Communicatie KBSB

Steven      09.03.2022

Het bestuursorgaan van de KBSB heeft vanavond (dinsdag 08/03/2022) vergaderd.

Een eerste besproken punt is dat we in code geel zitten. Dit houdt in dat CST ophoudt te bestaan en dat er geen mondmaskerplicht meer is (maar het wordt wel nog aangeraden). Ook blijven enkele sanitaire maatregelen zoals luchtventilatie en handhygiëne nog steeds aan te raden.

Daarnaast is ook de inval van Rusland (met hulp van Wit-Rusland) in Oekraïne aan bod gekomen. Als eerste veroordeelt de KBSB ten strengste deze inval en steunt ze van harte alle Oekraïners. Maar hoe dient nu omgegaan te worden met de deelname van spelers uit RUS en BLR in alle competities (georganiseerd door de KBSB, federaties, liga’s of clubs)? Een afweging werd gemaakt tussen een statement te geven tegen Rusland en Wit-Rusland enerzijds en de Russische of Wit-Russische spelers die niets met deze invasie te maken hebben anderzijds. De genomen beslissingen zijn:

  • Elke zichtbare steun voor de invasie door een schaaklid wordt niet getolereerd. De betreffende speler die zich hieraan bezondigt, mag zich dan ook verwachten aan disciplinaire maatregelen.
  • Spelers die als FIDE-federatie RUS of BLR hebben, mogen NIET meer deelnemen aan alle competities in België georganiseerd door om het even welke instantie: KBSB, federatie, liga, club, …

Daarentegen kunnen deze spelers wel van FIDE-federatie veranderen (de kostprijs = 50 EUR en de verwerkingstijd is vanaf het moment dat het is doorgestuurd naar de FIDE ongeveer 3 weken). Voor meer info: https://handbook.fide.com/chapter/B042020. Of deze spelers kunnen zich tijdelijk (t.e.m. 31/05/2022) laten registreren onder de FIDE-vlag. De procedure hiervan vind je terug op https://fide.com/news/1618. In elk geval dient elke communicatie te verlopen via de Belgische FIDE-afgevaardigde (fide@frbe-kbsb-ksb.be).

Elke inbreuk vanwege een club zal bestraft worden.

  • Specifiek voor de nationale interclubs mogen forfaits ook niet gegeven worden met spelers die niet meer geoorloofd zijn te spelen. M.a.w. de spelers die forfait geven, mogen niet van de FIDE-federatie RUS of BLR zijn. Elke inbreuk vanwege een club zal bestraft worden.

Men zou kunnen argumenteren dat de KBSB niet het recht heeft om zich te bemoeien met de interne werking van federaties, liga’s en clubs. De KBSB heeft wel degelijk het recht om nationale en fide-eloverwerking op te schorten van resultaten uit toernooien georganiseerd door deze instanties die zich niet houden aan deze regels. Daarom dat het bestuur met aandrang vraagt dat de federaties, liga’s en clubs eensgezind dezelfde maatregelen overnemen.

Reactie

Meer schaakstukken over corona KBSB

kbsb

Aanpassing nationale ELO op 1 april

Steven     13.03.2024

op de bestuursvergadering van 11.03 ll, heeft het bestuur van KBSB unaniem beslist om op 1 april een aanpassing door te voeren van de nationale ELO ratings. