Rokade Westerlo 50 jaar geschiedenis

Rokade Westerlo viert zijn 50-jarig bestaan, en dat laten we niet onopgemerkt voorbijgaan. Gedurende het ganse jaar (sept ’21 – aug ’22) posten we hier, week per week, een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen uit de geschiedenis van onze schaakclub.

Feesten doen we op zaterdag 10 september 2022.

Ga naar reacties

Heb je opmerkingen of aanvullingen bij deze geschiedenis? Bezorg ze ons via een reactie onderaan deze pagina, of per email via bellenssteven@gmail.com. We voegen ze graag toe aan dit overzicht!

2008
rw 2008

Bier / kaasavond

Clubkampioen: Stief met 5 overwinningen en 1 remise, voor Jelle.
Johan, Jelle, Tim, Bart en Jan-Dries naar Leuven.
Jeugd speelt op zondagvoormiddag een laddertornooi, waar Mats de hoofdvogel afschiet.
Clubblad wordt digitaal, met Jan-Dries en Tim aan het roer, minder onkosten, maar misschien vluchtiger.
Zuiderkempen: 10 Rokadisten op een totaal van 32 spelers, Marc wint voor Kris.
Boekenbeurs Noorderwijk is ook voor Marc, voor Sylvin(4de), slechts 15 deelnemers.
Op initiatief van Bart komt er een kaas/wijn avond, waar de wijn vervangen wordt door een honderdtal verschillende flesjes bier. Bart, Tim, Patrick en Jan-Dries vormen een viertal dat nog jaren zal sleuren met bier en kaas.
We tellen 48 leden waaronder 14 jeugdleden, die trouw lessen volgen op zondagvoormiddag, Luc en Johan nemen hier de leiding.

rw 2007

Interclub: eindelijk naar derde afdeling

(foto: Staf Janssens, klaar voor de strijd)
Interclub 2006-2007: we vinden een zeer uitgebreid verslag, en het mag er zijn: W1 eindigt op een eerste plaats in afdeling 4, W2 neemt een gedeelde eerste plaats in afdeling 5, maar komt met de bordpunten drie halfjes tekort. Wij dus naar derde afdeling. Hoogtepunt (volgens Jan) is de ontmoeting tegen Humbeek, waar Marc Donna ontmoet.
Luc neemt de touwtjes op zondag stevig in handen, jeugd zal examen doen om naar de volgende stap over te gaan, maakt reclame voor jeugdtornooien en predikt dat plezier hebben het belangrijkste is.
Dries neemt voor de tweede keer deel aan het BJK in Oostende, 7 dagen met 9 partijen, leuk en vermoeiend.
Wat voor IC lukte, mislukt in de ZT, Murphy zorgt ervoor dat de eerste ploeg tegenvallende resultaten haalt, niettegenstaande de steun van Eddy en Andy, een teleurstellende 7de plaats in het eindklassement. W2 doet het nog slechter met een 9de, W3 en W4 een 4de plaats.
Eddy probeert ons de kunst van het probleemschaken aan te leren, enkel leden volgen hem.
Ons eigen paastornooi telt 40 deelnemers, de hoogste reeks is voor Mathias De wachter en Andy, jeugdspelers Arno Bomans, Jonas Van Cappellen en ene Rein Verstraeten heersen over andere reeksen.
Help, ik vind geen clubkampioen tussen 2006 (Andy) en 2008 (Stief)!
We organiseren in Antwerpen met de hulp van Inventi een IM normentornooi, met deelname van Eddy en Andy.
We tellen 49 leden, een voorlopig record.

2007
2006
rw 2006

Simultaan tegen GM Timman

Zilveren Toren: een nieuw tempo dat nadelig blijkt voor de betere speler: 2 uur QP, ploeg1 eindigt op een tweede plaats (stukken), W2 met als kapitein Cisse op een derde (bord), ploeg W3 met Jef als hoofd derde (bord), ploeg 4 met Ben zesde: zo krijgen we wel veel materiaal.
Interclub: al jaren een ploeg in vierde en in vijfde, W1 neemt in de eindrangschikking een derde plaats in, W2 een vijfde, met dank aan Johan en Cisse.
Een uitnodiging van een bedrijf uit Antwerpen: of wij een simultaan tegen GM Timman willen steunen met  deelnemers en materiaal, wij zeggen ja als zij voor parkeerplaatsen kunnen zorgen. Andy, Frans, Marc, Kristof, Jelle, Patrick, Edje, Tim en Sylvin beloven het de GM zo moeilijk mogelijk te maken. We halen twee punten, Andy wint, Edje en Tim een halfje. Ook naast het bord zijn we goed, we nemen afscheid als laatste.
Met dank aan Roger
Paastornooi: 42 deelnemers : Kris zorgt voor paaseitjes.
1 mei te Schoten, wij zijn met 4, Andy, Rik, Dries en Sylvin, uitslag van geen belang.
Jan-Dries en Tim besluiten hoofdredacteur te worden, nieuwe lay-out en verzorgde artikels.
Zeer ingewikkelde formule voor het clubkampioenschap, met voorronden, vierde finales, halve finales, finale… organisatie deed er alles aan dat de beste mag winnen, en Andy verslaat Marc.
8 Rokadisten proberen in Echternach , Andy, Patrick, Bart, Tim, Sylvin, Jan-Dries, Dries en Jef amuseren zich op en naast het bord, het hoogtepunt wordt op maandag gevierd in de tuin van de voorzitter waar een twintigtal jonge meisjes bbq speelt en Jan-Dries de afwas doet.
In het open van Gent vinden we alleen Marc, Sylvin en Cisse. Prachtig zomerweer, plots slecht nieuws, Freya is gesloten, weg, zonder afscheid te nemen. Ronde 2  Marc  speelt tegen Hoeksema, IM 2378, de Mora komt op het bord , de partij  wordt later in Knack en in De Morgen gepubliceerd, wij zeer trots, Marc valt in de prijsjes.
Jelle neemt deel aan het kampioenschap van Vlaanderen, verzamelt 4,5 punten uit 7 en mag met een ratingprijs naar huis.
Het verslag van Jef over Geraardsbergen is zo onduidelijk dat ik niet eens de deelnemers kan ontcijferen, het gaat over een huisje van 1760, een Egyptenaar die voor eten zorgt, Jack Daniels die muren sloopt en iets van Mattentaarten gooien.
De Zuiderkempen zijn doorgegaan, 60 deelnemers, mooi verdeeld over twee reeksen. Sven wint de eerste reeks voor Tim, Andy de tweede met een straat voorsprong op Patrick en Jelle.
De lessen op zondag komen in de handen van een verantwoordelijke Luc, die samen met Johan een cursus schaakinstructeur volgt.

rw 2005

6 Rokadisten te…

(foto: IM Eddy Van Beers)
Zilveren Toren: 1 ploeg in eerste, twee ploegen in tweede en een ploeg in derde afdeling. Versterking met IM Eddy Van Beers, gesteund door Andy moesten we in de top 3 eindigen, maar, Temse speelde niet mee, versterkt tegen ons en de drie laatste partijen spelen met Janneke en Mieke om vrijwillig af te zakken …. De tweede ploeg olv Cisse eindigde derde (bord), Jef met de derde ploeg op een zesde plaats en de ploeg van Ben op een zevende plaats.
Interclub: 2 ploegen met als eindresultaat geen promotie en geen degradatie.
Het lokaaltje van Lille wordt te klein voor het Eiken Toren tornooi, Kris wint zijn 5de toren.
Sylvin en Dries naar Schoten, eindigen op plaats 43 resp. 76. Tegen een ex BK (Penson) spelen is altijd een plezier.
Met 6 naar Echternach, we zijn nog altijd welkom in het roze hotel, Tim, Bart, Sylvin, Jef, Cisse en Jan-Dries beleven een “chilil” week-end.
In het open van Gent vinden we ook 6 rokadisten: Marc, Cisse, Staf, Patrick, Steven en Sylvin. Frea heeft speciaal meer drank in voorraad, en is teleurgesteld om de afwezigheid van andere Rokadisten.
Kan het anders? 6 (5 + 1 zoon)spelers in Geraardsbergen en Sylvin als arbiter. Marc, Sam, Andy, Cisse, Jan-Dries en Bart.
We nemen deel aan het “Westels Volkfeest”, waar Sylvin een BV (Johan Verminnen) wegjaagt, Kris een simultaan geeft en wilde verhalen over Jelle de ronde doen.
Deze Jelle doet mee aan het ITPC  waar hij met wit tegen een GM probeert, Karpatchev heeft meer dan 2 uur nodig om te winnen.
Twee dagen rapid te Oostende, 100 deelnemers met 9 grootmeesters en Jelle en Tim, de eerste met een ratingprijs naar huis, de tweede met een nul tegen IM Alienkin.
En wie is er clubkampioen? Den Marc , maar het is waarschijnlijk de laatste keer.
Zuiderkempen : 6 rokadisten in de A-reeks, gewonnen door Tim, 6 Rokadisten in de B-reeks waar Luc een tweede plaats haalt.
Boekenbeurs Noorderwijk, 6 deelnemers uit Westerlo, waar van 5 op de eerste 5 plaatsen, op kop Marc en Andy, Tim, Jelle en Sylvin volgen, alleen Rik kan het tempo niet volgen.
Met 2 maal 6 naar het Kersttornooi in Deurne, eindigen 5de en 12de, twee borden meer in de kast.
IM Eddy beste snelschaker en Kris beste rapid 2005

2005
2004 (2)
2004 2

Belgisch Kampioenschap

Foto: Staande: Edje, Sylvin, Cisse, Rik, Jelle, Tim, Joke, Jan-Dries, Petra, Andy, Ben, Eddy, Bart.
Zittend: Jef, Marc, Dries, Sam, Luc, Maria, Frans, Timothy, Evi, Marina.
We missen Staf en Johan, verborgen achter Sylvin en Andy?

2004 bk 1
IM Bart Michiels: Belgisch Kampioen

2004 bk 2
Edje zorgde voor t-shirts van DHL voor de helpers

2004 bk 3
Heidi Vints: dameskampioene

2004 bk 4
Wim Barbier: winnaar open reeks

2004 bk 5
Jan-Dries: ontwerp rugtekening

2004 bk 6
Receptie: niet bij elk BK, wel bij Rokade Westerlo

2004 bk 7
Aandacht bij de prijsuitreiking

2004 bk 8
Even ontspannen na gedane arbeid

2004 bk 9
Hoe draag ik trappisten, lessen van Gent renderen.

2004 bk 10
Jelle ontvangt een ‘elo’ prijs.

2004 1

Echternach, maar ook Geraardsbergen

Zilveren Toren wordt een van de hoofddoelen: negen weken 18 schakers opstellen van ongeveer 25 leden is een paardenjob, maar Marc slaagt erin. Met de steun van Eddy Van Beers en Andy Ooms bereikt de eerste ploeg een schitterende tweede plaats in de hoogste afdeling. Westerlo 2 eindigt op plaats 8, onze derde ploeg plaats 4, beiden in tweede afdeling, en de vierde ploeg blijft (gelukkig) in derde afdeling hangen.
Sylvin neemt deel aan de individuele ligakampioenschappen, eindigt 15 op 36 deelnemers.
In april trekken we tweemaal naar Hoboken, eerst een duo tornooi met Timothy- Jelle, en Cisse-Sylvin, we halen de middenmoot en het eerste duo wint van het tweede. De volgende dag drie jongeren naar het jeugdtornooi, en Sylvin naar het Nestor, gewone uitslagen, verliezen tegen de beteren en winnen tegen de zwakkeren.
Paastornooi van Heppen, met Eddy, Andy, Marc, Sylvin, Tim en Timothy, Sylvin wint de C-D klasse en gaat naar huis met een pot verf van 10 liter.
Ligasnelkampioenschap te Deurne met Tim, Timothy en Sylvin.
1 mei tornooi te Schoten: Andy (4de), Timothy (39ste ), Sylvin (68ste) en Rik (69ste).
Twee totaal verschillende verslagen over het tornooi in Lille, zowel Sylvin als Tim verklaren hun manier van spelen, Patrick staat erbij en kijkt ernaar.
Eddy Van Beers terechte snelschaakkampioen van Rokade, voor Edje.
Staf herhaalt de weddingschap over gewicht en vrij drinken tijdens het open van Gent.
Timothy belooft 6 consumpties aan degene die zijn “prijskamp” het best oplost. Wie wint?
Bart sluit zijn 12de werk (hoofdredacteur van ons blad) af met nog een prachtig exemplaar.
Tim, Bart en Cisse ontdekken het tornooi van Echternach.
Voor de gebeurtenissen in Gent, Geraardsbergen verwijzen we graag naar onze uitgave met het verslag van de Cisse naar aanleiding van 50 jaar Rokade.
In augustus was er een ontmoeting met Diepenbeek die als einduitslag 30-30 noteerde.
De gokschaak in Geel: geen kippen dit jaar, wel veel flessen wijn en prestokes.
De Wie-is-wie lijst 34 leden telt.

2004 (1)
2003

Een jaar als geen ander….

Of het jaar van Timothy?
Het jaar voor BK 2004: een overzicht van de activiteiten van Rokadisten, een jaar waarin de ouderen door jonge snaken op hun plaats gezet worden, daarna zal het nooit meer zijn zoals het was
Bart aan het roer van het tijdschrift, begint aan zijn 10 werken, samen met Johan speelt hij ondervoorzitter.
De vrijdagavonden waren de gewone clubdagen, daarnaast …
NIC: Westerlo speelt in derde afdeling, Johan, Luc, Jef, Cisse, Sylvin, Jelle, Frans, Timothy, Tim, Marc en Bart halen alles uit de kast …. om laatst te eindigen.
Zilveren Toren: W1 onder leiding van Marc wint in 2B en stijgt naar eerste afdeling. W2 onder leiding van Cisse eindigt derde in 2A. W3 onder leiding van Jef eindigt vierde in 2A. W4 onder leiding van Ben eindigt vierde in 3A
Vlaams Jeugdkampioenschap te Mechelen: Tim 6de en Jelle 21 ste bij de – 20.
Marc en Sam nemen deel aan een Nijntjes Tornooi in Nederland.
Liga snelschaakkampioenschap in Deurne met Marc, Bart, Sylvin en Timothy.
Eikentorentornooi in Lille, Sylvin gedeeld derde na een spectaculaire partij tegen Bart, waar een ernstig reukje aanzat, en waar een jong lid van Rokade de eerste avond de enige warmtebron uit grootmoeders tijd (bijna) vernielde …
Duotornooi in Hoboken met de koppels Timothy / Jelle en Johan / Sylvin, met als hoogtepunt de diepzinnige gesprekken Timothy / Joke over Jung tijdens heen- en terugreis.
Nestortornooi te Hoboken met Sylvin.
Sylvin, Marc, Andy, Bart en Tim traden op te Leopoldsburg.

rw 2003 timothy
(Foto: Timothy)
Het 1 mei tornooi in Schoten werd door Sylvin in zeer goede banen geleid.
Timothy daagde de club uit met eigenzinnige kwissen en doordachte oefeningen voor 3 gratis consumaties geschonken door MJ.
Gent: meegespeeld door Eddy VB, Andy, Marc, Patrick, Bart, Cisse, Staf, Sylvin, Timothy, Jelle en Jan-Dries. Staf verzorgde een pracht avond bij Freya. Andy wist Cecro tot overdreven reacties te lokken. Dezelfde Andy bereikte de derde plaats na een geleid bezoekje aan de eendjes. Marc beweerde een bende meisjes gezien te hebben met waterspelletjes in de gang…
Geraardbergen met Tim, Jef, Bart, Cisse, Andy en Jan-Dries.
Clubkampioen tot ieders verrassing Marc.
Bij het gokschaken in Geel waren met 12.
TSM herftstornooi met 2 ploegen van 6 spelers olv Bart, eindigen 3 en 4.
BBQ aan het zwembad bij Staf verliep (soms) rustig.
Timothy bleef moeilijke vragen stellen, maar nu voor 6 gratis consumpties (dank, MJ)
Sylvin geeft schaaklessen aan 5 nogal jeugdige snaken.
Ligakampioenschappen met Sylvin in het overscheldeclubje Sint-Anneke.
Zuiderkempen: reeks A gewonnen door Andy voor Johan en Marc, B reeks zijn Edje en Kris 3 en 4.
4 deelnemers in het Tornooi van Leuven: Andy, Bart, Jef en Johan.
Om het jaar af te sluiten wonnen we het Kersttornooi van Deurne.

rw 2003 eric
(Foto: Eric Janssens)

rw 2002

30 jaar

Ben en Petra bemanden het secretariaat.
We vierden het 30 jarig bestaan, een ploegentornooi op uitnodiging, met alles erop en eraan, vooral de ploeg Barbier viel op.
Clubkampioenschap: Marc liet er dit jaar geen twijfel over bestaan, na de onttroning in 2001 was een staatsgreep voldoende en eindigde hij met een straat voorsprong.
Met Marc, Steven, Jef, Patrick, Cisse, Bart, Staf, Sylvin, Timothy en Jelle naar Gent, er gebeurde zoals ieder jaar veel vooral op en naast het bord, Bart leerde hoe een schotel bieren in evenwicht gehouden werd, Marc helpende hand om reclameposters te verversen en tevens versierder speelde midden in de nacht aan de deuren van Sylvin en Patrick, Cisse maakte kennis met een wel zeer mysterieus vrouwtje.
Het 1 mei tornooi van Schoten: Marc, Johan, Patrick en Sylvin speelden dat de stukken in het rond vlogen, niet dat het veel hielp.
In Geraadsbergen 139 schakers aan de aftrap, waaronder Marc (met zoon Sam), Jef , Rob, Bart, Tim en Timothy. Verhalen over slapen bij de nonnekes hoorden erbij.
Met 12 naar Mechelen, dus 2 ploegen, een derde en een ??? plaats.
Johan neemt de website van Rik over, van wanneer we op internet te vinden waren, is mij onduidelijk.
Een twintigtal deelnemers aan het zwembad van Staf voor de jaarlijkse bbq, zonder incidenten dit jaar.

2002
2001
rw 2001

ELO’s als prijs

(Foto: Eindelijk een nieuwe clubkampioen)
Paastornooi in Westerlo: Sylvin had een mooi idee, als we nu eens de winnaar van een reeks als prijs zijn elo maal twee, en de tweede zijn elo, was dat niet meegenomen? Jawel, tot er reeksuitslagen waren met 3 winnaars, en wij maar rekenen, en maar afronden… Toch 69 deelnemers.
Sylvin bereikte de hoogste trap wedstrijdleider: internationaal.
Steven Huypens terecht clubkampioen.
Met 10 naar het open van Gent, waar 2 groepen gevormd werden: de jeugd op zwier en de anderen elke avond naar Freya …, verder geen commentaar.
Geraardsbergen kreeg 4 jongelingen op bezoek, Jef, Rob, Bart en Tim maakten er lange dagen en nachten van. In het verslag van Jef vinden we geen enkele aanduiding over dochters van medewerkers, in hun gesprekken aan den toog des te meer.
De toren van Lille was voor de zoveelste keer voor Kris.
1 mei in Schoten: met 6 waren we en Sylvin mocht de eerste ronde tegen IM Pieter Claessens. Deze meester won het tornooi (97 deelnemers), Sylvin op 35, Johan op 36, Timothy op 65, Marc op 68, Frans op 75 en Rik op 81.
Marc op zoek naar 10 liter verf op het paastornooi in Heppen, 9 de plaats van de 60 deelnemers.
Marc vormde ploeg met Wim Luyckx , eindigde op een 9de plaats van 42 ploegen in het duo tornooi van Moretus.
Johan, Jef, Bart, Tim, Timothy en Jelle naar Herfsttornooi Mechelen, Sylvin keek goedkeurend toe en telde de punten op: 3 uit 6.
BBQ: Bart met het idee, Cisse met de uitwerking, Staf stelde “his blue lagoon” ter beschikking, Timothy met kleren en al een duik nemende, we aten, dronken , schaakten, ruimden op en de club was een traditie rijker.
Bart en Jef zijn gezien in Landegem, 24 uren blitz, buiten de winst van Jef op FM Filipek is er niets van geweten.

rw 2000

ACE

(Foto: GM Kasparov)
Zilveren Toren: weet je nog, den Kris speelde nog mee in de eerste ploeg, die samen met de derde ploeg in tweede speelden , einduitslag vierde en negende. W2 handhaafde zich in de andere tweede reeks, de jeugd mocht het proberen in een derde afdeling. Uitgebreide verslagen met alle partijen werden verzorgd door Marc, Cisse, Jef en Ben of iemand van hun personeel.
Johan promoveerde zich tot hoofdredacteur van ons bladje, en zal enkele jaren prachtig werk afleveren met hulp van Patrick, Jef en Bart.
Interclub: we bleven in het midden ronddwalen, niets bijzonder dus.
1ste Paastornooi, weinig voorinschrijvingen (2!), gelukkig een regenachtige dag, dus uitstekend schaakweer: er komen 64 deelnemers opdagen: alleen Marc kon zijn reeks winnen.
Eiken Toren Lille: Tornooiwinst voor Sylvin samen met Kris, maar meer weerstand, na een vreemde paring de laatste ronde: 4 schakers kans en Kris mocht van de inrichters de paring doen…
Timothy en Raf VDE naar jeugdtornooi Oude God.
Antwerp Chess Event met simultaan Kasparov: Sylvin arbiter, Sylvin, Cisse en Staf tegen de wereldkampioen, Bart en Johan in het tornooi: uitgebreid en persoonlijk verslag in ons “50 jaar Rokade”.
Zuiderkempen: A reeks met 25 spelers met Cisse, Marc, Rik, Jef, Bart Christoph, Bart S., Timothy en Tim. B reeks met 34 deelnemers gewonnen door Kris, derde plaats voor Patrick en oa Johan, Frans en Sylvin. Dank zij Geel werden alle partijen gepubliceerd , sommigen met analysen met behulp van Fritz 5 en een korreltje zout.

