Rokade Westerlo 50 jaar geschiedenis

Rokade Westerlo viert zijn 50-jarig bestaan, en dat laten we niet onopgemerkt voorbijgaan. Gedurende het ganse jaar (sept ’21 – aug ’22) posten we hier, week per week, een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen uit de geschiedenis van onze schaakclub.

Feesten doen we op zaterdag 10 september 2022.

1984
1984 1

Daar is hij dan, de computer

Rokade Westerlo moet gedurende het jaar aan meerdere tornooien deelgenomen hebben, getuige de uitslag van de superprestige, gewonnen door Jan, en Marc tweede.

De Zuiderkempen was aan de 10de editie toe, een van de slechtste resultaten voor onze jongens, alleen Marc bij de eerste tien, verder vinden we Jan en Louis D. op gedeeld twaalfde, Sylvin, Frans , Peter en Willy P. gedeeld 27ste .
Op zaterdag 16 juni: tweede Snelschaak en Rapid in Westerlo.
De snelschaak gebeurde zonder Rokadisten maar met deelname van oa IM Boey, Ronald Weemaes, Marcel Roofdhoofd, Rober Schuermans, Valeer Maes, … en werd weer gewonnen door Richard Meulders

Het Rapid met een honderdtal deelnemers was voor ene Jongen M., Marc op 2, Wim op 8.

1984 2

De computer deed zijn intrede, Rik en zijn assistent Marc schreven een paringsprogramma en gebruikte een printer, gedaan met schrijven. Na elke ronde konden we een tussenstand publiceren, persoonlijke resultaten en ploegresultaten werden een fluitje van een cent genoemd.
Printen gebeurde met een “warmteprinter”

1983

Duister, maar hoopvol jaar

Duister, omdat er weinig gegevens te vinden zijn, misschien heeft een of ander nog wel iets in een ver verscholen doos op de zolder of in een diepe kelder liggen, alles is welkom. Hoopvol, niet alleen zorgde de school voor aangroei van leden, we ontvingen met veel “volwassen” schakers die jaren de basis van onze club uitmaken: Cisse G., Willy V., Peter V., Gunther D., Louis D., Staf J.
Toch nog gevonden: Jan wint Herenthout driedaagse met 5 uit 6, Sylvin en Marc gedeeld derde.
Lentetornooi van Noorderwijk: Marc en Jan gedeeld zesde, Sylvin, Rik en Frans gedeeld achtste.

We probeerden niet alleen op het bord, maar ook naast de 64 velden onze creativiteit te ontdekken, wat later zal leiden tot reeksen wist-je-watjes en hele verslagen, waarvan je een deel kan terugvinden in ons foto-verslagen-boek die verschijnt met het 50 jarig feest in september 2022

Soms werden onze diepste gedachten op papier gezet:

Bedenkelijke bedenkingen, denk ik..
vrijdagavond, tornooi van de zuiderkempen, ronde x

deel 1 de voorbereiding: verdomme, koud buiten, en goed op tijd… de Gaston is het bier nog aan het inladen. effen tegen de verwarming gaan hangen. ha, de Frans en de mannen van Deume zijner ook al, maar die zal ik vandaag niet tegenkomen achter het bord, .. allez, we zullen maar eens iets bestellen, ..

deel 2 de trekking… is de trekking nog niet gedaan ? het is al acht uur, ..hoc noemen ze dat weer? Een geleide trekking. maar voor sommigen geleid geleid,.. ik ben benieuwd tegen wie.. , ze gaan beginnen, bah, met wit tegen den Paul, tegenslag, ik had liever dan Dirk gehad, dan had ik meer kans boven te blijven, .. welk bord ? ..hopen dat er een goede klok staat..

deel 3 de opening: Den Paul komt eraan, hij ziet er niet te fris uit, maar wie heef hem al fris gezien? .. ik heb al eens tegen den Paul gewonnen, in een gambiet, met wit, ne wolga, op het moment dat ik in problemen kwam kon ik met mijn paardjes den boel opkuisen… hij zal dat ook nog wel weten, dus vandaag geen gambiet ..allez, polleke een polleke geven, goede partij wensen, en weg zijn wij… wat spelen ? ik speel toch altijd d4, das.. Pf6, hij wordt voorzichtig ? c4 jawel, en dan ? e6, nu kiezen, Pc3 of e3 ? Pc3 dan maar…d5 zonder aarzelen gespeeld, wat kennen we daarvan ? effe rustig bekijken ..

deel 4 verwikkelingen: laten we de zaken vooral even rustig bekijken, hij heeft dus toch Pf8 gespeeld, waar gaat dat ros naar toe ? naar e6 met druk op d4 ?, maar zolang mijn paardje op e2 kan blijven, kan hij toch niets op d4 komen doen, of wel? … en wat met f4, hij is toch niet van plan om op de koningsvleugel vieze dingen te gaan doen? Kan ik f3 spelen ? kan hij dan ruilen op g3? …dan gaat mijn koningsvleugel naar de vaantjes, of niet ? … ik vertrouw Pd8 niet, ik vertrouw heel den Paul niet. Als ik het kan vandaag kan winnen, kom ik gedeeld eerste te staan, dan zal den Mark nogal een gezicht trekken, den Jan staat gewonnen, dan Patrick een kwal voor, ..en ik zit te sukkelen, ..als we ons eens niets van Pd8 aantrekken, en zelf op de damevleugel het initiatief nemen, met b5, en dan, waarom niet, nog effekes alles op een rjjtje zeten, na b5 wordt…

deel 5 nog verwikkelingen: mama mia mama mia, wat heb ik gedaan? alles naar de knoppen, ge moet die stelling eens zien, 24 zetten en een puinhoop, wat zeg ik, een pijnhoop, wat een rotzooi, en de Mark zijn zogezegd meelevend gezicht, waarom die b5??, pure ellende, gewoon niet gezien, Pe2 kan niet spelen, er dreigt een vervelende penning, waarom heb ik f3 niet gespeeld? als hij Tb3 speelt kan ik inpakken, hij zit er precies serieus aan te denken, ik zal zijn gedachtengang even onderbreken en een pint aanbieden, maar of zoiets bij den Paul helpt. daar ben ik niet helemaal zeker van, ge moet nu eens zien, kwasie ernstig gaat zijn handje aarzelend naar zijn toren, bijna verontschuldigend. ik heb het wel gezien, doe niet zo…wacht eens effe, he, wacht eens effie, heb ik nu niet Dg5? ja ja dat heeft hij zeker niet gezien, toch wel, Dg5 houdt de stelling recht,
Dg5, effe kijken …

deel 6 afwikkeling: dat was het dan, het stukoffer ging nog, maar het openen van de g-lijn van hem was knap gezien, niet toegeven. straks in de analyse, den Paul speelt niet slecht, echt niet, opgeven of even verder spelen zonder dame?? bah, als hij Tg8 speelt is het mat in een paar, opgeven?

deel 7 slot Paul biedt nog eens en pintje aan we maken er en trappist van, ok, hij heeft er toch 150 minuten aan moeten spenderen,. proficiat Paul, volgende keer pak ik je terug.

1983 2

Hoezo, duister?

(foto rechts: Geert T. met zwart tegen Frans B)
Vergeet je niets? Op 11 juni 1983 organiseerde Rokade Westerlo een eerste legendarische snel- en rapid tornooi, met steun van een toen-zeer-gekend winkelcentrum in Olen.
We hadden ontdekt dat er zo iets bestond als ELO punten, 86 spelers meldden zich aan, de 18 hoogst ELO’s mochten een RR snelschaak tornooi afwerken, aangezien Wim als enige van de club voldoende punten had, viel hij in deze reeks. Winnaar werd R. Meulders, meervoudig Belgisch Kampioen, haalde 14 uit 17, verloor slechts eenmaal, en ja hoor, tegen onze Wim.
Sylvin nam geen risico, voor het eerst haalde we een echte arbiter in huis, de Gommer.
Dankzij dit tornooi kwamen we in contact met de top van Liga Antwerpen zoals Roofthoofd, Penson, Haberkom, Van Herck Marcel … en een sterke Nederlandse delegatie (D4, Maastricht) die nog jaren zal terugkeren.
De open reeks, 7 partijen van 15 min, werd gewonnen door Marc en Jan Gooris, voor Rokade speelden Marc, Jan, Louis, Rik, Danny, Edje, Geert, Wim VR., Luc V., Peter B. en Peter V.

1982
1982

Keerpunt?

Onze jongens werden studenten, en daarom minder aanwezig op tornooien.
In Putte waren Sylvin en Rik de eerste rokadisten op een gedeelde 8ste plaats met een povere 3 uit 5 op 46 deelnemers.
Marc wint Hulshout “Het Blok”
Tornooi van Herenthout was René met 5 uit 6 de eerste van onze club, voor Jan met 4 uit 6.
Lentetornooi Noorderwijk nam Jan het roer over, gedeeld derde met 4 uit 5.
Snelschaken te Westerlo: Marc tweede met 9.5 uit 12, Jan alleen zesde met 8,5 op 40 deelnemers.
Snelschaken te Herenthout, Jan tweede met 4,5 uit 6 en 32 deelnemers.
Snelschaken te Geel : Marc won met 13,5 uit 15
Zuiderkempen: een dipje, niemand bij de eerste 10, de heerschappij van de jeugd van Rokade Westerlo nam een einde, studie werd belangrijker in hun leven, en de opvolging was nog niet op peil. Bovendien was er aflossing van de wacht door jongeren uit Geel … .
Boekenbeurs tornooi: groot tornooi net niet, klein tornooi dan weer wel.
In de school nam Ivo de zware taak van Sylvin over en begeleidde hij de jeugd naar het 64-velden bord. De doorstroming was verzekerd oa met Geert T. en Christof V.
Welkom was zeker Willy P., die als penningmeester eindelijk de financies van de club beheerde, en tegelijk orde bracht in de papieren als secretaris.

Het begin van de boekhouding… (door Stief)

Wat kan ik, jong manneke, nog groen achter de oren, hier komen vertellen over het roemruchte seizoen 1982-1983 van de schaakclub Rokade Westerlo? Ik was er zelf niet bij, want moest negen jaar later nog geboren worden.

Echter wanneer ik in de zomer van 2014 het penningmeesterschap van Marc VD overneem, erf ik daarbij eveneens het archief van de door hem gevoerde boekhouding. Een win-win situatie, ongetwijfeld. Marc eindelijk van al die mappen en kaften af, weer wat plek op zolder. En ikzelf vind het schitterend om van tijd tot tijd eens te snuffelen in dat oude materiaal, om te zien hoe de dingen geregeld werden in een tijd voor mij.

Afgelopen zomer ontdekte ik voor het eerst dat in Marcs archief een tweede archief ingecapsuleerd zat. Niets minder dan de boekhouding van de hierboven vernoemde Willy P., secretaris-boekhouder van 1982 tot 1997, is integraal bewaard gebleven.

De boekhouding van Rokade Westerlo start wanneer op 19 juli 1982 het bestuur bij de Generale Bank komt aankloppen met 3.067 Belgische frank (ongeveer 75 euro) en op een rekening laat zetten. Vanaf dit moment worden alle inkomsten en uitgaven nauwgezet bijgehouden, met pen en papier, in een alleraardigst schriftje. De eerste gedocumenteerde uitgave van de club? Aankoop van 225 frank aan postzegels.

IMG 20211123 083832 scaled

Wie zegt dat de zaken vroeger eenvoudiger waren, neem een kijkje op bovenstaand beeld. Men kan zien dat behalve de financiën van de schaakclub, via dezelfde rekening ook de geldzaken van het Kempisch Toernooi en de zogenaamde Superprestige geregeld werden. Dit zal zo blijven tot 1986.

De romantiek die uitgaat van het jaar 1982 te herbeleven via rekeningafschriften… is met weinig pleziertjes te vergelijken. En ook niet echt uit te leggen, vermoed ik. Elke regel vult je weer met een nieuw inzicht en een zekere vertedering. Op de vierde regel komen we er achter dat een lidmaatschap je 300 frank kostte. Wie de leden destijds waren, valt niet uit de boekhouding op te maken. Pas in 1985 zal het eerste lid bij naam genoemd worden: Jef W.

Het ‘Kempisch toernooi’ en de ‘Superprestige’ nemen de bulk van de inkomsten en uitgaven in beslag. Dat het Kempisch schaaktoernooi hoogdagen beleefde, zien we bijvoorbeeld door het feit dat er 14.470 frank aan prijzen werden uitgedeeld (iets meer dan 360 euro). Beide toernooien kenden ook sponsoren. Verder valt het mij – millenial – op dat postzegels en fiscale zegels (wat dat laatste is, heb ik totaal geen idee van. Sorry lezers…) in die tijd een courante uitgave vormden voor de club. Ook had de club abonnementen op verschillende tijdschrijften, onder andere op Schaakmagazine en het magazine Computerschaak.

Om sommige uitgaven moet ik ook eens minzaam lachen, of wil ik het verhaal achter te weten komen. Een zekere nostalgie zit hem in de uitgave “onkosten telefoon Willy P.”, ingeschreven te 10 september, voor 65 frank. Intrigerend is de entry “aankoop chocolade voor wedstrijd 15/10/82” ter waarde van 260 frank. Dat moet in die tijd nogal een reep zijn geweest. Hopelijk heeft ze gesmaakt. Echter mijn persoonlijke favoriet, gedateerd 8/11/82, is het ‘Aankoop geschenk verloofde M. Van Dyck’. Gefeliciteerd.

1981 1

Ze zitten erop: de eerste 10 jaren

Marc wint Hulshout “Het Blok”

Tornooi van Herenthout: Kris (tweede), Marc en Frans (gedeeld vierde), René en Jan (gedeeld zesde)

Kris won Putte, Marc gedeeld derde.

Lentetornooi Noorderwijk, 48 deelnemers, Kris en Eric wonnen met 5 uit 5, wie deed de paringen zo dat deze 2 spelers elkaar bleven ontlopen? Sylvin gedeeld derde met 4 uit 5.

Snelschaken te Westerlo: gewonnen door Wim met 12 uit 12, tweede plaats voor Danny met 9,5 uit 12, derde Kris met 9, en op een vijfde plaats Marc met 8 uit 12.

Snelschaken te Herenthout, Kris tweede en Sylvin vierde.

Zuiderkempen: 9 ronden met 97 deelnemers, Wim won voor de tweede maal met 8 uit 9, Marc haalde 7, Danny 6,5. Verder in de uitslag vinden we: Nico met 5, Rik W met 4,5, René, Cisse en Frans B. met 4, Jan en Sylvin met 3,5, Ivo G. met 2,5 en Kris met 1.

Boekenbeurstornooi Noorderwijk: Marc won voor de vierde maal, René eindigde derde.
Met de clubs uit de Zuiderkempen hadden we een “superprestige” georganiseerd, punten behalen in de tornooien van onze streek, veel deelnemen en optellen. Prijzen waren natura, en natuurlijk nam Rokade een belangrijke plaats in.

1981
1980
1980 1

Overgang?

