Belgisch Kampioenschap 2011 zit erop

Johan      11.07.2011

Van 2 tot 10 juli stond het Belgisch Kampioenschap 2011 op het programma.
Dit kampioenschap werd georganiseerd door onze club maar om de sponsor Iventi te plezieren weken we uit naar Antwerpen, meer bepaald naar het Huis van Sport in de Boomgaardstraat.

Sylvin was weer tornooidirecteur en deed die job zoals hij het al een tweetal malen eerder heeft gedaan, sober maar degelijk. Stief Gysen, Michelle Gysen, Patrick Gysen, Tim Peeters, Johan Verduyckt, Roger Helsen en Schlepuetz Volker (sinds het Belgisch Kampioenschap lid van onze club) verdedigden de kleuren van onze geliefde schaakkring Rokade Westerlo.

Stief kon zijn krachttoer van vorig jaar niet herhalen. Geen titel dit jaar maar wel een gedeelde 30ste plaats met 5,5/9. Eerlijkheid dient mij wel te melden dat de top van de Open reeks dit jaar aanzienlijk sterker was dan vorig jaar.

Een huwelijk tussen Tim en het Belgisch Kampioenschap zal er wel nooit inzitten. Hij eindigde op een gedeelde 46 plaats met 5,0/9 maar net als vorig jaar zal hij weer veel elopunten verliezen. In de laatste ronde kon hij zijn tornooi nog goed maken door te winnen en alzo met 6,0/9 eerste van Westerlo te worden maar het was weer het verhaal van ‘net niet’ zoals in veel van zijn partijen in dit Belgisch Kampioenschap.

Johan mag tevreden zijn over zijn Kampioenschap. Met 5,0/9 eindigt hij net als Tim op een gedeelde 46ste plaats. Maar in tegenstelling tot onze voorzitter mocht Johan wel een paar keer hogere elo bekampen en na dit tornooi enkele ratingpuntjes bijschrijven.

Michele begon goed, uitstekend zelfs. Maar in het midden van het tornooi sputterde haar motor echter. Die motor kreeg ze de laatste ronden toch weer aan de praat om te eindigen met een uitstekende score van 4,5/9. Ze eindigde op een gedeelde 69ste plaats. Als prijs krijgt ze het volgende eloklassement veel extra ratingpunten.

Roger, sprokkelde 2,5/8 en eindigde zo op een gedeelde 145ste plaats. Begon het tornooi uitstekend met een remise tegen 1900+. Afwezig in ronde twee maar speelde vanaf ronde drie enkele prima partijen. De laatste ronden vermoed ik dat de combinatie van sponsor en speler een beetje te zwaar werd. Waar in het begin van het tornooi (veel) hogere elo op remise werd gehouden werd de laatste ronden (te) weinig punten gesprokkeld tegen lagere elo.

Schlepuetz Volker (1392 elo), zoals de naam het al laat vermoeden, een Duitser. Maakte zich lid van onze club tijdens de inschrijvingen van het Belgisch kampioenschap. Speelde een degelijk tornooi. Eindigde met een score van 2,5/9 op een gedeelde 145ste plaats.

Patrick Gysen is een man die nooit de moed laat zakken. Van in het begin van het tornooi ging hij resoluut voor de eerste plaats van een omgekeerde rangschikking. Hij slaagde in zijn opzet. Met 0,5/9 eindigde hij ongedeeld op een 165ste plaats. Dat hij geen honderd procent score behaalde is te wijten aan Sylvin (die de laatste ronde meespeelde om een bye te voorkomen).

Reactie