2000
1999
rw 1999

Jong talent aan het bord, oud aan de computer

(Foto: de man die kou leed in Hoboken)
Clubkampioenschap: Steven Huypens werd de nieuwe kampioen voor Marc en Sylvin.
Kris werd snelschaakkampioen, voor Steven
Met 9 Rokadisten naar het open van Gent, waar vooral de jeugd de aandacht opeiste, naar het schijnt waren de “Hentse feesten” een aantrekking.
Zuiderkempen: 11 deelnemers in de A reeks met Marc, Johan, Cisse en Staf. 42 schakers in de B reeks met Kris, Patrick, Bart, Jef, Joris, Timothy, Tim, Rik en Bart S.
Schaakhappening Lichtfeesten bij Moretus, buiten onder een dun tentzeiltje, het enige wat we ons herinneren is de koude.
Nog eens deelgenomen aan het kersttornooi in Deurne, we hadden dringend een bord nodig.

1999 2
(Foto: Rik bouwde een eerste website voor de club)

1998

En de club: zij boerden voort …

(Foto: Timothy)
Individuele ligakampioenschappen, Cisse bij de experten, Staf en Sylvin in de open reeks.
Vijfde plaats NIC voor de eerste ploeg, Sylvin begint aan zijn “carriére “ als arbiter.
Jeugd naar Oude God: volgens Ivo bevredigende resultaten voor Bart, Jef, Rob, Roeland, Tim, Joris, Steven, Bart VR, Timothy, Sam, Koen , Vincent, Michel, Kelly, Tim2, Vincent2, Bart S.
Zilveren Toren, 2 ploegen in tweede, een vierde en negende plaats, w3 in derde met een derde plaats.
Marc clubkampioen, maar zijn voorsprong minderde.
Zuiderkempen: lichte opflakkering:
A-Reeks: 20 deelnemers met Staf(3de), Bart (6de), Jef , Marc en Cisse (7de), Rob(18de).
B-Reeks: 42 deelnemers met Kris (2de), Patrick (4de), Bart VR.(6de), Joris (11de), Tim (16de), Bart S (16de), Timothy (26ste), Geert VDS. (30ste)

1998
1997
1997

Geraardsbergen

(Foto: Hans Bellemans met Patrick en Jan)
Kampioen snelschaken: Marc voor Patrick. Clubkampioen is Marc, het wordt eentonig.
Johan en Sylvin volgden een cursus wedstrijdleider en examen, 60 % was nodig, Sylvin haalde 61 en Johan 59, nooit werd er uitgeklaard hoe de punten gegeven werden.
Zilveren Toren: drie ploegen in de middenmoot.
Sylvin ging deel uit maken van het bestuur van Liga Antwerpen als ligatoernooileider, voor de eerste maal een rokadist in een officiële functie.
Open van Gent kreeg onze aandacht met Marc, Patrick, Cisse, Staf, Chris, Johan, Steven en Sylvin om alles in het oog te houden.
Guy, Ben en Bart houden de eer van Rokade hoog in ons eigen tornooi.
Bart, Jef en Rob ontdekten Geraardsbergen, met ernstige gevolgen voor de volgende jaren.
Edje neemt deel aan het lost Boys tornooi in Antwerpen , Sylvin is er “arbiter”.
Jeugd
Een jeugdtalent uit Geel, enen Sven liet de voorzitter alle hoeken van het bord zien tijdens het 11 november tornooi, Westerlo vormde ploeg met Moretus.
Kampioenschap van de Kempen: Jef en Bart in de hoofdreeks met een 14de en 12de plaats, Rob en Koentje T. in de B-reeks.
Jeugd deed mee aan het eerste jeugdtornooi Desperado Leuven, bij de -20 waren Rob, Jef, Bart en Paul DB actief, bij de -16 Bart VR. Tim, Jeroen, Steven, Koentje, Pieter, Sam vonden we terug bij de -14 en Kelly bij de -12.
Zilveren Loper te Geel, ondanks de prachtige organisatie slechts 7 ploegen, waaronder drie van Westerlo, we eindigden met onze beste ploeg op de tweede plaats.
Jeugd deed mee aan het herfsttornooi in Mechelen, ploegen van 6, de eerste ploeg behaalde de tweede plaats met Steven, Rob, Jef, Bart, Willem en Bart VR, de tweede ploeg haalde 0 uit 6 en was terecht laatste, leergeld betalen noemen ze dat.
Marc nam de functie van secretaris/penningmeester van Willy over, met dank voor de jarenlange inzet.
Einde van het jaar: jaarlijks kersttornooi in Deurne, we bakten er dit jaar niets van, een bord als troostprijs, zo kunnen we ons materiaal op punt houden.

1996

Weinig nieuws = goed nieuws?

(Foto: Feestleider Cisse met pr Staf)
Clubblad verscheen zeer onregelmatig, volgens sommigen werkte de computer tegen.
Oorzaak dus bekend: weinig gegevens overgebleven van dit overgangsjaar, we zien nieuwe schakers opdagen, Steven H., Jean-Marie DB. , …
Interclub en Zilveren Toren: telkens met 3 ploegen, de tweede ploeg van de Cisse eindigden in beide tornooien op een hoogste plaats in hun reeksen, een jeugdploeg deed veel ervaring op.
Open van Gent en Lost Boys Antwerpen: geen uitslagen, partijen of verslagen te bekennen.
Herfsttornooi in Mechelen, samen met Anderlecht op de eerste plaats, snelschaken voor de titel met op elk bord minstens 500 elo minder.
Feesten deden we wel, met een BBQ in de zomer, en na de laatste ronde interclub een 5 gangenmenu bij de toenmalige voorzitter voor de spelers en partner.
Clubkampioen: 6 spelers in de eerste reeks, dubbele ronden: Marc won met voorsprong zoals in 92, 93, 94, 95.
Zuiderkempen: Afgang voor het tornooi, slechts 46 spelers daagden de eerste ronde op, tornooileiding besliste 1 reeks te maken, winnaars Mathias van TSM en Marc. Johan en Patrick op plaatsen drie en vier maakten het voor Westerlo nog doenbaar.

1996
1995
1995

Nieuwe formule Zuiderkempen

(Foto: Erik Janssens met zwart)
Eindstand interclub: Westerlo 1 eindigde 11de, Westerlo 2 tweede op een half bord punt van TSM.
Guy ontdekte het individuele liga kampioenschap.
Zilveren Toren: armoe troef, de eerste ploeg haalde 1 gelijkspel en verloor 7 maal, eindigde laatste en degradeerde. W2 iets beter met 3 maal gelijk en 5 verliesbeurten, W3 (jeugd, onze toekomst) won tweemaal, 2 remises en 4 verliesronden, Ivo tevreden.
Zilveren Loper: Westerlo op plaats 4 van 10 ploegen.
6 jeugdploegen naar Mechelen, dan spraken we van de provinciale schooltornooi, ploegen van 4 , de plaatsen 2 8 10 15 21 22 van de 25 waren voor ons. Gevolg geselecteerd voor de Vlaamse ontmoetingen, voldoende gespeeld voor de Belgische interscholen en daar een derde plaats behaald.
Gokschaken te Geel, leve de flessen wijn, de pensen, de kippen, de taarten en de presto’s.
Steven, Johan en Guy naar Limburg, risico nemen was deze schakers niet onbekend.
Lentetornooi van Moretus te Hoboken.
16de open van Essen.
12de snel- en rapidtornooi van Westerlo: Van Beers wint de snelschaak (18 deelnemers), de achtkampen kenden als winnaars oa Steven, Jef, Bart en Jef V.
Open van Gent
Jan werd snelschaakkampioen van de club.
Zuiderkempen: Onder zachte dwang van OSK kwamen er 2 reeksen Een reeks tellende voor ELO, onder strikte voorwaarden, inschrijvingen voor gans het tornooi, paringen een week op voorhand. Een reeks met meer vrijheid, elke ronde inschrijvingen mogelijk, paringen de avond zelf. Het aantal deelnemers steeg tot 80, waaronder 20 Rokadisten. Beide reeksen werden gewonnen door een TSM-er, maar er was terug hoop voor het tornooi. Johan Dries van Noorderwijk zorgde voor een tornooi-verslag-blaadje met uitslagen, paringen en gebeurtenissen, wat zeer in de smaak viel bij de deelnemers.

1994

Oktober?

(Foto: Jef Wuyts in volle actie.)
Je hebt zo van die jaren dat alles zijn gewone gang gaat, een actief jaar met veel schaakpret, enkele memorabele partijen, een mooi clubleven , hier en daar een goede uitslag, clubgenoten die er iets boven uit steken …
Af en toe een jaartje met een gebeurtenis die nooit meer vergeten wordt, 1994 was er zo een …
Of beter : de maand oktober … (zie foto en verslagboek verschijnend in september 2022).
Citaat de maand oktober , weinig clubgebeuren, als jonge en volwassen vogels strekken wij onze vleugels uit, en turen we als condors (soms ook als gieren) de horizonten af op zoek naar prooien, en wee degene die we bespeuren, genadeloos slaan we toe”.
De club telde 40 leden, waarvan 30 met elo.
Clubkampioen: 4 reeksen van 6 spelers , heen en weer ronden, de hoogste reeks gewonnen door Marc, de anderen door Cisse, Steven en Patrick G.
Steven Huypens nam deel aan het BJK, negen dagen, negen ronden te Mol, een zevende plaats met 5 uit 9.
Marc, Jean-Marie Johan, Guy en Steven snelle jongens in Zottegem, Blankenberge en Sint-Niklaas.
Sylvin werd snelschaakkampioen van de club.
Gedurende de open-deur dag van de school slaagde Sylvin erin 28 schakers op te trommelen voor een RR met 7 ploegen van 4: de oudjes (Danny, Wim, Marc en Kris), de jonge (Hans, Guy, Johan en Willy), de promotie (Davy, Steven, Bert en Jef), de vrij pion (Patric G, Wim E, Pieter-Jan en Alain), de geisoleerde (Wim B, Willem, Gert G en Jef), de hangende (Jef, Joachim, Raf en Jo) en de dubbel (Nick, Yoeri, Tom en Steven), overtuigend gewonnen door de oudjes.
Zuiderkempen: Marc won samen met Mathias De Wachter, Johan op een gedeelde vierde plaats.
Marc en Sylvin brachten een tegenbezoek aan de club van Helmond, Sylvin wint zijn achtkamp en naar huis met een reeks biertjes die hij niet lust.

1994
1993
1993 1

Een mager jaartje?