Maandblad (of om de 2 maanden) Schaken in de Zuiderkempen met tornooi aankondigingen en uitslagen, vooral en enkel gericht op de Zuiderkempen.
Start van de superprestige schaken: tijdens de tornooien in de Zuiderkempen kon je punten verzamelen, een natura prijs was het doel.
Ploegtornooi Oud-Deurne, een tegenhanger van de Zilveren Toren van Liga Antwerpen, vooral deelnemen was belangrijk, prijzen onbestaande, 5 ronden en een slotronde snelschaak.
Afvallingstornooi van Noorderwijk: Marc won, voor de derde maal het groot tornooi, Kris eindigde vierde, Jan wint het klein tornooi.

1980 2

Schaken in de Kempen…

Zuiderkempen: 86 deelnemers ereplaatsen voor Danny (gedeeld tweede) , Marc en Kris (gedeeld 10de )
Kris wint samen met Erik A. het tornooi in Putte met 5 uit 5, tornooi te kort? Foute paringen? Er waren 34 deelnemers, weinig remises? Marc gedeeld derde met 4 uit 5.
De namen Frans Blockhuys, Hans Bellemans, Francis Goossens, Patrick Den Hond vonden we terug in de deelnemerslijsten.
Dat niet al de artikels in de streekkranten een juiste weergave van de feiten waren (foto).

1979
1979 1

Marc, Danny en Wim…

Danny wint Lentetornooi Noorderwijk.
Boekenbeurstornooi van Noorderwijk op 3 fronten, Danny en Wim in het tornooi voor winnaars, Marc wint voor Kris.
Ook in Herenthout toonde Marc zich de sterkste met 5 uit 5.

1979 2

Wim Barbier in de spots

Zuiderkempen: 10 ronden, 91 deelnemers, Rokade speelde nog een grote rol, de jeugdspelers waren steeds bepalend op de eerste borden. Wim Barbier wint met 8.5 uit 10, Danny haalde 7.5, Marc en Nico W. 6.5 , Jan en Sylvin 5.5.

1978
1978

Club buiten de school

Foto rechts: talent Nico, jongere broer van Danny tegen Gaston
Meer en meer leden verlaten de school om elders kennis op te doen, om deze schakers niet te verliezen besluit Sylvin de veilige haven te verlaten en gaat op zoek naar een lokaal.
Enkele weken probeerden we een lokaaltje in de kelder van het huidige gemeentehuis, geen succes.
Dan naar drankgelegenheden in Herentals, auto vol materiaal, rond 20 uur een willekeurig café binnen met drie schakers, snelschaken tot 22 uur, rond 1 uur terug thuis, geen succes.
Terug in Westerlo vinden we een plaats in het parochiecentrum, en we zijn er nog.
Liga Antwerpen nodigde ons uit om deel te nemen aan “De Zilveren Toren”, we waren geen lid van deze vereniging, voelden ook geen behoefte, we hadden genoeg partijen in onze streek, we schreven in, mochten starten in vierde afdeling, speelden met Danny, Wim, Marc, Sylvin en Eddie en haalden 35 punten op 36.
In Hulshout eindigden Marc en Kris op de tweede plaats, oudgediende Gaston nam (een beetje) wraak op de jeugd.
Het lentetornooi van Noorderwijk verliep dan weer normaler, de laatste ronde won Marc van Gaston en alles was terug in orde.
Voor de eerste maal organiseerde Westerlo een interscholen tornooi, we moesten Danny missen en eindigden op een derde plaats.

Zuiderkempen : jeugdspeler Eric Aerts wint , Danny 2de , Kris 8ste, Eddie 14de, Marc 21ste, Nico 30ste
Dankzij weerstandspunten een nauwkeurige uitslag, we spreken van Buchaltz, …

Boekenbeurstornooi van Noorderwijk : Marc eindigde tweede na verlies tegen Marc VG in de finale.

1977 1

Zeker, wij kunnen schaken

Rokade Westerlo groeide uit tot een “wedstrijdenclub”. In de Zuiderkempen was er bijna elke week wel ergens een tornooi: Hulshout (5), Herenthout (5 + 1), Westerlo (3), Noorderwijk (5+3), Zuiderkempen (8), Lille (3), Putte (5), Geel (1). Sylvin laadde zijn auto vol met jeugd, soms met 4-5 op de achterbank, speelde zelf nogal snel om vervolgens tot laat in de nacht aan den toog te wachten op zijn volgelingen. Maar de resultaten mochten er zijn …
Jan 77: Marc wint Herenthout
Feb 77: ereplaatsen in Hulshout
April 77: ereplaatsen in Noorderwijk
Mei 77: ereplaatsen in Westerlo
Zuiderkempen: 82 deelnemers , gewonnen door Danny Weyns. Met veel ereplaatsen voor de rokadisten: Marc VD en Wim B op een gedeelde tweede plaats, Kris DG op een gedeelde 4 de plaats, Marc D op een gedeelde 9de plaats , en Sylvin en Eddie M op een gedeelde elfde plaats.

1977
1977 3

Mogen we nog vermelden dat de relatie pers – familie Weyns een dieptepunt bereikte, foto’s waren gewild en niet toegestaan.

1977 4

Marc wint boekenbeurstornooi in Noorderwijk (nov ’77)

1977 2

Tornooi in Averbode

Danny organiseerde een tornooi in Averbode. Enkele dagen blijven slapen in de abdij van Averbode, leuke partijen en geweldige verhalen, alleen te horen bij de deelnemers.

1976 1

Eerste successen

Tweede maal Belgisch Kampioen van Scholenploegen, met dezelfde ploeg van 1975.
Tweede inrichting van het tornooi van Westerlo met deelname van Danny, Marc en Mark op de tweede plaats, verder met Wim, Kris, Eddie en Rik.

Steun van de school wordt opgetrokken tot 13000 Bf met de opmerking dat we geen schulden meer mogen maken die zij moeten vereffenen. (Schulden? Welke schulden?)

Deelname aan het interscholen schaaktornooi te Bornem waar we met 6 ploegen vertegenwoordigd waren, de eerste ploeg bestond uit Wim, Mark, Marc en Kris.

Vriendenwedstrijd met Geel tegen Turnhout op 12 borden. Gewonnen door Geel – Westerlo: deden mee: Danny, Wim, Marc, Eddie M, Kris, Fons, Rik, Sylvin.

Wisselbeker “Het Blok” Hulshout. 5 woensdagen in februari, maart : partijen van 2uur pppp.
Danny haalde 4 , Wim 3,5 , Sylvin, Mark, Marc en Rik mochten 3 maal juichen.

Provinciaal kampioenschap voor scholenploegen :
Ploeg 1 met Danny, Wim, Mark en Marc op de eerste plaats met 34 uit 36.
Ploeg 2 met Eddie M, Kris, Fons en Eddie S op een eervolle 5 de plaats met 26 uit 34

1976
1976 2

Zuiderkempen

Zuiderkempen: tempo naar 2 uur op aandringen van de jeugd, spelend afgewisseld op vrijdagavond en zaterdag middag, gewonnen door Van Geldorp Marc, maar ereplaatsen voor Danny en Wim, gedeeld tweede plaats. Verder in de rangschikking vinden we Marc en Mark op de 15de plaats, Sylvin en Kris 22ste, Eddie M. en Erik L. 40ste en Rik op ? van de 70 deelnemers.

1976 3 scaled e1632293192115

Boekenbeurstornooi

Danny wint het boekenbeurstornooi van Noorderwijk , Marc derde, Mark vijfde en Wim negende, Sylvin, Kris en Eddie in het verliezerstornooi op plaatsen 5, 9 en 9

1976 herenthout

Herenthout

Marc wint Herenthout voor Wim (vierde), Sylvin (vijfde), Kris (dertigste)

1975 zuiderkempen

Ons eigen tornooi

Dankzij de financiële steun van de school, ongeveer 200 Euro, en bijdrage van de leden, lidgeld van 20 Bf (0,5 Euro) naar 60 Bf, kochten we klokken en deftiger materiaal. We zochten contact met de clubs van Noorderwijk en Herenthout, en richtten een eigen tornooi in.
De resultaten van onze “jongens” bleven nog uit, maar we waren in 1 klap bekend.

