Clubkampioenschap Ronde 5

Stief      10.05.2014

In beide groepen van het Rokadistenclubkampioenschap worden de contouren voor de titelstrijd nu duidelijk zichtbaar…

In reeks éen is de heenronde (op een partij na) gespeeld. Stief won zijn partij tegen Sven na een lange manoeuvreerpartij. Het is verleidelijk om de partij zonder commentaar toe te voegen en te doen alsof, na een originele Van Geet opening, zwart feilloos het voordeel van paard tegen slechte loper wist uit te buiten. In werkelijkheid speelde ik een reeks trage manoeuvres, daarbij veel tijd op de klok verbruikend, en moest toen Sven een tegenaanval begon in te zetten nog in de denktank met weinig tijd op de klok. Toen de stelling opende kon ik het met enkele tactische blows afwerken.

Tegen die tijd zaten Timpe en Steven al lang aan de toog. Tim liet zich vlak na de opening trukken. De h5-e8 diagonaal kan zelfs voor een 2000-speler fataal worden. Een vlotte overwinning voor Steven die op dit moment de enige achtervolger wordt, met een partij in de nahand.

In reeks twee wordt de titel fel bevochten door Fritz en Cisse. Beide heren wisten ook dit maal vrij vlot hun partij te winnen en komen zo op 3.5/4 te staan.

Johan kon reeds snel Patricks koning en toren vorken in een dameloos middenspel. Dit was de derde nederlaag voor Patrick. Komaan papa, laat u niet ontmoedigen. Nu wordt alles in kamp Gijsen uiteraard ingezet op het prestigeduel met een zekere Sylvin.

Francis zat langer aan het bord, maar had steeds de bovenhand tegen Chris. Hij won twee pionnen in het late middenspel, en kon afwikkelen naar een eindspel met gelijke lopers – statistisch gezien het meest gunstige eindspel, na het pionneneindspel, om een materieel voordeel te verzilveren [citation needed].

Vechtlust is nog steeds het sleutelwoord tijdens dit clubkampioenschap – na de eerste ronde werden er geen remises meer gespeeld. De apotheose in reeks twee zal spannend worden – wie gaat het halen? In reeks een lijkt Stief met de titel aan de haal te gaan, maar één misstap is genoeg om het gat te kunnen dichten.

Partijen, uitslagen, … zoals steeds voor leden terug te vinden onder het tabblad Clubkampioenschap!

Reactie

Meer schaakstukken over clubkampioenschap

IMG 3666

Clubkampioenschap ronde 8

Steven     03.06.2023

Een onverdiende nederlaag voor Arne, die lange tijd aan de overheersende kant stond Een blunder van Jelle, die wijze lessen…

Lees meer
IMG 3247

Clubkampioenschap ronde 4

Steven     06.05.2023

Geen vrede in ronde 4. Alle partijen waren beslissend in een wat vreemde paring in het Amerikaans systeem. De avond…

Lees meer
IMG 3208

Clubkampioenschap ronde 3

Steven     29.04.2023

12 Rokadisten ditmaal, tijdens ronde 3 van het Clubkampioenschap, alle uitslagen hier. Met 3/3 loopt Stief verder uit in het klassement.

Lees meer
IMG 3030

Clubkampioenschap ronde 2

Steven     22.04.2023

Tim en Steven verliezen van resp. Stief en Sven. Maxim neemt de maat van Arthur. Arne wint overtuigend van Jelle. En Marc laat Timon zien hoe het concept van aftrekschaak werkt. Sylvin mocht niet meespelen.

Lees meer