(Foto: Gunther Diercks met zwart tegen Frans Blockhuys)
Willy P. verving Guy als verantwoordelijke voor het boekje. Schoolwerk verhinderde Guy niet een snelschaaktornooi te winnen met 10,5 uit 12, voor Jan met 10.
Lentetornooi van Moretus : een tweede plaats voor onze ploeg op 17 deelnemende ploegen, goed voor een doos stukken en vier flessen citroenjenever.
Met 6 naar het open van Gent, Marc , Sylvin, Patrick, Chris, Luc en Staf , we speelden in de abdij, waar de voornaamste zaal ook de heetste was. De derde ronde moest Luc tegen enen De Groot Kris, waarde 2100 elo …, echter geen apotheker .
Uitslagen ZT en IC: onvindbaar, ergens moet W2 en W3 een eindronde spelen voor promotie naar tweede, ook die resultaten zijn spoorloos.
Zuiderkempen: Marc op de tweede plaats, weinig belangstelling vanuit de club, aantal deelnemers een vijftigtal, tornooi op sterven na dood?
1993 2
Staf Janssens met wit, klaar voor de actie

1992

Guy aan het roer …

(foto: Ivo met “zijn” jeugd : Edje, Hans, Patrick, Geert Teirlinck, Ivo)
Guy L. werd gepromoveerd tot hoofdredacteur  van ons informatie en verslagen bladje, en zal dit enkele jaren trouw volhouden.
Aantal leden bereikte de kaap van 40, bijna de helft jeugd.
Guy en Johan S. probeerden de 24 uren snelschaak in Limburg vol te krijgen, het peil van Landegem werd schaaktechnisch en organisatorisch niet behaald.
Interclub: Westerlo 2 promoveerde naar 4de afdeling, vanaf nu zullen we eens laten zien wat we kunnen.
Zilveren Toren: Het begrip jojo, verleden jaar afgezakt, dit jaar promotie, en zo geschiedde. W1 triomfeerde in tweede afdeling, W2 op een teleurstellende achtste plaats in 3a, W3 op een heerlijke tweede plaats in 3b met promotie, W 4 op een normale vierde plaats in 3c.
Het open van Gent: Sylvin schreef een zeer uitgebreid verslag (terug te vinden in 50 jaar Rokade). Uittreksel: …. nacht 1: veel te kleine kamer, veel te veel lawaai, veel te veel gerommel op de parking, in de gangen, veel te moe, veel te veel licht, veel te veel zachte matras, ik mis de luxe, de tv, een versnaperingetje, kortom een lange nacht om vlug te vergeten …
Guy en Gunther namen Steinweg voor hun rekening en leverden veel elo punten in.
Ook een dieptepunt in het boekenbeursgebeuren in Noorderwijk, Rokade nam deel met slechts 2 spelers, Guy en Gunther.
Herfsttornooi  te Mechelen: soort 11-11 we schreven twee ploegen in , de jeugdploeg eindigde verdiend vijfde, de andere ploeg vonden we terug op plaats 14 van de 18 deelnemende ploegen, van symmetrie gesproken.
Edje liet zien dat hij de beste snelschaker van de club was, voor Marc en Jan.
Twee ploegen in het Zilveren Loper tornooi, en weer symmetrie: een vierde en een achtste plaats van de 11 deelnemende ploegen.
Zelf richten we 11-11 tornooi in, twee jeugdploegen, uitslagen onbekend, waarschijnlijk niet belangrijk genoeg.
Samen met jeugd Mol speelden we een jeugd-ontmoeting tegen Rheinlaznd-Pfalz, eindstand 17,5 – 4,5: we hadden Duits talent hoger ingeschat, van een terugwedstrijd in Koblenz was er ooit sprake maar nooit gekomen.
Clubkampioenschap 1992, in twee reeksen , in de hoogste reeks, ach het werd eentonig: den Marc …, de tweede reeks werd iets, met veel overwicht,  voor Davy VDS,
Zuiderdkempen: aantal deelnemers 44, Marc en Hans op een gedeelde derde plaats.

1992
1991
1991

Veel jeugd, ook veel toernooien

(foto: Willy V. organiseerde de clubkampioenschappen van de jaren negentig)
Zilveren Toren en Interclub: heel veel verslagen, gebeurtenissen en voorvallen, veel partijen en zelfs analysen werden gepubliceerd, vooral Chris W. liet zijn pen krassen. Vooral in de IC werd de rivaliteit tussen de twee ploegen vastgesteld.
Westerlo 1 eindigde 9de in de hoogste reeks van de ZT, en degradeerde naar 2de afdeling, we missen vooral wat spelers van 2000 elo’s.
Kris won Lille en kwam thuis met weer eenzelfde toren, zijn verzameling groeide en groeide, Cisse knap tweede en Chris derde.
Patrick en Chris naar Essen, speelden geen enkele rol van betekenis.
We gingen op zoek naar drank, naar het lentetornooi van Moretus, het waren dit jaar kleine flesjes wijn.
Met Moretus ruilden we Wim voor ene Luc C., ergens dachten we een goede zaak te doen, en het pakte nog goed uit.
Nog een lente tornooi, ditmaal in Noorderwijk, Kris haalde 5 uit 5, genoeg voor tornooiwinst.
Ons rapid en snelschaaktornooi: negende editie, Penson won de snelschaak, bij de achtkampen waren Frans B. en Davy VDS winnaars van hun reeks.
Tegenbezoek naar een tornooi in Helmond, weekend tornooi waarbij je vrijdag niet aanwezig moest zijn om een halfje te halen, Marc, Gunther Sylvin bleven slapen bij een sympathieke schaker, weliswaar op echte luchtmatrassen die piepten bij elke beweging, zij deden geen oog dicht …
6 deelnemers voor het open van Gent, Cisse, Staf, Marc, Gunther, Guy en Chris nog in de abdij, enkelen blijven slapen, de anderen alle dagen huiswaarts. Overmoedig waagden zij zich aan een portie mosselen, het werden lange nachten in kleine kamertjes.
Guy en Gunther  haalden 41,5 punten tijdens de Kameleon van Landegem, 24 uren snelschaken voor duo’s, 5 ronden per uur, de winnaars driemaal zoveel.
256 partijen snelschaken tegen Noorderwijk, 16 tegen 16 schakers, we wonnen, het feit dat we gemiddeld 400 elokes meer hadden , had er echt niets mee te maken. (182 koningen voor ons, 74 voor hen) . De afsluitende BBQ maakte veel goed.
Goksnelschaken in Geel, de volgende dagen kwamen er veel, veel pensen op tafels bij de rokadisten, hier en daar een fles wijn , maar met prestokes geen geluk.
Intelligentie troef bij de rokadisten: schaker 1: kunde gij de klok op 4 uur zetten, schaker 2: dat is gemakkelijk, ge zet de grote wijzer op de vier en de kleine op de twaalf.
Jeugd: een van de  topjaren van, voor en door Ivo
met 14 naar het liga jeugdkampioenschap in Mechelen, helaas, geen kampioenen.
Interscholen ploegen kampioenschap in Kontich, met 5 ploegen van de 16,  1ste ploeg een derde plaats en selectie Vlaams.
Jeugdlentetornooi te Hoboken: 19 schakertjes, club met de meeste deelnemers kreeg zoals gebruikelijk toen een garde klok.
Individueel ligakampioenschap Jeugd snelschaken te Schoten: hier haalden onze bengels een eerste plaats, (Jean-Marie), een tweede plaats (Davy) een vierde plaats (Grim en Dieter)
Zilveren Loper te Hoboken: 3 ploegen speelden om plezier, minder om de punten.
Open jeugdtornooi Humbeek: toch wel wat ereplaatsen.
Kindertornooi Essen: we merkten het sterke optreden van Ans W.
Finale Vlaams scholen: een eervolle 14 plaats op 30 ploegen. (met veel dank aan Ivo)
Clubkampioenschap snelle jongens: Edje wint voor Marc.
Clubkampioen: Kris toonde zich de sterkste na 15 ronden Keizer.
Een verslag van Johan over het 11 novembertornooi te Mechelen vertelde dat 6 rokadisten ongelukkig over hun prestaties naar huis reden.
Zuiderkempen: aantal deelnemers nam een duik, 47,  Marc won.

1990 1

Cisse wint Lille

Chris W. kroop in zijn pen en schreef het onvergetelijke “Voorzitters” (Te lezen in 50 jaar Rokade : foto en verslagen, verschijnt september 2022).
De eerste deelname aan de IC was zeker geen afgang, het eindresultaat was een derde plaats.
Zilveren Toren: Westelo 1 handhaafde zich in eerste afdeling, 2,3 en 4 mochten nog een jaartje langer in derde.
Cisse wint het tornooi van Lille, met 5 uit 6, samen met Kris (ook 5 uit 6) waarschijnlijk op weerstandspunten, welke zijn mij onbekend.
Het lentetornooi van Noorderwijk was dan weer voor Marc.
Gokschaken te Geel (wat dat juist was, vraag het maar aan de dino’s), veel rokadisten bij de eerste 10, maar de beste gokker was Eddy Van Beers.
Veranderingen bij het rapid- en snelschaaktornooi van Rokade: de hoogste 20 elo’s spelen een RR snelschaaktornooi (gewonnen door Penson), de anderen gaan in 8- kampen (Davy M. en Gunther D. bij de winnaars)
Dank zij René kreeg de club een IBM pc, waar de voorzitter amper de knop aan/uit van vond, maar de toekomst zag er ineens rooskleurig uit
Ook al omdat Willy V ervoor zorgde dat “onze boekjes” gratis gekopieerd werden en zo de clubkas van zware uitgave verloste .
Clubkampioenschap volgens de paringsmethode ven “Keizer” en gewonnen door …
Jeugd speelde mee met het scholentornooi en de beste ploeg eindigde derde.
De ontdekking van het jaar, het open van Gent. Wim, Marc, Cisse en Staf reden op en af en verkenden de St.Pietersabdij, niet beseffend welk gevolgen dit had voor de volgende dertig jaar.
Zuiderkempen Edje won met 7.5 uit 8 voor Marc (2de) en Patrick (gedeeld 3de).
Steinweg zorgde dan weer voor dieptepunten, getuige volgend (deel) van het verslag.

