Antwerps Jeugdkampioenschap (AJK) 2023 – Mechelen

Bart      14.11.2022

Ze lijken er geen genoeg van te krijgen, onze Westelse schakertjes. Waar er vrijdag nog in Zottegem geschaakt werd, was het op zaterdag en/of zondag in Mechelen the place to be met het AJK 2023. U leest dat goed, 2023 en dat is géén typefout. De organisatie van het AJK is steevast een Mechels gebeuren maar TSM was enerzijds vroeg met het plannen van het event – al in 2022 de selectie voor 2023 – maar owv het vastleggen van een nieuwe speellocatie helaas laat in het verspreiden van de aankondiging en dat laatste had mogelijk wat invloed op de opkomst? Het gros van de spelers kwam vanuit het Mechelse (TSM, Koninklijke) maar ook Turnhout en natuurlijk Westerlo was goed vertegenwoordigd. De nieuwe locatie Campus Botaniek werd gekeurd en goed bevonden. Een goeie speelzaal met aparte refter, tevens vlot bereikbaar en parking beschikbaar.

Dus het reilen en zeilen door de ogen van uw verslaggever van dienst. Voor Rokade aanwezig: Tristan, Erik Li, Quinten, Hector, Kobe G en Kobe H. Inzet van het gebeuren: een ticketje voor het Vlaams Kampioenschap in de paasvakantie volgend jaar te bemachtigen. Maar toch nog even opmerken voor ik met het verslag start dat dit een 2023 kampioenschap was, dus er al in de U-reeksen van volgend jaar gespeeld werd.

U8

Na al drie volle jaren in de U8 gespeeld te hebben “als jongste” was het eindelijk money time voor Tristan. De beperkte opkomst in zijn reeks (6 deelnemers) maakte dat er in een gesloten groep 5 wedstrijden gespeeld werden, met toch veel beginnende schakertjes. Van bij aanvang was duidelijk dat de U8 zou draaien rond één partij, die tussen Tristan en zijn uitdager Timour Tajsumov. Beide kennen elkaar vanop BK en criteriums en zijn aan elkaar gewaagd. In de titelpartij kwam Tristan met wit duidelijk sterker uit de opening, maar speelde dan met een vreemd plan waarop Timour materiaal won. Waar iedereen de partij voor Tristan verloren verklaarde, raakte de zwarte dame ingesloten (uitweg gemist) en waarop Tristan de partij verder afmaakte met enkel welgemikte paardenvorken op torens. Tristan wint de titelwedstrijd (in bijlage) in de U8!

https://www.frbe-kbsb.be/sites/manager/GestionSWAR/SwarResults/166/221113-012c13ce-%7Bd58ec916-c85f-4da3-a975-7af415c9c888%7D.html

U10

Quinten en Erik Li starten beide als een raket, en treffen elkaar op R4 op het eerste bord. Quinten blundert een stuk weg maar even later gaat Erik toch mat. In R5 volgt dan voor Quinten de titelwedstrijd tegen Odilon Seyns. Quinten staat vanaf meet af aan beter maar kan het in een complexe partij niet afmaken, kiest een fout vluchtveld bij het opheffen van schaak en gaat (onverdiend) mat aan de rand van het bord. Ook hier de titelpartij in bijlage. Helaas laat Odilon geen steken meer vallen in de resterende rondes. Quinten eindigt knap 2de met 6/7, Erik Li vervolledigt het podium met 5/7.

https://www.frbe-kbsb.be/sites/manager/GestionSWAR/SwarResults/166/221113-0067c5f6-%7Bcc8050d3-9820-4dc0-9651-1d7e7c1dacdc%7D.html

