Clubkampioenschap Ronde 1

Stief      13.04.2014

Vrijdag 11 april vond de eerste ronde van het langverwachte clubkampioenschap plaats. Van de elf deelnemers waren acht gladiatoren op post tijdens de eerste speeldag. Klokken werden ingesteld. Paardjes werden met hun hoofd naar de juiste kant gedraaid. Handen werden geschud. Pionnen trokken naar voren. Op een woordje van de toernooileider werd niet gewacht.

De eerste ronde was van start gegaan.

Sylvin en Chris speelden een gesloten Siciliaan, waarin zwart de opkomende aanval van wit op de koningsvleugel afblokte met f7-f5. Dit zorgde voor een zwak veld op e5, maar na wat geduw en getrek besloten beide heren dat een remise een logisch resultaat was.

Ondertussen waren Stief en Tim in een scherp gevecht verwikkeld in een Tarraschopening. Dit was Stiefs eerste serieuze partij met 1.d4 na 15 jaar met de koningspion te openen. Op zet 10 speelde hij een eerder zeldzaam modezetje, maar na de opening wordt er geschaakt, en Tim wist beter raad met de typische plannen bij de pionstructuur uit deze opening. Om het tij te keren, besloot Stief tot een speculatief stukoffer voor een koningsaanval. Een gok die goed uitpakte, want na enkele keren de beste verdediging te hebben gemist, blunderde Tim in een mat met dame en loper.

Johan (wit) en Cisse (zwart) speelden een lange partij waarin beide partijen zochten naar open lijnen en diagonalen voor hun torens en lopers. Cisse had hierin waarin waarschijnlijk meer kunnen bereiken door te breken met f5-f4. (Onze eeuwige Stuurman Aan Wal hield vol dat het allemaal met kandidaatzetten te maken had.) Zwart koos om met de h-pion te breken, maar dit gaf Johan voldoende tijd om zijn stukken zo te activeren, dat deze uiteindelijk allemaal geruild werden tot een remise toreneindspel overbleef.

Ten slotte speelden Bart en Sven een interessante partij. In een gesloten pionstructuur (waarin wel een reeks breekzetten mogelijk waren) was wit opgezadeld met een slechte loper, en had zwart in theorie het beter paard. Dit paard moest echter dicht bij de koning blijven om een cruciale pion te verdedigen. In deze positioneel moeilijke stelling blunderde Bart helaas een cruciale pion weg. Daarna kon Sven het punt binnenhalen.

Uitslagen, klassement en partijen zijn na te spelen (voor clubleden) onder het tabblad Clubkampioenschap! Volgende week slijpen we de messen voor de tweede ronde.

Reactie

Meer schaakstukken over clubkampioenschap

chess 1483735 1920

Clubkampioenschap 2024

Kampioenschap in gesloten groep (dubbelrondig round-robin) voor de hoogste ELO’s, en extra open groep met Keizer systeem. De partijen tellen mee voor elo-verwerking!
In de open groep is het mogelijk om één of meerdere rondes afwezig te blijven. Instappen in de open groep kan ook tijdens het toernooi. Inschrijven gesloten groep uiterlijk vrijdag 05 april!

Lees meer
ck blitz 2

Clubkampioenschap Blitz

17 november 2023 @ 20:00

Clubkampioenschap blitz. We starten om 20u15, wees zeker tijdig (20u) aanwezig in het clublokaal. De winnaar mag zich één jaar clubkampioen blitz noemen.

Lees meer
IMG 4028

Clubkampioenschap 2023 – feedback gevraagd

Steven     17.06.2023     1

’t Zit erop. Stief is ongeslagen clubkampioen geworden in deze eerste versie volgens Amerikaans systeem. Nogmaals Proficiat Stief! Wat vonden…

Lees meer