1990 2

Voor de IC 1990 -1991 schreven we 2 ploegen in, de tweede ploeg werd ingedeeld in de Limburgse reeks, en dat hadden ze beter niet gedaan.
Kroegentornooi in Mortsel, de Oude God bestond 25 jaar en richtte een tornooi in op 5 verscheidene cafés, Marc, Sylvin, Edje, Patrick en Guido konden hun dranklust bedwingen en wonnen het tornooi.
Zuiderkempen: een waar succes, Edje won, voor Marc en Patrick.
Kris won het groot boekenbeurstornooi van Noorderwijk, eindelijk.
13 snelle jongens voor het kampioenschap: Kris won met 11 uit 12, Marc haalde 10.
1990
(foto: Tornooiwinst te Mechelen 1990 : Sylvin, Marc, Chris, Kris, Cisse en Edje)

1990
1989
1989

Interclub

(foto: de droom van elke jeugdspeler)
Het jaar werd goed begonnen met op 14 jan deelname aan een tornooi in Oosterhout, Nederland. Staf pikte 7 anderen een voor een op, gsm en gps bestonden nog niet, we reden hopeloos rond in de omgeving van Breda, vonden wonder boven wonder de juiste plaats. Staf, Johan, Kris, Cisse, Sylvin, Marc, Edje en Willy haalden de eerste plaats en incasseerden 250 Gulden (ongeveer € 125).
Kris wint Putte.
Teren met de club: (= etentje), een nieuwe jaarlijkse gewoonte, dit jaar met een kok, op de uitnodiging stond bij kledij: gewenst.
Zilveren Toren: de tweede ploeg bestond enkel uit leden van het bestuur, Sylvin, Rik en de twee Willy’s trokken er samen op uit: met één gedachte: hoe slechter het resultaat hoe later thuis.
Thema-avond: Kris kreeg de opdracht het Lettisch gambiet uit te leggen en deed dat uitstekend.
We probeerden de clubkas eer aan te doen met ereleden te werven, het lukte gedeeltelijk.
Cisse en Chris namen deel aan een schaakstage in … Rusland, we zagen hun elo punten toppen bereiken.
1989
(foto: Toenmalig bestuur in het midden : Sylvin , Ivo, Willy en Rik)

Jeugd in het Zilveren Loper tornooi, dat van 30 ploegen naar 10 ploegen donderde, eindigden op een 5de en 10de plaats.
Nog jeugd in Vlaams Finale schoolschaak slechts 12de, 15de en 16de plaats.
Ben won in Mol bij de kadetten.
Het lentetornooi van Noorderwijk kende 2 winnaars, Kris en Sylvin haalden 4.5 uit 5. (45 deelnemers)
We ontdekten het tornooi van Essen, zal nog enkele jaren kunnen rekenen op onze deelname.
Marc won het snelschaaktornooi van Geelse, samen met Moeyersons (!).
De club liet duizenden notatiebriefjes met doorslag drukken.
Deelname aan het Sinksentornooi van Halle, met Sylvin, Marc, en Kris die eindigde midden een groep van +2200.
IM Weemaes won ons 7de Rapid tornooi (152 deelnemers), en mocht € 125 incasseren, tevens een uitnodiging voor een kloksimultaan voor eenzelfde som.
Edje, Patrick en Sylvin naar Steinweg 3, waar Sylvin kennismaakte met Mohandessi, en Edje onder zijn niveau speelde.
Clubkampioenschap in 3 reeksen met 27 spelers, partijen werden voor het eerst ingegeven in een computer en later afgeprint. En ja hoor, wie won? Marc natuurlijk.
Snelschaakkampioenschap: Marc en Kris beiden 13 op 14, Marc won hun onderlinge partij, maar kon niet winnen van Edje.
Zuiderkempen: de eerste 5 plaatsen voor Rokade, Marc, Edje, Jan, Kris en Hans: kan het beter?
Onder leiding van Kris nemen we deel aan de Interclub, 4 moedige rokadisten offerden zondagnamiddagen op om Westerlo voorzichtig op de landelijke schaakkaart te zetten. (met verslagen van Chris W.)
Boekenbeurstornooi in Noorderwijk: Marc versloeg Kris in de finale, René eindigde derde.
Voor de gezelligheid deden we mee aan het Kersttornooi van Deurne, 28 ploegen van 6 spelers, Willy P., Guy L., Geert VC., Sylvin, Guy V. en Marc haalden 5.5 uit 6 en de eerste plaats! Voor de gezelligheid, niets gezelligheid, hard werken was het.

1988

Zilveren Toren

Nog vermelden dat ladder 87 door de jeugd beheerst werd, Edje, Kris en Patrick op de ereplaatsen. 27 deelnemers.
Zilveren Toren: De eerste ploeg promoveerde naar de hoogste afdeling, met als vaste spelers Wim, Marc, Jan, René, Edje aangevuld met Sylvin en Ivo. (de 6de vaste speler stelde te veel eisen, altijd wit en de tegenstander moest minstens 2000 elo hebben, en haakte af). Westerlo 2 eindigde 7de, W3 op de 5de plaats en de jeugd in W4 vierde.
Marc werd clubkampioen voor Wim en Jan.
Snelschaakkampioenschap was dan weer voor Wim met een geslaagde 17 uit 19 voor Marc en Edje.
Ook in Geel gingen we snelschaken, en daar had de computer puberproblemen: na de 9de ronde van de 12 blokkeerde het programma en moest Willy partij geven tegen 5 spelers tegelijk, waaronder zichzelf, Willy beweerde dat hij gemakkelijk 4 punten zou halen en zo het tornooi zou winnen.
Het jaar van Kris, winnaar van Lille, Putte en Herenthout.
Ons zesde rapidtornooi kende 134 deelnemers en IM Weemaes als winnaar en NM Schuurmans als tweede, onze penningmeester noteerde een winst van 28000Bf (€ 700), en de club schafte zich een electronische typemachine aan en zoveel ander materiaal dat de eindbalans dat jaar negatief was.
Zilveren Loper, en dan spreken we over jeugd, 3 ploegen probeerden en eindigden derde, achtste en zestiende, de eerste ploeg bestond uit Patrick, Kris G., Kristof en Geert.
Sylvin won van IM Boey in een simultaan in Turnhout, op straat met als gevolg een snotvalling om U tegen te zeggen.
Het 11 nov tornooi in Mechelen werd ditmaal gewonnen door Westerlo.
Steinweg editie 2 met rokadisten Edje en Sylvin, 143 deelnemers en eerste ronde: jawel tegen elkaar.
Bijna alle clubleden krijgen voorlopige of echte ELO’s, top zijn Jan met 2143 en Wim +2200.
Een zeer luidruchtige algemene vergadering waar het bestuur een motie van wantrouwen overleefde, na een hevige discussie werd een ombudsman aangeduid. Het was verder onduidelijk of die functie ooit iets voorbracht.
Zuiderkempen eindelijk nog eens een winnaar Marc. 25 rokadisten aan de start, 21 bereikten de eindstreep.

1988
1987
1987 1

Wist je dat

Een ladderwedstrijd afgesloten werd met als winnaar Rik , voor Jef en Sylvin.
Voor de eerste maal een wie-is-wie bekend werd, ik vrees dat de data achterhaald zijn, wie bezorgt mij betere gegevens van oud-leden.
Zilveren Toren met 3 ploegen in tweede en derde afdeling, matig succes.
Met 8 moedigen naar Lentetornooi Moretus, op zoek naar roem en drank.
Met 6 naar Geel om snelschaakkunstjes te tonen.
We werden uitgenodigd deel te nemen aan het “Ericsons tornooi“ in Nederland. We vertrokken met 6, ene volgde een uurtje later, maar kwamen ook met 6 terug ???
Het eerste “UCO – Relax Tornooi” schreef geschiedenis: olv Kris, gesteund door Jan, Edje en Peter namen we een beker in ontvangst, natuurlijk de belangrijkste.
Ook de vijfde uitgave van ons rapid tornooi verliep probleemloos, de computer deed het meeste werk, voor Rokade speelden Edje (9de plaats tussen kleppers van 2200 ELO), Wim, Rene, Geert VC, Frans, Marc (tevens materiaalverantwoordelijke), Ludo VC, P(?) J, en Chris W, 128 deelnemers en gewonnen door Gorik Cools en Ronny Weemaes.

1987 2
(foto: Sylvin, Van Neerven (Helmond), burgermeester Thijs, ?, Gorik, ?, IM Weemaes, Mollekens R.)
Clubkampioenschap 87 gespeeld werd in 3 reeksen (26 spelers) onder prima leiding van Willy V.
Alle partijen van het clubkampioenschap 1986 gepubliceerd werden, ook de verliespartij van kampioen Marc tegen … .
Ergens tradities moesten beginnen, voor de eerste maal een algemene vergadering onder het motto: een keer per jaar mogen de leden hun gedacht zeggen (of er rekening meer gehouden wordt, is een andere zaak).
Ook voor de eerste maal: elo punten: echte voor Wim (2219) en Marc (1965), voorlopige voor Rene (1943), Ivo (1899), Sylvin (1790) en Rik (1679).
Grote tornooien begonnen te wenken, Sylvin nam deel aan het Internationaal Steinweg tornooi in Deurne, haalde 4 uit 9 …
De Zuiderkempen, gewonnen door een oppermachtige Gelenaar Paul Gevers met in zijn zog Jan, Marc en Kris , Edje, Staf en Patrick … 76 deelnemers en 8 ronden. De club haalde 63,5 punten uit 86 partijen, niet mis, zou ik denken. Dank zij Geel zijn er vanaf dit jaar een massa partijen bewaard, te bekomen bij Rokade Westerlo.
Boekenbeurs te Noorderwijk: voor de derde en vierde plaats won Cisse van Marc, wat hem een epos verhaal door Kris opleverde. (partij met commentaar in nr. 18 van nov 87).
Het 11 nov tornooi in Mechelen: er waren 10 prijzen, we slaagden erin 11de te eindigen.
Tenslotte: de jeugd, Edje won het open jeugdkampioenschap van Mol, vijfde plaats voor Johan S. en Geert VC.

rw 1986

Intermezzo

(foto: Jan met ‘Victor de Verschrikkelijke’)
Vanaf april kregen de leden een informatieblad, in 1983 verscheen het laatste Schaken in de Zuiderkempen, er is dus veel verloren gegaan …
Het aantal leden van Rokade Westerlo steeg boven de 20, en we hadden een vaste stek gevonden in een van de lokalen van het Parochiecentrum Westerlo, elke vrijdagavond was heilig. Wij kregen kasten dankzij Willy, het lidgeld was 500Bf , waarvan we 390Bf doorstorten aan Liga, VSF en Bond. Enkele leden kregen ELO: Wim 2209, Marc 1893 en Rik 1668. Om wild ‘trakteren’ een beetje in de hand te houden maakten we een ‘pot’ systeem, iedere aanwezige gooide 100Bf in een pot en de voorzitter hoopte dat hij einde avond toekwam, ‘zware’ bierdrinkers waren voor.
Natuurlijk waren we ook actief:
Zilveren Toren: W1 met Wim Barbier op het eerste bord eindigde op de 6de plaats in afdeling 2, waar met ploegen van 6 gespeeld werd, W2 nam de 8ste plaats in derde afdeling. Uitslagen en tabellen nog met de hand …
Lentetornooi in Noorderwijk in ’t Wout, Marc won voor Sylvin en Frans (beiden 3de), 5 andere rokadisten namen deel.
Rapid tornooi in Hoboken.
Sinksen tornooi in Halle: 6 moedige spelers waarvan enkelen met drank (corsendonk) naar huis gingen.
Sylvin en Jan bezochten het Swift tornooi in Brussel, waar Jan een fotosessie aanging met Victor de Verschrikkelijke. Dit alles in het Sheraton Hotel waar we alleen binnen mochten als we onze jas in pand gaven.

rw 1986 2
4de Rapid tornooi te Westerlo met meer dan 150 deelnemers.
Snelschaken te Geel met Hans en Sylvin waar een (parin) computer het einde van het tornooi niet haalde.
Snelschaken in Herenthout in groepen van 6.
Marc werd clubkampioen, Sylvin vice terwijl Edje de beste snelschaker bleek te zijn.
De clubkas was redelijk gevuld en leden konden “vervoerkosten” en” inschrijfgelden” terugbetaling aan vragen, wat dan ook veelvuldig gebeurde.
Cisse zorgde ervoor dat we konden teren in de Ritten in Houtvenne.
Kloksimultaan door IM Weemaes waar Johan S voor deining zorgde.
In het Europees Parlement in Brussel namen we deel aan het Commedore tornooi 4 ronden Amsterdams met toen 225000Bf prijzen.
We speelden mee in het Ericson tornooi in Nederland.
Het tornooi van Essen werd bezocht door Rik, Hans, Marc, Sylvin, Jos en Kris.
In Oostende vonden we Marc, Cisse, Rik en Sylvin die huiswaarts keerden met 4 kg ongepelde garnalen.
Oosterhout in Nederland kon rekenen op Marc, Willy, Hans en Sylvin. Je moet naar het buitenland om te winnen tegen Marc en Hans, en dan had Willy het geluk niet tegen Sylvin te moeten.
Danny nam deel aan het bk, waar hij in de A groep prachtig tweede eindigde.
11-11 tornooi te Hoboken: we waren met 12, beide ploegen eindigden in de middenmoot.
Afvallingstornooi te Noorderwijk, Kris wint het verliezers tornooi voor Hans.
Zuiderkempen: 21 Rokadisten namen deel met min of meer slechte, middelmatige of goede resultaten. Vooral een Staf J. die uit de eerste 6 partijen 5 punten haalde.
Kersttornooi in Deurne: 2 ploegen van 6 spelers, uitslag zo slecht dat er zelfs geen verslagje afkon.

