Boekenbeurs 2016

Sylvin      02.11.2016

Opa, vertel nog eens een verhaaltje van die goede oude tijd

Vol verwachting keken de 4 kleinkinderen me aan, we zaten gezellig in een kring rond het kampvuur, de late , zachte oostenwind wakkerde de vlammen aan, … Ik had juist een tornooitje met een bevredigd resultaat achter de rug …

Het boekenbeurstornooi van Noorderwijk, voor de 46 keer , niet dat ik er altijd bij geweest was, het tornooi had hoge toppen gekend, en diepe dalen …

Vertrokken van een afvallingssysteem gedurende 3 dagen, partijen van 2 uur ko, de laatste dag mochten de 8 besten nog spelen in een groot en klein tornooi, de eerste dag was er zelfs een voorronde, zoveel inschrijvingen.

In de jaren zeventig, toen opa nog een bende jonge , brave, gewetensvolle schakers in zijn auto de omgeving onveilig maakte, deed Laurent de paringen nog met de hand, de tegenstanders werden toen nog met zorg en zonder enige invloed uitgekozen, en de Rokadisten haalden hun eerste goede resultaten.

Zo won ene Vangeldorp de finale tegen Marc VD, toen nog een talent, later genoemd de kannibaal van Noorderwijk, het klein tornooi was voor Erik Aerts. Amper een jaar later won de kannibaal de finale voor Kris DG, een man die ook wel ergens een hoogtepunt gekend heeft. Een jaartje later triomfeerde dezelfde Marc in het groot, terwijl een Jan Vda zich meester maakte van het kleine. Een jaar later werd het eentonig, Marc voor het groot op het podium, Eric A nam het kleine. Geruchten deden de ronde dat als Marc nog zou komen, er alleen nog voor het kleine belangstelling was. De knaapjes van Westerlo werden groter en groter, zij heersten lang over de tornooien in de Kempen, een eerste verval hing in de lucht, ook het boekenbeurstornooi zag het aantal deelnemers verminderen, 3 dagen werden 2 dagen, …

Een periode van 1 dag, en dan nog snelschaak was voor Laurent de enige oplossing, de kannibaal deed geregeld mee en won meer dan eens de titel, maar niemand lag er nog wakker van.

2016 : 9 partijen van 15 min. Ik besloot nog eens mee te doen, 16 spelers, waaronder de kannibaal en een oud lid van Westerlo, de eerste partij : Marc-Sylvin :geloof het of niet, ik kwam goed te staan, maar een oude vos kan je niet in het ootje nemen, ik ging ten onder in een heuse koningsaanval.
Ik geloof dat de derde ronde al de finale Jelle-Marc gespeeld werd, en de kannibaal begint oud te worden …

Ik haalde 4 winsten, 2 remise en 3 maal verlies (oa tegen Jelle, met een stukoffer dat juist niet genoeg was)

De oprichter van de dino groep kwam 2 van zijn beestjes aanmoedigen, we vielen wel in de prijzen, maar Jelle was een terechte winnaar …

Ik keek even op, en merkte dat de 4 kleinkinderen naar dromenland vertrokken waren, schaken is dan toch ergens goed voor.

Sylvin

Stief
05.11.2016 - 20:21

De papa en de zoon hebben van dit verslag enorm genoten 🙂

Beantwoorden
Bart
04.11.2016 - 08:38

Leuk verhaal opa….Nu er toch oude koeien aan de pas komen… Ik herinner me als “thuisspeler” nog mijn allereerste 2u partij die ik gespeeld heb, (1995) onmiddellijk met winst tegen Laurent (die toen beduidend meer elo had). Rechtstreekse uitschakeling en in de kwart of was het halve finale mocht Bart Vercammen zeer tevreden zijn om ternauwernood te profiteren van mijn gebrek aan ervaring….

1995… Damn… Dat telt… Ik ben niet zo jeugdig meer…..

Beantwoorden
Johan
02.11.2016 - 21:14

Geen KDG? Waar was Cisse?

Enfin, beide een prijs, vrouwtjes weer content.

Nieuwe kampvuurverhalen die in de toekomst wel weer opgefraaid zullen worden met heroïsche veldslagen, armworstelen met oude vijanden en van het bord gespeeld van nieuwe vijanden, … .

Beantwoorden

Reactie