Rokade Westerlo 50 jaar geschiedenis

Rokade Westerlo viert zijn 50-jarig bestaan, en dat laten we niet onopgemerkt voorbijgaan. Gedurende het ganse jaar (sept ’21 – aug ’22) posten we hier, week per week, een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen uit de geschiedenis van onze schaakclub.

1975
1975 zuiderkempen

Ons eigen tornooi

Dankzij de financiële steun van de school, ongeveer 200 Euro, en bijdrage van de leden, lidgeld van 20 Bf (0,5 Euro) naar 60 Bf, kochten we klokken en deftiger materiaal. We zochten contact met de clubs van Noorderwijk en Herenthout, en richtten een eigen tornooi in.
De resultaten van onze “jongens” bleven nog uit, maar we waren in 1 klap bekend.

1975 scholenkampioenschap

Belgisch kampioen

Foto: Marc Dillen (bord 3) , Danny Weyns (bord 1), Marc Van Dyck (bord 4) en Wim Barbier (bord 2)
Rokade Westerlo nam deel aan het scholenkampioenschap in de Liga Antwerpen, won en mocht deelnemen aan het Belgisch Kampioenschap Middelbare scholen in Brussel. Onbekend waren we en tot verbazing van iedereen wonnen we de titel.

1975 zuiderkempen 2

Zuiderkempen

Foto: De top van het eerste tornooi : Oswald Domus, Marc van den Bulck, Laurent Drijbooms, Wim Devis, winnaar Gaston Verheyen, Werner Boons, Filip Goossens, Marc Van Dijck, Jos Brand, Rene Vandenhout , Marc Dillen.
Een tornooi in de Zuiderkempen, wat een idee, 7 clubs waren op de afspraak, afwisselend spelen op een vrijdagavond en zaterdagnamiddag, telkens 2 partijen met 1 uur bedenktijd, inschrijfgeld 70 BF, de prijzen ‘navenant”.
Verdere uitslagen : Danny W. op plaats 12, Wim B. op 15, Sylvin op 18, Eddie M. op 34, Rik W. op 41 en Kris op 43. Totaal aantal deelnemers 74.

Gedurende het driedaags afvallingstornooi (boekenbeurstornooi) met 42 deelnemers eindigden Danny op de tweede plaats, Marc op de derde plaats, Wim en Sylvin op een gedeelde negende plaats in het groot tornooi, Mark D. was vierde in het klein tornooi.

November 1975 namen Wim, Danny, Eddie, Sylvin, Rik, Marc en Mark deel aan een vijfdaags tornooi in Herenthout.

1974

Eerste pasjes buiten de school

Middagpauze werd ingekort omdat de zaterdag vrij kwam, schakers bleven actief, er werden 3 reeksen ‘kampioenschappen’ gespeeld , gewonnen door Frankie Wyns, Marc Van Dyck en Marc Dillen.
De club begint vorm te krijgen, van de school krijgen we voor de eerste keer subsidie 5000 Fr, ongeveer 125 euro, we kopen een reeks schaakboekjes aan, vooral Bouwmeester in de Prisma reeks.
Davidsfonds Oevel met medewerking van Rene VH richtte een schaaktornooi in , 5 partijen waar Marc D en Sylvin deelnamen, zij moesten leergeld betalen , eindigden in de middenmoot, gingen zeker niet af, en maakten kennis met de toen grote mannen in het Kempisch schaken zoals Gaston V. en Laurent D. (Wisten deze weinig dat hun glorietijd er bijna op zat).
Een ontmoeting met de leerlingen van het klein Seminarie uit Hoogstraten eindigde dramatisch omdat de 2 begeleiders rond 24 uur de stellingen van hun pupillen totaal verkeerd beoordeelden. Noodzaak aan klokken kwam scherp in het licht.
Kernleden van de club : Sylvin, René VH., Danny W., Wim B., Mark D., Marc VD., Rik W., Eddie M., Kris DG., Fons V., Eddy S. Frankie W.

1974
1973
Fonske Verschueren tegen Wim op speelgoedbord

Alleen nog op school

Foto: Fonske Verschueren tegen Wim op speelgoedbord
Aankoop van 14 speelgoeddozen schaak, met als eigenaardig gevolg dat de helft van de liefhebbers opstapt, maar een dertigtal spelen elke middag verspreid over twee lokalen.
Een vaste kern ontstaat en er komt een zekere orde in de werkzaamheden, alles speelt zich af binnen de school.
Op de opendeurdag van de school organiseren we een intern tornooi gewonnen door Wim Barbier.

De start van Rokade Westerlo

Alleen de oudjes, in onze ondertussen beroemde en beruchte club met respect “de dino’s” genoemd, kunnen zich met moeite nog herinneren dat vroeger, veel vroeger jongens en meisjes 6 dagen naar school moesten. De middagen waren lang, na de boterhammen, veel anders was er niet, slenterden de meeste leerlingen doelloos rond op een verharde en saaie speelplaats. In de toenmalige Gemeentelijke Sint-Lambertusscholen ontstonden meerdere buitenlesactiviteiten zoals fotoclub, muziek en woord ontmoetingen, veldlopen, voetbal, ….
Schaken was niet volledig onbekend, in enkele klassen werd tijdens het uur van de klastitularis soms een partijtje opgezet, en een jonge leerkracht, zelf een beetje verslaafd aan het edele spel van Caissa speelde met het idee om tijdens 4 middagen mogelijkheden open te zetten voor heel de school.
Met 4 borden en stukken, eigen inbreng en geleend van enkele klassen, konden 80 leerlingen gedurende 4 middagen hun kunstjes laten zien, het was telkens een gevecht om een bord en stukken te veroveren.

1972

Heb je opmerkingen of aanvullingen bij deze geschiedenis? Bezorg ze ons via een reactie onderaan deze pagina, of per email via bellenssteven@gmail.com. We voegen ze graag toe aan dit overzicht!

Bart
09.09.2021 - 22:23

Hoort hier geen foto van die jonge ambitieuze leerkracht met lange onvergetelijke blonde (?) lokken waarvoor indertijd menig vrouwelijk hart een slag oversloeg…

Beantwoorden

Reactie

Meer schaakstukken over rokade westerlo 50 jaar

cracker 1245584 1920

Rokade Westerlo 50 jaar: was jij vroeger lid? Laat je contactgegevens achter!

Steven     30.05.2021     1

Ben jij vroeger lid geweest van Rokade Westerlo? Laat je gegevens achter in de commentaren, of stuur een berichtje naar Sylvin De Vet (sylvin.de.vet@proximus.be). Telefoonnummer, email- en thuisadres gebruiken we graag om jou op de hoogte te houden van onze plannen!

Lees meer