1986
1985
rw 1985

Weinig nieuws

Slechts enkele gebeurtenissen zijn bewaard gebleven: nieuwe leden van buiten de school vonden de weg naar “Het Centrum”.
We werden “lid” van de Liga Antwerpen en speelden de Zilveren Toren, wonnen in reeks 3, want in 1986 hielden we stand in tweede afdeling.
8 juni: derde rapidtornooi: met 3 Belgische kampioenen op de 3 eerste plaatsen: Penson (1) , Weemaes (2) en Meulders (3), 150 deelnemers. Enkele nieuwe namen: Louis D., Jef W. Patrick DH., Hans B., Cisse G., Peter V., Edje A.
De Zuiderkempen werd gewonnen door Ben Van Beurden, er is geen einduitslag bewaard, maar de vermoedens dat enkele rokadisten bij de eerste tien eindigden mogen we aannemen.

1984 1

Daar is hij dan, de computer

Rokade Westerlo moet gedurende het jaar aan meerdere tornooien deelgenomen hebben, getuige de uitslag van de superprestige, gewonnen door Jan, en Marc tweede.

De Zuiderkempen was aan de 10de editie toe, een van de slechtste resultaten voor onze jongens, alleen Marc bij de eerste tien, verder vinden we Jan en Louis D. op gedeeld twaalfde, Sylvin, Frans , Peter en Willy P. gedeeld 27ste .
Op zaterdag 16 juni: tweede Snelschaak en Rapid in Westerlo.
De snelschaak gebeurde zonder Rokadisten maar met deelname van oa IM Boey, Ronald Weemaes, Marcel Roofdhoofd, Rober Schuermans, Valeer Maes, … en werd weer gewonnen door Richard Meulders

Het Rapid met een honderdtal deelnemers was voor ene Jongen M., Marc op 2, Wim op 8.

1984
1984 2

De computer deed zijn intrede, Rik en zijn assistent Marc schreven een paringsprogramma en gebruikte een printer, gedaan met schrijven. Na elke ronde konden we een tussenstand publiceren, persoonlijke resultaten en ploegresultaten werden een fluitje van een cent genoemd.
Printen gebeurde met een “warmteprinter”

Duister, maar hoopvol jaar

Duister, omdat er weinig gegevens te vinden zijn, misschien heeft een of ander nog wel iets in een ver verscholen doos op de zolder of in een diepe kelder liggen, alles is welkom. Hoopvol, niet alleen zorgde de school voor aangroei van leden, we ontvingen met veel “volwassen” schakers die jaren de basis van onze club uitmaken: Cisse G., Willy V., Peter V., Gunther D., Louis D., Staf J.
Toch nog gevonden: Jan wint Herenthout driedaagse met 5 uit 6, Sylvin en Marc gedeeld derde.
Lentetornooi van Noorderwijk: Marc en Jan gedeeld zesde, Sylvin, Rik en Frans gedeeld achtste.

We probeerden niet alleen op het bord, maar ook naast de 64 velden onze creativiteit te ontdekken, wat later zal leiden tot reeksen wist-je-watjes en hele verslagen, waarvan je een deel kan terugvinden in ons foto-verslagen-boek die verschijnt met het 50 jarig feest in september 2022

Soms werden onze diepste gedachten op papier gezet:

Bedenkelijke bedenkingen, denk ik..
vrijdagavond, tornooi van de zuiderkempen, ronde x

deel 1 de voorbereiding: verdomme, koud buiten, en goed op tijd… de Gaston is het bier nog aan het inladen. effen tegen de verwarming gaan hangen. ha, de Frans en de mannen van Deume zijner ook al, maar die zal ik vandaag niet tegenkomen achter het bord, .. allez, we zullen maar eens iets bestellen, ..

deel 2 de trekking… is de trekking nog niet gedaan ? het is al acht uur, ..hoc noemen ze dat weer? Een geleide trekking. maar voor sommigen geleid geleid,.. ik ben benieuwd tegen wie.. , ze gaan beginnen, bah, met wit tegen den Paul, tegenslag, ik had liever dan Dirk gehad, dan had ik meer kans boven te blijven, .. welk bord ? ..hopen dat er een goede klok staat..

deel 3 de opening: Den Paul komt eraan, hij ziet er niet te fris uit, maar wie heef hem al fris gezien? .. ik heb al eens tegen den Paul gewonnen, in een gambiet, met wit, ne wolga, op het moment dat ik in problemen kwam kon ik met mijn paardjes den boel opkuisen… hij zal dat ook nog wel weten, dus vandaag geen gambiet ..allez, polleke een polleke geven, goede partij wensen, en weg zijn wij… wat spelen ? ik speel toch altijd d4, das.. Pf6, hij wordt voorzichtig ? c4 jawel, en dan ? e6, nu kiezen, Pc3 of e3 ? Pc3 dan maar…d5 zonder aarzelen gespeeld, wat kennen we daarvan ? effe rustig bekijken ..

deel 4 verwikkelingen: laten we de zaken vooral even rustig bekijken, hij heeft dus toch Pf8 gespeeld, waar gaat dat ros naar toe ? naar e6 met druk op d4 ?, maar zolang mijn paardje op e2 kan blijven, kan hij toch niets op d4 komen doen, of wel? … en wat met f4, hij is toch niet van plan om op de koningsvleugel vieze dingen te gaan doen? Kan ik f3 spelen ? kan hij dan ruilen op g3? …dan gaat mijn koningsvleugel naar de vaantjes, of niet ? … ik vertrouw Pd8 niet, ik vertrouw heel den Paul niet. Als ik het kan vandaag kan winnen, kom ik gedeeld eerste te staan, dan zal den Mark nogal een gezicht trekken, den Jan staat gewonnen, dan Patrick een kwal voor, ..en ik zit te sukkelen, ..als we ons eens niets van Pd8 aantrekken, en zelf op de damevleugel het initiatief nemen, met b5, en dan, waarom niet, nog effekes alles op een rjjtje zeten, na b5 wordt…

deel 5 nog verwikkelingen: mama mia mama mia, wat heb ik gedaan? alles naar de knoppen, ge moet die stelling eens zien, 24 zetten en een puinhoop, wat zeg ik, een pijnhoop, wat een rotzooi, en de Mark zijn zogezegd meelevend gezicht, waarom die b5??, pure ellende, gewoon niet gezien, Pe2 kan niet spelen, er dreigt een vervelende penning, waarom heb ik f3 niet gespeeld? als hij Tb3 speelt kan ik inpakken, hij zit er precies serieus aan te denken, ik zal zijn gedachtengang even onderbreken en een pint aanbieden, maar of zoiets bij den Paul helpt. daar ben ik niet helemaal zeker van, ge moet nu eens zien, kwasie ernstig gaat zijn handje aarzelend naar zijn toren, bijna verontschuldigend. ik heb het wel gezien, doe niet zo…wacht eens effe, he, wacht eens effie, heb ik nu niet Dg5? ja ja dat heeft hij zeker niet gezien, toch wel, Dg5 houdt de stelling recht,
Dg5, effe kijken …

deel 6 afwikkeling: dat was het dan, het stukoffer ging nog, maar het openen van de g-lijn van hem was knap gezien, niet toegeven. straks in de analyse, den Paul speelt niet slecht, echt niet, opgeven of even verder spelen zonder dame?? bah, als hij Tg8 speelt is het mat in een paar, opgeven?

deel 7 slot Paul biedt nog eens en pintje aan we maken er en trappist van, ok, hij heeft er toch 150 minuten aan moeten spenderen,. proficiat Paul, volgende keer pak ik je terug.

1983
1983 2

Hoezo, duister?

(foto rechts: Geert T. met zwart tegen Frans B)
Vergeet je niets? Op 11 juni 1983 organiseerde Rokade Westerlo een eerste legendarische snel- en rapid tornooi, met steun van een toen-zeer-gekend winkelcentrum in Olen.
We hadden ontdekt dat er zo iets bestond als ELO punten, 86 spelers meldden zich aan, de 18 hoogst ELO’s mochten een RR snelschaak tornooi afwerken, aangezien Wim als enige van de club voldoende punten had, viel hij in deze reeks. Winnaar werd R. Meulders, meervoudig Belgisch Kampioen, haalde 14 uit 17, verloor slechts eenmaal, en ja hoor, tegen onze Wim.
Sylvin nam geen risico, voor het eerst haalde we een echte arbiter in huis, de Gommer.
Dankzij dit tornooi kwamen we in contact met de top van Liga Antwerpen zoals Roofthoofd, Penson, Haberkom, Van Herck Marcel … en een sterke Nederlandse delegatie (D4, Maastricht) die nog jaren zal terugkeren.
De open reeks, 7 partijen van 15 min, werd gewonnen door Marc en Jan Gooris, voor Rokade speelden Marc, Jan, Louis, Rik, Danny, Edje, Geert, Wim VR., Luc V., Peter B. en Peter V.

1982

Keerpunt?

Onze jongens werden studenten, en daarom minder aanwezig op tornooien.
In Putte waren Sylvin en Rik de eerste rokadisten op een gedeelde 8ste plaats met een povere 3 uit 5 op 46 deelnemers.
Marc wint Hulshout “Het Blok”
Tornooi van Herenthout was René met 5 uit 6 de eerste van onze club, voor Jan met 4 uit 6.
Lentetornooi Noorderwijk nam Jan het roer over, gedeeld derde met 4 uit 5.
Snelschaken te Westerlo: Marc tweede met 9.5 uit 12, Jan alleen zesde met 8,5 op 40 deelnemers.
Snelschaken te Herenthout, Jan tweede met 4,5 uit 6 en 32 deelnemers.
Snelschaken te Geel : Marc won met 13,5 uit 15
Zuiderkempen: een dipje, niemand bij de eerste 10, de heerschappij van de jeugd van Rokade Westerlo nam een einde, studie werd belangrijker in hun leven, en de opvolging was nog niet op peil. Bovendien was er aflossing van de wacht door jongeren uit Geel … .
Boekenbeurs tornooi: groot tornooi net niet, klein tornooi dan weer wel.
In de school nam Ivo de zware taak van Sylvin over en begeleidde hij de jeugd naar het 64-velden bord. De doorstroming was verzekerd oa met Geert T. en Christof V.
Welkom was zeker Willy P., die als penningmeester eindelijk de financies van de club beheerde, en tegelijk orde bracht in de papieren als secretaris.