1975
1975 scholenkampioenschap

Belgisch kampioen

Foto: Marc Dillen (bord 3) , Danny Weyns (bord 1), Marc Van Dyck (bord 4) en Wim Barbier (bord 2)
Rokade Westerlo nam deel aan het scholenkampioenschap in de Liga Antwerpen, won en mocht deelnemen aan het Belgisch Kampioenschap Middelbare scholen in Brussel. Onbekend waren we en tot verbazing van iedereen wonnen we de titel.

1975 zuiderkempen 2

Zuiderkempen

Foto: De top van het eerste tornooi : Oswald Domus, Marc van den Bulck, Laurent Drijbooms, Wim Devis, winnaar Gaston Verheyen, Werner Boons, Filip Goossens, Marc Van Dijck, Jos Brand, Rene Vandenhout , Marc Dillen.
Een tornooi in de Zuiderkempen, wat een idee, 7 clubs waren op de afspraak, afwisselend spelen op een vrijdagavond en zaterdagnamiddag, telkens 2 partijen met 1 uur bedenktijd, inschrijfgeld 70 BF, de prijzen ‘navenant”.
Verdere uitslagen : Danny W. op plaats 12, Wim B. op 15, Sylvin op 18, Eddie M. op 34, Rik W. op 41 en Kris op 43. Totaal aantal deelnemers 74.

Gedurende het driedaags afvallingstornooi (boekenbeurstornooi) met 42 deelnemers eindigden Danny op de tweede plaats, Marc op de derde plaats, Wim en Sylvin op een gedeelde negende plaats in het groot tornooi, Mark D. was vierde in het klein tornooi.

November 1975 namen Wim, Danny, Eddie, Sylvin, Rik, Marc en Mark deel aan een vijfdaags tornooi in Herenthout.

1974
1974

Eerste pasjes buiten de school

Middagpauze werd ingekort omdat de zaterdag vrij kwam, schakers bleven actief, er werden 3 reeksen ‘kampioenschappen’ gespeeld , gewonnen door Frankie Wyns, Marc Van Dyck en Marc Dillen.
De club begint vorm te krijgen, van de school krijgen we voor de eerste keer subsidie 5000 Fr, ongeveer 125 euro, we kopen een reeks schaakboekjes aan, vooral Bouwmeester in de Prisma reeks.
Davidsfonds Oevel met medewerking van Rene VH richtte een schaaktornooi in , 5 partijen waar Marc D en Sylvin deelnamen, zij moesten leergeld betalen , eindigden in de middenmoot, gingen zeker niet af, en maakten kennis met de toen grote mannen in het Kempisch schaken zoals Gaston V. en Laurent D. (Wisten deze weinig dat hun glorietijd er bijna op zat).
Een ontmoeting met de leerlingen van het klein Seminarie uit Hoogstraten eindigde dramatisch omdat de 2 begeleiders rond 24 uur de stellingen van hun pupillen totaal verkeerd beoordeelden. Noodzaak aan klokken kwam scherp in het licht.
Kernleden van de club : Sylvin, René VH., Danny W., Wim B., Mark D., Marc VD., Rik W., Eddie M., Kris DG., Fons V., Eddy S. Frankie W.

Fonske Verschueren tegen Wim op speelgoedbord

Alleen nog op school

Foto: Fonske Verschueren tegen Wim op speelgoedbord
Aankoop van 14 speelgoeddozen schaak, met als eigenaardig gevolg dat de helft van de liefhebbers opstapt, maar een dertigtal spelen elke middag verspreid over twee lokalen.
Een vaste kern ontstaat en er komt een zekere orde in de werkzaamheden, alles speelt zich af binnen de school.
Op de opendeurdag van de school organiseren we een intern tornooi gewonnen door Wim Barbier.

