Bart @ Eurochess 2014 – Tallinn

Bart      20.06.2014

Op vrijdag 13 juni vond in Tallinn (Estland) de Eurochess plaats. Zeg maar het Europees Kampioenschap schaken voor Centrale Bankiers. België heeft deze competitie al 2x gewonnen, en is steeds een kandidaat voor het podium.

De Belgische ploeg bestond uit (op elo volgorde) Dirk Michiels (oom van), Marc Ghysels, Pierre Degembe (oa door Steven en Cisse gekend), mezelf, Hans Temmermans en Xavier Hawia. Doorgaans speelt broer Thierry Hawia mee, en ben ik ‘maar’ vijfde bord, helaas deze had andere (bridge) verplichtingen en dat maakte dat er onmiddellijk wat stress op mijn schouders lag. Immers, de landencompetitie wordt bepaald door de eerste vier borden van elk land.

We speelden 8 ronden rapid (15′ + 3sec increment) in een mooie zaal van het Radisson Blue hotel, perfecte condities. In de eerste ronde stonden op bord 22 de zwarte stukken op mij te wachten, tegenstander was een Oostenrijker (geen internationale rating) die weinig weerstand kon bieden. In de tweede ronde volgde al direct een eerste echte uitdaging, tegen de Spaanse topspeler Cao Armillas Jesus met een rating van 2158. Deze ging uitzonderlijk vlot voor de bijl in een door mij gekende openingsvariant. Op zet 15 dacht hij nog 10minuten na om tot de conclusie te komen dat mat onafwendbaar was. Gesterkt door deze vlotte overwinning volgde twee remises tegen Coste Thierry FRA 2131 (met de hakken over de sloot) en Renault Fabien FRA 2188 (waarschijnlijk een winnende combinatie laten liggen en in een beter eindspel met meer tijd op de klok remise aangeboden). Dus met een middagpauze stond ik daar plotseling geheel onverwacht met een 3/4. ‘S namiddags kon de fun niet op, want in de vijfde ronde ging de sterkste Nederlander van het gezelschap onder in een “Hollandse” stelling . Vroombout Enrico NED 2169. Het mooie liedje bleef helaas niet duren, in ronde zes was Croizier Valery FRA 2173 duidelijk te sterk voor mij in de klassieke stelling waar wit met d4 en c4 hangende pionnen heeft. Ronde 7 was even een verademing, tegen een Portuguse speler zonder internationale rating, hier had ik misschien nog het meeste moeite mee, want pas diep in een paardeneindspel met pion meer, kon ik het tij in mijn voordeel beslechten. Met 5/7 had ik een prachtig resultaat, en werd ik de laatste ronde gepaard met zwart tegen een sterke Nederlandse speler Termeulen Albert NED 2116. In een Caro Kann ging het gelijk op, maar naarmate het middenspel vorderde, had ik mijn inziens meer kansen dankzij het betere stukkenspel. Dit gaf op een gegeven moment zelf de volgende mooie stelling waar ik een winstvariant miste, en zelf enkele zetten later de partij weg blunderde.

Slotsom: een mooie 5/8 met een heleboel sterke spelers als tegenstander, en een prachtige 9de plaats in het eindklassement. Ook de ploeg deed het goed, enkel de Fransen waren te sterk, dus België kon naar huis met een zilveren medaille!

http://chess-results.com/tnr137364.aspx?lan=1&art=1&rd=8&wi=821

De dag nadien werd er nog een blitz gespeeld. De 5’ KO had soms iets weg van de tegenstander door zijn klok te rammen (ik pleit schuldig voor de laatste ronde, met Italiaanse tegenstander kon hier, afgaande op het stukje theater na de partij, hier niet met lachten), ook hier kan ik tevreden terug blikken met opnieuw een 5/8 en een aantal leuke winstpartijen tegen veel sterkere tegenstanders.

http://chess-results.com/tnr137643.aspx?lan=1&art=1&rd=8&wi=821

Conclusie: zeer tevreden van mijn toernooi. De openingstheorie waar ik de afgelopen periode (hard) aan gewerkt heb, heeft hier duidelijk zijn vruchten afgeworpen. Verder ging ook het middenspel tegen een aantal sterke spelers uitstekend.

Stief
22.06.2014 - 20:00

Een mooi verslag van een mooi
Een mooi verslag van een mooi verlopen tornooi, Bart!

Beantwoorden

Reactie

Nieuwe website – dit is er veranderd

Steven     19.02.2021     1

Nieuw design door Jan-Dries. Vraag hier een nieuw wachtwoord indien je niet meer kan inloggen. Ontdek wat er veranderd is.
De zoekfunctie is meer prominent aanwezig, samenvattingen van privé berichten zie je nu ook als anonieme bezoeker. Als je dat wenst, kan je je emailadres achterlaten en automatische updates van de website ontvangen.

Lees meer

Interclub – hoe gaat het nu verder? Een update

Steven     21.02.2021

Het interclub seizoen 2019 – 2020 staat gepland om af te werken in september 2021. 6 weken later start het nieuwe seizoen 2021 – 2022.

Lees meer

De punten worden aan de meet uitgedeeld

Steven     20.02.2021     1

Ja wadde. Uw verslaggever heeft er een slechte nacht opzitten, na vrijdagavond onderstaande partij te spelen tegen kachelwinkel Peeters. In…

Lees meer