Club

Rokade Westerlo telt meer dan 60 leden. We zijn actief in verschillende toernooien: Interclub, Zilveren Toren, zomertoernooien, jeugdtoernooien, in binnen- én buitenland. Op zondagvoormiddag geven we les aan jeugd en volwassenen, op vrijdagavond houden we clubavond. Wil je meer weten? Spring gerust eens binnen!

Geschiedenis

We schrijven 1972. In de toenmalige Gemeentelijke Sint-Lambertusscholen te Westerlo neemt een jonge leerkracht het initiatief om tijdens de middagpauze een schaakclub op te richten. Een goed idee gevolgd door een groot succes, meer dan 80 leerlingen vechten 4 maal per week voor een vijftal borden en stukken.

De gelukkigen konden spelen, de anderen toekijken. Al vlug wordt het kaf van het koren gescheiden, enkele toptalenten studeren meer schaakleerstof dan elk ander vak dat op het programma van hun studiekeuze staat.

Gevolg: wij willen tornooien spelen, wij willen borden en stukken, wij willen klokken, wij willen boeken, wij willen aan elkaar lesgeven… De club krijgt vorm en de schakers betalen 20 fr. lidgeld (ongeveer een halve euro)

Op twee fronten wordt er gevochten: in de scholencompetitie wordt in 1974 en 1975 het hoogste plaatsje Belgisch Kampioen gehaald door Danny, Wim, Marc en Marc, in de Zuiderkempen individuele zege in Noorderwijk, Hulshout, Herenthout, Westerlo, Geel, Putte, … En een tweede generatie staat reeds te dringen: Eddy, Chris, Jan, Geert, Steven …

Om de afgestudeerden niet te verliezen trekt de leraar met zijn bende op zoek naar een plaats buiten de school. Daar wordt zijn taak overgenomen door Ivo. De vrijdagavonden worden heilig verklaard.

Na omzwervingen langs het gemeentehuis en verschillende drankhuizen in Herentals komen ze terecht in het parochiecentrum in Westerlo centrum. Hier is er ook plaats voor volwassenen. We maken kennis met Cisse, Staf, Willy, Willy, Gunther, Frans, Rik, … De club begint vorm te krijgen en zelfs een bestuur!

Inrichten van een clubkampioenschap toont de jarenlange suprematie van Marc aan. Tot eind jaren 90 beheerst hij de club. Steven, Wim, Rene, … nemen over.

De stap naar de schaakbond en de competitie is dan klein, meedoen met de nationale Interclub competitie en de provinciale Zilveren Toren is logisch, zelf tornooien inrichten is een kleintje. Onder impuls van enkele leden worden tornooien zoals Gent, Geraardsbergen en Echternach ontdekt en veroverd …

Midden jaren 90 nemen leden deel aan een arbiterscursus. Het organiseren van belangrijke toernooien zoals het BK komt in zicht.

Dan begint de jeugdwerking, waar Luc, Johan, Tim en Sylvin graag hun zondagvoormiddag aan opofferen. Na een simultaan tegen GM Timman volgt een jarenlang samenwerken met Inventi, waar we mogen kennismaken met wereldschakers. Regelmatig wordt de club versterkt door nieuwe leden. Nieuwe talenten zoals Ben, Jef, Bart, Tim, Jan-Dries, Jelle, Andy, Stief, Michelle, Pieter, Dries, Maxim, Steven, Sven… dragen elk hun steentje bij.

Na het BK 2004, een absoluut hoogtepunt in de werking van Rokade Westerlo, organiseren we in 2010 en 2011 een BK in Westerlo en Berchem, waar de experten zelfs een gm normentornooi spelen.

Na 38 jaar voorzitterschap is het tijd voor verjonging, eerst neemt Tim het hoogste ambt waar, na 2 jaar wordt hij afgelost door Steven. Stief mag de geldzaken doen, en met Sven, Bart, … nemen de twintigers en dertigers het bestuur over, met nieuwe ideeën. De oude garde behoudt waardigheid in een senioren ploeg …

lichess 1

Toernooi stap 1 + stap 2 – kids

12 mei @ 14:00

Woensdagnamiddag organiseert het Belgisch Vriendenteam een toernooi voor stap 1 en stap 2. Klik hier om deel te nemen. Je dient vooraf lidmaatschap van het Belgisch Vriendenteam aan te vragen!

Lees meer
cafe centrum 2

Eerste clubavond na heropening horeca

14 mei @ 20:00

Vrijdag 14 mei houden we onze clubavond opnieuw fysiek in café ’t Centrum. Op het vernieuwde terras, en met een vast einduur om 22uur. Laat een berichtje achter in de reacties indien je van plan bent om langs te komen!

Lees meer
sync google and outlook calendars

Abonneren op de kalender

Steven     02.01.2020

Het is mogelijk om de events die in onze kalender staan, automatisch te ontvangen in bv. een Google Agenda. Om…

Lees meer

Café ’t Centrum – Virtuele Toog

14 mei @ 20:00

    1

Vanavond zijn de online rokadisten welkom aan onze virtuele toog bij Café ’t Centrum. Zoals gebruikelijk spelen we een nog af te spreken tornooi op lichess. Suggesties welkom !

Praatbox-link

Lees meer