matei en ouders begroeten we in de winkelstraat.

Veel bekend volk bij de doktor, Luc en Sylvin gaan , zoals het de oudjes past, op tijd naar bed, de anderen beloven zeer stil binnen te komen, en we mogen zeggen dat ze maar even stoorden.

Weken op voorhand was alles al geregeld. Op donderdag met de nmbs naar Echternach, sleutel afhalen bij den tourist office, kaarsje laten branden in de abdij, boodschappen doen voor het ontbijt, kwaliteitscontrole bij de crèmerie, beim den doktor gaan melden dat ze hun voorraad moeten aanvullen ... Enfin, er voor zorgen dat de Rokadisten vrij zijn van zorgen en zich voor 100procent op het schaken kunnen smijten. Vrijdag late namiddag, druppeltjesgewijs vallen de Rokadisten neer op het marktplein van Echternach, een blij weerzien van oudgedienden die zich klaar maken om de heroïsche gevechten uit hun jonge tijd te herbeleven. Beim den doktor wordt de aangevulde voorraad soldaat gemaakt bij een potje rondetafelschaak, een creatieve ingeving van de veteraan.       

Het tornooi zelf : ik geef enkel mijn avonturen, van de rest weet ik weinig … (idem dito voor Tim)

Ronde 1 : ik speel in de wachtgang : Maltezeanu Stefan (2060) – Sylvin  rem. Ik krijg nr 213 en mag tegen nr 60, win een pion en de kwal, en maak de fout remise aan te bieden, later kom ik tot het besef dat ik na winst waarschijnlijk een minder sterke tegenstander krijg.

Ik start in de wachtgang. Een trage overwinning, maar een duidelijke overwinning in de Grunfeld.

Ronde 2 : met wit tegen Raetsch Kurt   2002 verdient verloren.

Met zwart het Albin-countergambiet uit mijn mouw geschud. Snel een klein voordeel bekomen, minder snel het kunnen afmaken. Toch een dame in het mandje kunnen leggen.

Ronde 3 : jeugdspeler Unbehend, Marius, 1348  kan een pion winnen op b2, durf niet (ik begin een hekel te krijgen aan die zogenaamde wijsheden zoals pak nooit op b2) laat de knaap terug in het spel komen en stel dan maar op het juiste moment remise voor.

De spiegelzaal, een FM. Ik ruil alles wat over de helft komt, moet wel 30 zetten wachten voor er iets over de helft komt. Een eindspel met lopers van ongelijke kleur komt op het bord, einfach remis glaube ich. Ik zet mijn loper in de hoek, loper mag niet meer uit de hoek komen, doet mij denken aan mijn jeugd. Witte pionnen spelen "schipper mag ik overvaren", zwarte loper blijft in de hoek staan. Wit krijgt een nieuw vrouwtje, zwart geeft op.

Ronde 4 : met wit tegen Abramowski Joerg, 1934 offer een loper op g6 om met de dame op g6 en h6 eeuwig schaak te geven (sorry, het is driemaal dezelfde stelling) berusting bij zwart , remise .

Terug naar de gang tegen een jeugdtalent. Een Benko, ik haat dat. Kies ervoor mijn paard op c4 te zetten ipv c3. Jeugdspeler speelt zijn standaard benko zetjes. Ik offer mijn paard op d6, wat normaal niet kan, nu wel en 1-0 op zet 18.

Ronde 5 : Schmidt Waldemar 1915 duwt me in een diepe put, geen schijn van kans, precies of ik tegen StevenB moet spelen …

Den Boris, een bekende kaart, een haalbare kaart. Barstende hoofdpijn, slaaptekort, niet verder dan 1 zet kunnen rekenen, geen schijn van kans, een diepe put, precies of ik tegen S Bellens moet spelen ...

met de bende naar hetzelfde eethuisje, daarna naar de doktor, 11.15 uur in bed.

met de bende naar hetzelfde eethuisje, daarna naar den doktor, 12.15 uur in bed.

's morgends moeten we onze toren verlaten. Alles terug opruimen en netjes achterlaten. Merken de schaakconnaisseurs op dat de auteurs van de aanwezige schaakboeken meespelen in het toernooi. Boeken laten signeren of is er dat wat over voor een schaakboek?

Ronde 6 : ik ben ondertussen in de kinderkamer beland, speel een soort salonremise tegen Noorderwijker  Herman Verhoeven 1415 …

Terug op de gang, tegen de vrienden uit Limburg. Ik zie een naar mijn mening foutief stukoffer verschijnen, verlies de interesse, verlies een volle toren. Kom in een verloren eindspel terecht, zet een valletje op, tegenstander trapt er in. Dan toch nog gewonnen.

Ronde 7 : Nog eens jeugd, Finkenbeiner Oliver, 1339 ,heb het eerst gedaan van de hele bende, na 10 min is de lol er reeds af, eindelijk winst.

Terug op de gang, tegen de vrienden uit Geraardsbergen. Zotte stelling, timpe stelling. Paarden aan de rand, korte rokade, lange rokade, penningen, stukken laten instaan. Langzaam aan zijn de dreigingen van mijnentwege groter dan die van tegenstander. Langzaam aan duw ik de zwarte koning in een matnetje. Langzaam aan sta ik mat in 1. In een rapid kun je al eens iets over het hoofd zien.

Ronde 8 : dat heb je dan, onmiddellijk een zware, Lopez Popov,  1940 ,maar misschien de beste partij , dus verloren

Weeral op de gang, tegen de vrienden van Brussels. Een Blackmar-diemer besef ik op zet 5. Het feit dat ik pas op zet 5 merk dat het een standaard BD is wijst erop dat de conditie niet goed is. Ik heb gelukkig genoeg ervaring met de cheapo's die het BD produceert en win vlotjes door zelf de kwal te offeren .

Ronde 9 : Hubert Rene, 1413 ,rustig spel, pion voor, alles ruilen en eenvoudig winnen, wie zegt dat ik het niet meer kan?

Weeral de gang, altijd maar de gang. Mijn tegenstader ruilt echt alles af, zitten snel in een eindspel. Ik win onmiddellijk een pion, geef hem iets te snel terug, manoeuvreer mijn kleine legertje naar de ideale velden om moeizaam mijn laatste punt binnen te halen. 

Rustig met Luc naar huis, ….

De veteraan mag zijn medaille gaan afhalen voor 15 jaren dienst. Rustig met Stief naar huis, ...