Het begin van de boekhouding… (door Stief)

Wat kan ik, jong manneke, nog groen achter de oren, hier komen vertellen over het roemruchte seizoen 1982-1983 van de schaakclub Rokade Westerlo? Ik was er zelf niet bij, want moest negen jaar later nog geboren worden.

Echter wanneer ik in de zomer van 2014 het penningmeesterschap van Marc VD overneem, erf ik daarbij eveneens het archief van de door hem gevoerde boekhouding. Een win-win situatie, ongetwijfeld. Marc eindelijk van al die mappen en kaften af, weer wat plek op zolder. En ikzelf vind het schitterend om van tijd tot tijd eens te snuffelen in dat oude materiaal, om te zien hoe de dingen geregeld werden in een tijd voor mij.

Afgelopen zomer ontdekte ik voor het eerst dat in Marcs archief een tweede archief ingecapsuleerd zat. Niets minder dan de boekhouding van de hierboven vernoemde Willy P., secretaris-boekhouder van 1982 tot 1997, is integraal bewaard gebleven.

De boekhouding van Rokade Westerlo start wanneer op 19 juli 1982 het bestuur bij de Generale Bank komt aankloppen met 3.067 Belgische frank (ongeveer 75 euro) en op een rekening laat zetten. Vanaf dit moment worden alle inkomsten en uitgaven nauwgezet bijgehouden, met pen en papier, in een alleraardigst schriftje. De eerste gedocumenteerde uitgave van de club? Aankoop van 225 frank aan postzegels.

IMG 20211123 083832 scaled

Wie zegt dat de zaken vroeger eenvoudiger waren, neem een kijkje op bovenstaand beeld. Men kan zien dat behalve de financiën van de schaakclub, via dezelfde rekening ook de geldzaken van het Kempisch Toernooi en de zogenaamde Superprestige geregeld werden. Dit zal zo blijven tot 1986.

De romantiek die uitgaat van het jaar 1982 te herbeleven via rekeningafschriften… is met weinig pleziertjes te vergelijken. En ook niet echt uit te leggen, vermoed ik. Elke regel vult je weer met een nieuw inzicht en een zekere vertedering. Op de vierde regel komen we er achter dat een lidmaatschap je 300 frank kostte. Wie de leden destijds waren, valt niet uit de boekhouding op te maken. Pas in 1985 zal het eerste lid bij naam genoemd worden: Jef W.

Het ‘Kempisch toernooi’ en de ‘Superprestige’ nemen de bulk van de inkomsten en uitgaven in beslag. Dat het Kempisch schaaktoernooi hoogdagen beleefde, zien we bijvoorbeeld door het feit dat er 14.470 frank aan prijzen werden uitgedeeld (iets meer dan 360 euro). Beide toernooien kenden ook sponsoren. Verder valt het mij – millenial – op dat postzegels en fiscale zegels (wat dat laatste is, heb ik totaal geen idee van. Sorry lezers…) in die tijd een courante uitgave vormden voor de club. Ook had de club abonnementen op verschillende tijdschrijften, onder andere op Schaakmagazine en het magazine Computerschaak.

Om sommige uitgaven moet ik ook eens minzaam lachen, of wil ik het verhaal achter te weten komen. Een zekere nostalgie zit hem in de uitgave “onkosten telefoon Willy P.”, ingeschreven te 10 september, voor 65 frank. Intrigerend is de entry “aankoop chocolade voor wedstrijd 15/10/82” ter waarde van 260 frank. Dat moet in die tijd nogal een reep zijn geweest. Hopelijk heeft ze gesmaakt. Echter mijn persoonlijke favoriet, gedateerd 8/11/82, is het ‘Aankoop geschenk verloofde M. Van Dyck’. Gefeliciteerd.

1982
1981
1981 1

Ze zitten erop: de eerste 10 jaren

Marc wint Hulshout “Het Blok”

Tornooi van Herenthout: Kris (tweede), Marc en Frans (gedeeld vierde), René en Jan (gedeeld zesde)

Kris won Putte, Marc gedeeld derde.

Lentetornooi Noorderwijk, 48 deelnemers, Kris en Eric wonnen met 5 uit 5, wie deed de paringen zo dat deze 2 spelers elkaar bleven ontlopen? Sylvin gedeeld derde met 4 uit 5.

Snelschaken te Westerlo: gewonnen door Wim met 12 uit 12, tweede plaats voor Danny met 9,5 uit 12, derde Kris met 9, en op een vijfde plaats Marc met 8 uit 12.

Snelschaken te Herenthout, Kris tweede en Sylvin vierde.

Zuiderkempen: 9 ronden met 97 deelnemers, Wim won voor de tweede maal met 8 uit 9, Marc haalde 7, Danny 6,5. Verder in de uitslag vinden we: Nico met 5, Rik W met 4,5, René, Cisse en Frans B. met 4, Jan en Sylvin met 3,5, Ivo G. met 2,5 en Kris met 1.

Boekenbeurstornooi Noorderwijk: Marc won voor de vierde maal, René eindigde derde.
Met de clubs uit de Zuiderkempen hadden we een “superprestige” georganiseerd, punten behalen in de tornooien van onze streek, veel deelnemen en optellen. Prijzen waren natura, en natuurlijk nam Rokade een belangrijke plaats in.

1980 1

Overgang?

Maandblad (of om de 2 maanden) Schaken in de Zuiderkempen met tornooi aankondigingen en uitslagen, vooral en enkel gericht op de Zuiderkempen.
Start van de superprestige schaken: tijdens de tornooien in de Zuiderkempen kon je punten verzamelen, een natura prijs was het doel.
Ploegtornooi Oud-Deurne, een tegenhanger van de Zilveren Toren van Liga Antwerpen, vooral deelnemen was belangrijk, prijzen onbestaande, 5 ronden en een slotronde snelschaak.
Afvallingstornooi van Noorderwijk: Marc won, voor de derde maal het groot tornooi, Kris eindigde vierde, Jan wint het klein tornooi.

1980
1980 2

Schaken in de Kempen…

Zuiderkempen: 86 deelnemers ereplaatsen voor Danny (gedeeld tweede) , Marc en Kris (gedeeld 10de )
Kris wint samen met Erik A. het tornooi in Putte met 5 uit 5, tornooi te kort? Foute paringen? Er waren 34 deelnemers, weinig remises? Marc gedeeld derde met 4 uit 5.
De namen Frans Blockhuys, Hans Bellemans, Francis Goossens, Patrick Den Hond vonden we terug in de deelnemerslijsten.
Dat niet al de artikels in de streekkranten een juiste weergave van de feiten waren (foto).

1979 1

Marc, Danny en Wim…

Danny wint Lentetornooi Noorderwijk.
Boekenbeurstornooi van Noorderwijk op 3 fronten, Danny en Wim in het tornooi voor winnaars, Marc wint voor Kris.
Ook in Herenthout toonde Marc zich de sterkste met 5 uit 5.

1979
1979 2

Wim Barbier in de spots

Zuiderkempen: 10 ronden, 91 deelnemers, Rokade speelde nog een grote rol, de jeugdspelers waren steeds bepalend op de eerste borden. Wim Barbier wint met 8.5 uit 10, Danny haalde 7.5, Marc en Nico W. 6.5 , Jan en Sylvin 5.5.

1978

Club buiten de school

Foto rechts: talent Nico, jongere broer van Danny tegen Gaston
Meer en meer leden verlaten de school om elders kennis op te doen, om deze schakers niet te verliezen besluit Sylvin de veilige haven te verlaten en gaat op zoek naar een lokaal.
Enkele weken probeerden we een lokaaltje in de kelder van het huidige gemeentehuis, geen succes.
Dan naar drankgelegenheden in Herentals, auto vol materiaal, rond 20 uur een willekeurig café binnen met drie schakers, snelschaken tot 22 uur, rond 1 uur terug thuis, geen succes.
Terug in Westerlo vinden we een plaats in het parochiecentrum, en we zijn er nog.
Liga Antwerpen nodigde ons uit om deel te nemen aan “De Zilveren Toren”, we waren geen lid van deze vereniging, voelden ook geen behoefte, we hadden genoeg partijen in onze streek, we schreven in, mochten starten in vierde afdeling, speelden met Danny, Wim, Marc, Sylvin en Eddie en haalden 35 punten op 36.
In Hulshout eindigden Marc en Kris op de tweede plaats, oudgediende Gaston nam (een beetje) wraak op de jeugd.
Het lentetornooi van Noorderwijk verliep dan weer normaler, de laatste ronde won Marc van Gaston en alles was terug in orde.
Voor de eerste maal organiseerde Westerlo een interscholen tornooi, we moesten Danny missen en eindigden op een derde plaats.

Zuiderkempen : jeugdspeler Eric Aerts wint , Danny 2de , Kris 8ste, Eddie 14de, Marc 21ste, Nico 30ste
Dankzij weerstandspunten een nauwkeurige uitslag, we spreken van Buchaltz, …

Boekenbeurstornooi van Noorderwijk : Marc eindigde tweede na verlies tegen Marc VG in de finale.

1978
1977
1977 1

Zeker, wij kunnen schaken

Rokade Westerlo groeide uit tot een “wedstrijdenclub”. In de Zuiderkempen was er bijna elke week wel ergens een tornooi: Hulshout (5), Herenthout (5 + 1), Westerlo (3), Noorderwijk (5+3), Zuiderkempen (8), Lille (3), Putte (5), Geel (1). Sylvin laadde zijn auto vol met jeugd, soms met 4-5 op de achterbank, speelde zelf nogal snel om vervolgens tot laat in de nacht aan den toog te wachten op zijn volgelingen. Maar de resultaten mochten er zijn …
Jan 77: Marc wint Herenthout
Feb 77: ereplaatsen in Hulshout
April 77: ereplaatsen in Noorderwijk
Mei 77: ereplaatsen in Westerlo
Zuiderkempen: 82 deelnemers , gewonnen door Danny Weyns. Met veel ereplaatsen voor de rokadisten: Marc VD en Wim B op een gedeelde tweede plaats, Kris DG op een gedeelde 4 de plaats, Marc D op een gedeelde 9de plaats , en Sylvin en Eddie M op een gedeelde elfde plaats.

1977 3

Mogen we nog vermelden dat de relatie pers – familie Weyns een dieptepunt bereikte, foto’s waren gewild en niet toegestaan.

1977 4

Marc wint boekenbeurstornooi in Noorderwijk (nov ’77)

1977 2

Tornooi in Averbode

Danny organiseerde een tornooi in Averbode. Enkele dagen blijven slapen in de abdij van Averbode, leuke partijen en geweldige verhalen, alleen te horen bij de deelnemers.