U12

Het mag gezegd worden maar in de U12 was Hector dominant. Vanaf de U12 werd er gespeeld over twee dagen, en op dag 1 haalde Hector het maximum van de punten. Wanneer in R5 ook nog eens gewonnen werd van Ben Claes, ging bij Hector de voet van het gaspedaal en werd de titel binnen gehaald met twee tactische remises in de voorlaatste en laatste ronde. Ja, in de U12 lijkt er al méér doordacht geschaakt te worden! Ook present in dezelfde reeks Kobe G. Had een moeilijke eerste partij maar herstelde dan prima, moest enkel nog zijn meerdere erkennen in Hector. Kobe zijn partij met zwart tegen De Groof Mathijs in een orthodoxe dame gambiet getuigde van knap inzicht in de stelling en tactische kundigheid om een verzwakte koningstelling zo snel te kunnen uitbuiten. Héél knap. De laatste ronde ging mogelijk net te snel in remise (?), maar Kobe kan volgens mij terugblikken op een knap toernooi, net zoals Hector als de jongste leeftijd meespelen voor de knikkers. 4.5/7 en een knappe 3de plaats.

https://www.frbe-kbsb.be/sites/manager/GestionSWAR/SwarResults/166/221112-0076bcd4-%7B6c3879cc-6707-483b-933b-e097f23b044a%7D.html

U16

Tenslotte nog de avonturen van Kobe H. in de U16. Zéér beperkte opkomst met 3 spelers noopte de organisatie tot een gesloten toernooi met wisselende kleuren. Op Dag 1 was Lauwers Brent net een tikkeltje te sterk, al kon alles in die tijdsnoodfase. Op Dag 2 moest Kobe een groot deel van de dag wachten op zijn belangrijke herkansing in de namiddag. Even met Hector&familie een pizza gaan eten. Zon schijnt, géén jas nodig, wel één jas nodig? Jas mee of niet? In de namiddag plotseling, “Bart, heb jij mijn jas gezien, ne grijze”. Bart gelukkig dat hij zich eens nuttig kon maken, mee op zoektocht, maar géén jas te vinden. Snel Louis Corbeel inschakelen, met micro in de refter heuse omroeping, een halve refter in rep en roer, geen jas te vinden. Oh, maar daar zaten Russen tijdens de middagpauze aan onze tafel … het zou toch niet zeker … toch nog maar eens in die speelzaal gaan kijken… maar niets, de jas werd opgegeven… maar wacht… was hij (=de jas) niet mee naar de Dominos geweest? 🙂 Dus… jas terecht en de adrenaline aangescherpt voor de titelpartij en nu winnen tegen Brent om zijn kansen gaaf te houden! En dat deed Kobe ook in een zéér positionele stelling, ging allemaal soepel. En dan, dan moest Kobe achter gesloten deuren (maar met toeschouwers aan het raam) een tiebreak spelen. De eerste partij werd ondanks materiaaloverwicht verloren en toen de tweede partij in remise ging was ook helaas het pleit beslecht voor Kobe. Toch een mooie knappe 2de plaats in de U16.

https://www.frbe-kbsb.be/sites/manager/GestionSWAR/SwarResults/166/221112-00766653-%7B74f4603a-c369-4bc4-905d-8be2a4ea6b6e%7D.html

Prijsuitreiking

6 spelers van Rokade Westerlo present en 6 spelers van Rokade Westerlo op het podium. → Knap + proficiat.

Een fiere Tristan en Quinten, glunderend van trots (ook de papa hoor ;-)). Een Hector die er wat kalmer rond blijft – is dat nu beker zeven of acht, “Het zijn er acht mama!” En vooral, iedereen gelukkig want we kwamen voor een selectie voor het Vlaams Kampioenschap en alle zes hebben ze hun selectie beet! Knap, “Westel rocks!”

Johan
15.11.2022 - 10:53

De jeugd van Rokade Westerlo rijgt de successen aan elkaar.
Proficiat allen!!!

(hopelijk volgen de volwassenen het voorbeeld van de jeugd)

Beantwoorden
Stief
15.11.2022 - 08:57

Goed gedaan! Op naar het Vlaams kampioenschap 😀

Beantwoorden

Reactie

Meer schaakstukken over jeugd jeugdkampioenschap

eycc02

Matei Plays the European Youth Chess Championship (U14)

Bogdan     06.09.2023     7

The EYCC 2024 takes place in Mamaia, Romania, between 4-15 September 2023. Matei takes part in the U14 tournament.

Lees meer