31ste Open Leuven 2019

Tim      15.11.2019

Na dertig jaar beslissen ze in Leuven eindelijk om hun toernooi te laten meetellen voor FIDE-elo. Een verdubbeling van het aantal deelnemers is het logische gevolg. Onder deze deelnemers ook enkele gezanten van schaakclub Rokade Westerlo.

Op vrijdagavond is het bij Tim en Maxim de wet van de sterkste die de uitslag beslist. Sebastiaan haalt zijn eerste remise tegen een sterkere tegenstandster binnen. Ik verneem iets van kwal achter, maar engine geeft de stelling als beter aan. Enfin, Sebastaan heeft maar één doel, de ratingprijs pakken. Matei rekent uit dat hij de eerste ronde normaal tegen Tim moet en besluit daarom een bye aan te vragen.

“God straft onmiddellijk”. Matei mag het in ronde 2 opnemen tegen Helmut Froeyman die ook een bye had in de eerste ronde. Na 50 zetten belanden ze in een remise-eindspel. Matei doet een voorstel, Helmut speelt door, Matei moet na meer dan 70 zetten zijn meerdere erkennen. Tim en Maxim winnen gemakkelijk in ronde 2. Sebastiaan had nog het minste last van zijn tegenstander, de kat die gestuurd werd kon niet schaken.

In ronde 3 speelt Matei terug een zeer lange partij tegen een collega jeugdschaker, ze houden het op remise. Maxim probeert een Benko op te zetten tegen zijn veel sterkere tegenstander. Maxim vergeet echter zijn loper op de uitermate belangrijke g7-b2 diagonaal te zetten en wordt kei hard afgestraft via diezelfde diagonaal. Sebastiaan moet een eindspel met een pion minder verdedigen. In mijn ogen was het een onmogelijke taak, maar de eindstelling was wel een overduidelijke remise. Tim weet met precisieschaak zijn derde opeenvolgende overwinning binnen te halen.

In ronde vier mag Tim op een live-bord spelen en maakt zich daar ferm belachelijk door zelfs zet tien niet te halen. Zoiets gebeurt alleen maar als de hele wereld meekijkt. Sebastiaan speelt opnieuw tegen een sterkere tegenstander en wint vlot een kwal. En plotseling wordt hij overrompeld door de lichte stukken, die zijn volledige damevleugel oprollen. Matei slaagt er niet in om zijn stukken goed te laten samenspelen en verliest. Maxim krijgt een draak tegen, iets waar hij wel raad mee weet en haalt zijn tweede overwinning binnen.

De volgende ronde krijgen Maxim en Sebastiaan allebei een 1900 tegen. Maxim kan niet voldoende tegenspel creëren en verliest. Sebastiaan haalt zijn eerste, echte overwinning van het toernooi binnen. Ook Matei haalt zijn eerste overwinning binnen, hij was al wel in de buurt van de laatste borden aangekomen. Tim neemt het op tegen een FM. Tim blijft constant tegenspel creëren maar moet uiteindelijk toch het onderspit delven.

De laatste dag, ronde zes. Maxim komt gewonnen te staan maar vind de weg niet om het af te maken, remise. Matei begint ook wat vermoeid te worden en verliest. Sebastiaan gaat door voor de ratingprijs, opnieuw een overwinning. Tim offert een pion in de opening, het levert niet veel op. Gelukkig laat zijn tegenstander zich pardoes mat zetten in het eindspel.

In de laatste ronde speelt Maxim tamelijk snel remise. Matei wint dan weer redelijk snel zijn partij. Hoogte punt van het toernooi is bord 23 waar Tim en Sebastiaan het tegen elkaar opnemen. Tim speelt voor de eer, Sebastiaan voor het geld. Sebastiaan vertrouwt zijn positionele kennis nog niet voldoende en kiest voor een tactische partij, te beginnen met het Budapest-gambiet. Tim neemt ditaanbod met plezier aan en laat de kans niet onbenut om er een tactische hutsepot van te maken. De ervaring van Tim wint het voorlopig van het enthousiasme van Sebastiaan. Gelukkig wint hij nog wel de ratingprijs, ook de andere in zijn categorie halen niet meer dan vier punten.

Stief
17.11.2019 - 21:28

Proficiat Sebastiaan! En merci voor de verslaggeving. Reken er maar op dat ik er volgend jaar bij ben 🙂

Beantwoorden

Reactie