Chessmates Belgian online Youth competition

Bart      08.01.2022

Maandag – Donderdag 3 – 6 Januari 2022 (online)

Na twee Rokade oefentoernooitjes op woensdag en het Criterium van Brugge dat last minute een virtueel jasje kreeg, werd er in de laatste week van deze lange kerstvakantie door de jeugd online geschaakt in het Chessmates Belgian online Youth competition. Het was de eerste keer dat dit initiatief doorging, het was een betalend toernooi met prijzen en er werd gespeeld over 4 dagen waarvan maandag tot en met woensdag in klassieke Rapid en donderdag een blitztoernooi. In totaal deden er 63 jeugdspelers mee. Aanvankelijk was het idee van de organisatie om iedereen apart in zijn U-categorie te laten spelen, maar de opkomst was voor sommige reeksen te beperkt zodat beslist werd om al de spelers in één grote groep te paren maar het eindklassement in de verschillende categorieën te behouden.

Van Rokade Westerlo tekende 6 jeugdspelers present. Timon (U16-20), Kobe (U14), Arne (U10), Hector (U10), Quinten (U10) en Tristan (U8). Dat iedereen in één groot toernooi speelde, maakte ook dat er tegen sterke tegenstanders gespeeld kon worden. Onze Westelse jeugd maakte al vanaf dag 1 duidelijk dat ze meespeelde voor de knikkers. Zo was Arne voortdurend op de topborden te vinden en eindigde hij zelfs 2 van de 4 dagen op het algemene podium. Sterk! Ook Hector, Kobe en Timon konden ook meermaals hoog in de ranking te spelen en er waren ook enkele Westelse encounters (zonder verrassingen).

In het eindklassement deed onze jeugd het uitstekend. Timon haalde op de eerste dag de bronzen stek van het podium bij de U16-20, maar speelde de laatste dag niet mee en zakte zo wat in het eindklassement. Kobe was goed voor de 3de plaats bij de U14, proficiat Kobe. Bij de U10 hadden we 3 spelers van Westerlo die deze categorie domineerde. Arne was goed voor de 1ste plaats bij de U10 maar eindige ook op de 3de plaats in het algemene klassement (!), Hector de 2de plaats en Quinten nam plaats 7 in op x16 U10 deelnemers. Knap gespeeld hoor! Tenslotte was er ook nog Tristan die de virtuele gouden beker bij de U8 op de schouw mocht zetten.

Een link naar de 4 dagen van het toernooi kan je hier vinden, waar ook de partijen kunnen nagespeeld worden. Als schakende papa heb ik het met plezier vanaf de zijlijn gevolgd. Best wel een intensieve week, 4x een namiddag van 3 uur schaak maar onze youngsters hebben met 32 partijen tonnen ervaring opgedaan (en er nog een leuke prijs op gepakt ook). Van die Westelse hebben we het laatste nog niet gezien!

Reactie

Chessmates Belgian online Youth competition

3 januari 2022 @ 08:00 6 januari 2022 @ 17:00

Beste voorzitters en jeugdleiders ,

Gezien de huidige situatie rond corona nog niet echt goed is en we als jeugdclub ( Chessmates ) graag jeugdspelers iets aanbieden tijdens de kerstvakantie.
Stellen wij graag ons nieuw online toernooi voor! Chessmates Belgian online Youth competition.

Hoe werkt dit toernooi concreet

  • Het toernooi duurt van maandag 3 tot donderdag 6 januari.Je bent niet verplicht om alle 4 dagen te spelen , 1 dag spelen is ook perfect mogelijk.
  • Er zijn 5 reeksen ; U8 ( 2014-…) , U10 ( 2013 – 2012 ) , U12 ( 2011 – 2010 ) , U14 ( 2009 – 2008 ) en de U16-U18-U20 ( 2007 – 2002 ).
  • Het toernooi is zowel toegankelijk voor clubschakers als voor schoolschakers , dus aansluiting bij de KBSB is niet verplicht.Bij voldoende deelnemers worden de reeksen opgesplitst in een schoolschaak en club reeks , ook voor iedereen leuke partijen te kunnen bezorgen.Deze zijn alvast aanmaakt ( buiten voor de oudste reeks ).
  • Er gaat worden gespeeld op het online platform lichess.Wie nog geen account heeft , het is echt zeer gemakkelijk om er eentje te maken.https://lichess.org/signup
  • Elke dag starten de partijen om 14:00.De eerste 3 dagen gaat het tempo rapid zijn ( 10 minuten + 5 seconde per zet ) , laatste dag is er nog een blitz toernooi ( 5 minuten + 3 seconde per zet ).Voor de rapid zijn het telkens 7 ronde , voor blitz op de laatste dag 11.
  • Voor dit toernooi zijn er veel prijzen voorzien :)Minstens 65 procent van het inschrijvingsgeld gaat naar prijzen.Elke deelnemer krijgt sowieso een prijs!Er gaat van de 4 dagen een totaal klassement worden opgemaakt per reeks en dus een eindwinnaar.Maar er gaat ook een winnaar(s) per dagdeel zijn , zo motiveert het toch ook om slechts voor 1 dag te kunnen spelen!Ook gaan er veel individuele prijzen worden voorzien.Alles gaat zo snel mogelijk worden opgestuurd na het einde van het toernooi.
  • Hoe moet je inschrijven ;1. Stuurt een mail naar mij met daarin de Volledige naam , geboortedatum , reeks , Club of school en eventueel stamnummer.julian.carpentier@icloud.com2. Het betalen van 12 euro op het rekeningnummer van Chessmates Kapellen : BE59 7370 5811 1026Met vermelding van naam en reeks!3. Je kan een verzoek sturen naar het correcte team en dan aanvaard ik de speler.Hierna krijgt de speler toegang tot de toernooien.Inschrijven kan tot zondag 2 januari 20:00!Spelers die niet betaald hebben tegen de tijd dat het toernooi start worden uit het team verwijderd.

Reeksen

Wij hopen van harte op een zeer grote opkomst dus verstuur dit aub massaal naar al uw jeugdspelers :)Er volgt ook nog een flyer binnenkort.Maar de inschrijvingen zijn dus al wel geopend!

Moesten er nog vragen zijn laat het maar weten!

Vriendelijke Groetjes ,
Julian voorzitter Chessmates

Reactie