1973
1972

De start van Rokade Westerlo

Alleen de oudjes, in onze ondertussen beroemde en beruchte club met respect “de dino’s” genoemd, kunnen zich met moeite nog herinneren dat vroeger, veel vroeger jongens en meisjes 6 dagen naar school moesten. De middagen waren lang, na de boterhammen, veel anders was er niet, slenterden de meeste leerlingen doelloos rond op een verharde en saaie speelplaats. In de toenmalige Gemeentelijke Sint-Lambertusscholen ontstonden meerdere buitenlesactiviteiten zoals fotoclub, muziek en woord ontmoetingen, veldlopen, voetbal, ….
Schaken was niet volledig onbekend, in enkele klassen werd tijdens het uur van de klastitularis soms een partijtje opgezet, en een jonge leerkracht, zelf een beetje verslaafd aan het edele spel van Caissa speelde met het idee om tijdens 4 middagen mogelijkheden open te zetten voor heel de school.
Met 4 borden en stukken, eigen inbreng en geleend van enkele klassen, konden 80 leerlingen gedurende 4 middagen hun kunstjes laten zien, het was telkens een gevecht om een bord en stukken te veroveren.

Heb je opmerkingen of aanvullingen bij deze geschiedenis? Bezorg ze ons via een reactie onderaan deze pagina, of per email via bellenssteven@gmail.com. We voegen ze graag toe aan dit overzicht!

Stief
24.11.2021 - 22:54

Ik heb zowaar reeds een bijdrage kunnen leveren aan dit overzicht. Over het jaar 1982!

Beantwoorden
Sylvin
25.11.2021 - 23:44

Dank je Stief voor het uitpluizen van de boekhouding, we hadden in die tijd nog geen rekentoezichters … Dat stuk chocolade : daar weet ik niets meer van, maar fiscale zegels: in die tijd moest je als je een affiche uithing er fiscale zegels opplakken, deed je dit niet, kon je een ernstige boete krijgen , en geloof me, er liepen mensen rond om dit te controleren

Beantwoorden
Sylvin
26.11.2021 - 09:21

die chocolade, het blijft me irriteren, kijk eens naar de datum, als het in december was, we hebben ooit sint niklaas gevierd achter het bord met een rondje mannetjes achter het bord

Beantwoorden
Stief
28.11.2021 - 17:50

Het zal niet met Sinterklaas te maken hebben gehad…
De uitgave dateert van 30/9/82 en is omschreven als “Aankoop chocolade voor wedstrijd 15/10/82″…

Beantwoorden
Bart
09.09.2021 - 22:23

Hoort hier geen foto van die jonge ambitieuze leerkracht met lange onvergetelijke blonde (?) lokken waarvoor indertijd menig vrouwelijk hart een slag oversloeg…

Beantwoorden
Oosterlinck Luc
05.10.2021 - 10:52

Was dat Sylvin

Beantwoorden

Reactie

Meer schaakstukken over rokade westerlo 50 jaar

cracker 1245584 1920

Feest Rokade Westerlo 50 jaar

10 september 2022 @ 08:00

Rokade Westerlo viert zijn 50-jarig bestaan, en dat vieren we op zaterdag 10 september 2022!

Lees meer
cracker 1245584 1920

Rokade Westerlo 50 jaar: was jij vroeger lid? Laat je contactgegevens achter!

Steven     30.05.2021     2

Ben jij vroeger lid geweest van Rokade Westerlo? Laat je gegevens achter in de commentaren, of stuur een berichtje naar Sylvin De Vet (sylvin.de.vet@proximus.be). Telefoonnummer, email- en thuisadres gebruiken we graag om jou op de hoogte te houden van onze plannen!

Lees meer