1976
1976 1

Eerste successen

Tweede maal Belgisch Kampioen van Scholenploegen, met dezelfde ploeg van 1975.
Tweede inrichting van het tornooi van Westerlo met deelname van Danny, Marc en Mark op de tweede plaats, verder met Wim, Kris, Eddie en Rik.

Steun van de school wordt opgetrokken tot 13000 Bf met de opmerking dat we geen schulden meer mogen maken die zij moeten vereffenen. (Schulden? Welke schulden?)

Deelname aan het interscholen schaaktornooi te Bornem waar we met 6 ploegen vertegenwoordigd waren, de eerste ploeg bestond uit Wim, Mark, Marc en Kris.

Vriendenwedstrijd met Geel tegen Turnhout op 12 borden. Gewonnen door Geel – Westerlo: deden mee: Danny, Wim, Marc, Eddie M, Kris, Fons, Rik, Sylvin.

Wisselbeker “Het Blok” Hulshout. 5 woensdagen in februari, maart : partijen van 2uur pppp.
Danny haalde 4 , Wim 3,5 , Sylvin, Mark, Marc en Rik mochten 3 maal juichen.

Provinciaal kampioenschap voor scholenploegen :
Ploeg 1 met Danny, Wim, Mark en Marc op de eerste plaats met 34 uit 36.
Ploeg 2 met Eddie M, Kris, Fons en Eddie S op een eervolle 5 de plaats met 26 uit 34

1976 2

Zuiderkempen

Zuiderkempen: tempo naar 2 uur op aandringen van de jeugd, spelend afgewisseld op vrijdagavond en zaterdag middag, gewonnen door Van Geldorp Marc, maar ereplaatsen voor Danny en Wim, gedeeld tweede plaats. Verder in de rangschikking vinden we Marc en Mark op de 15de plaats, Sylvin en Kris 22ste, Eddie M. en Erik L. 40ste en Rik op ? van de 70 deelnemers.

1976 3 scaled e1632293192115

Boekenbeurstornooi

Danny wint het boekenbeurstornooi van Noorderwijk , Marc derde, Mark vijfde en Wim negende, Sylvin, Kris en Eddie in het verliezerstornooi op plaatsen 5, 9 en 9

1976 herenthout

Herenthout

Marc wint Herenthout voor Wim (vierde), Sylvin (vijfde), Kris (dertigste)

1975
1975 zuiderkempen

Ons eigen tornooi

Dankzij de financiële steun van de school, ongeveer 200 Euro, en bijdrage van de leden, lidgeld van 20 Bf (0,5 Euro) naar 60 Bf, kochten we klokken en deftiger materiaal. We zochten contact met de clubs van Noorderwijk en Herenthout, en richtten een eigen tornooi in.
De resultaten van onze “jongens” bleven nog uit, maar we waren in 1 klap bekend.

1975 scholenkampioenschap

Belgisch kampioen

Foto: Marc Dillen (bord 3) , Danny Weyns (bord 1), Marc Van Dyck (bord 4) en Wim Barbier (bord 2)
Rokade Westerlo nam deel aan het scholenkampioenschap in de Liga Antwerpen, won en mocht deelnemen aan het Belgisch Kampioenschap Middelbare scholen in Brussel. Onbekend waren we en tot verbazing van iedereen wonnen we de titel.

1975 zuiderkempen 2

Zuiderkempen

Foto: De top van het eerste tornooi : Oswald Domus, Marc van den Bulck, Laurent Drijbooms, Wim Devis, winnaar Gaston Verheyen, Werner Boons, Filip Goossens, Marc Van Dijck, Jos Brand, Rene Vandenhout , Marc Dillen.
Een tornooi in de Zuiderkempen, wat een idee, 7 clubs waren op de afspraak, afwisselend spelen op een vrijdagavond en zaterdagnamiddag, telkens 2 partijen met 1 uur bedenktijd, inschrijfgeld 70 BF, de prijzen ‘navenant”.
Verdere uitslagen : Danny W. op plaats 12, Wim B. op 15, Sylvin op 18, Eddie M. op 34, Rik W. op 41 en Kris op 43. Totaal aantal deelnemers 74.

Gedurende het driedaags afvallingstornooi (boekenbeurstornooi) met 42 deelnemers eindigden Danny op de tweede plaats, Marc op de derde plaats, Wim en Sylvin op een gedeelde negende plaats in het groot tornooi, Mark D. was vierde in het klein tornooi.

November 1975 namen Wim, Danny, Eddie, Sylvin, Rik, Marc en Mark deel aan een vijfdaags tornooi in Herenthout.

1974

Eerste pasjes buiten de school

Middagpauze werd ingekort omdat de zaterdag vrij kwam, schakers bleven actief, er werden 3 reeksen ‘kampioenschappen’ gespeeld , gewonnen door Frankie Wyns, Marc Van Dyck en Marc Dillen.
De club begint vorm te krijgen, van de school krijgen we voor de eerste keer subsidie 5000 Fr, ongeveer 125 euro, we kopen een reeks schaakboekjes aan, vooral Bouwmeester in de Prisma reeks.
Davidsfonds Oevel met medewerking van Rene VH richtte een schaaktornooi in , 5 partijen waar Marc D en Sylvin deelnamen, zij moesten leergeld betalen , eindigden in de middenmoot, gingen zeker niet af, en maakten kennis met de toen grote mannen in het Kempisch schaken zoals Gaston V. en Laurent D. (Wisten deze weinig dat hun glorietijd er bijna op zat).
Een ontmoeting met de leerlingen van het klein Seminarie uit Hoogstraten eindigde dramatisch omdat de 2 begeleiders rond 24 uur de stellingen van hun pupillen totaal verkeerd beoordeelden. Noodzaak aan klokken kwam scherp in het licht.
Kernleden van de club : Sylvin, René VH., Danny W., Wim B., Mark D., Marc VD., Rik W., Eddie M., Kris DG., Fons V., Eddy S. Frankie W.

1974
1973
Fonske Verschueren tegen Wim op speelgoedbord

Alleen nog op school

Foto: Fonske Verschueren tegen Wim op speelgoedbord
Aankoop van 14 speelgoeddozen schaak, met als eigenaardig gevolg dat de helft van de liefhebbers opstapt, maar een dertigtal spelen elke middag verspreid over twee lokalen.
Een vaste kern ontstaat en er komt een zekere orde in de werkzaamheden, alles speelt zich af binnen de school.
Op de opendeurdag van de school organiseren we een intern tornooi gewonnen door Wim Barbier.

De start van Rokade Westerlo

Alleen de oudjes, in onze ondertussen beroemde en beruchte club met respect “de dino’s” genoemd, kunnen zich met moeite nog herinneren dat vroeger, veel vroeger jongens en meisjes 6 dagen naar school moesten. De middagen waren lang, na de boterhammen, veel anders was er niet, slenterden de meeste leerlingen doelloos rond op een verharde en saaie speelplaats. In de toenmalige Gemeentelijke Sint-Lambertusscholen ontstonden meerdere buitenlesactiviteiten zoals fotoclub, muziek en woord ontmoetingen, veldlopen, voetbal, ….
Schaken was niet volledig onbekend, in enkele klassen werd tijdens het uur van de klastitularis soms een partijtje opgezet, en een jonge leerkracht, zelf een beetje verslaafd aan het edele spel van Caissa speelde met het idee om tijdens 4 middagen mogelijkheden open te zetten voor heel de school.
Met 4 borden en stukken, eigen inbreng en geleend van enkele klassen, konden 80 leerlingen gedurende 4 middagen hun kunstjes laten zien, het was telkens een gevecht om een bord en stukken te veroveren.

1972
Bart
13.05.2022 - 13:14

Zelfs met het uurverschil vanuit New York, de wekker staat steevast op vrijdag. het is telkens wachten, lezen en genieten van die wekelijkse update. Was het al maar 10sep? Mooi werk Sylvin, bedankt om het geheugen van de club te zijn.

Beantwoorden
Bart
24.04.2022 - 23:11

Oooooh schitterend die 2004 foto’s…. SYLVIN, van die plateau. Geweldige ervaring!!! Moar Moar we want…..

Beantwoorden
Sylvin
31.03.2022 - 11:09

In 2001 is te lezen dat Kris voor de zoveelste keer het tornooi van Lille won, blijkbaar een foutje (?), kreeg een mail binnen van ene CLG dat hij gewonnen had. Mijn verontschuldigingen aan de juiste winnaar … (kan me niet herinneren dat er ooit een CLG deelgenomen heeft.)

Beantwoorden
Stief
24.11.2021 - 22:54

Ik heb zowaar reeds een bijdrage kunnen leveren aan dit overzicht. Over het jaar 1982!

Beantwoorden
Sylvin
25.11.2021 - 23:44

Dank je Stief voor het uitpluizen van de boekhouding, we hadden in die tijd nog geen rekentoezichters … Dat stuk chocolade : daar weet ik niets meer van, maar fiscale zegels: in die tijd moest je als je een affiche uithing er fiscale zegels opplakken, deed je dit niet, kon je een ernstige boete krijgen , en geloof me, er liepen mensen rond om dit te controleren

Beantwoorden
Sylvin
26.11.2021 - 09:21

die chocolade, het blijft me irriteren, kijk eens naar de datum, als het in december was, we hebben ooit sint niklaas gevierd achter het bord met een rondje mannetjes achter het bord

Beantwoorden
Stief
28.11.2021 - 17:50

Het zal niet met Sinterklaas te maken hebben gehad…
De uitgave dateert van 30/9/82 en is omschreven als “Aankoop chocolade voor wedstrijd 15/10/82″…

Beantwoorden
Bart
09.09.2021 - 22:23

Hoort hier geen foto van die jonge ambitieuze leerkracht met lange onvergetelijke blonde (?) lokken waarvoor indertijd menig vrouwelijk hart een slag oversloeg…

Beantwoorden
Oosterlinck Luc
05.10.2021 - 10:52

Was dat Sylvin

Beantwoorden

Reactie

Meer schaakstukken over rokade westerlo 50 jaar

cracker 1245584 1920

Feest Rokade Westerlo 50 jaar

10 september @ 13:30

Rokade Westerlo viert zijn 50-jarig bestaan, en dat vieren we op zaterdag 10 september 2022!

Lees meer
rw muurschildering

RW 50 jaar toemaatjes: gevonden documenten

Steven     08.01.2022

Met dank aan Marc voor het extra materiaal! Van de jaren die reeds gepubliceerd zijn, hebben we nog extra materiaal gevonden!

Lees meer
cracker 1245584 1920

Rokade Westerlo 50 jaar: was jij vroeger lid? Laat je contactgegevens achter!

Steven     30.05.2021     2

Ben jij vroeger lid geweest van Rokade Westerlo? Laat je gegevens achter in de commentaren, of stuur een berichtje naar Sylvin De Vet (sylvin.de.vet@proximus.be). Telefoonnummer, email- en thuisadres gebruiken we graag om jou op de hoogte te houden van onze plannen!

Lees meer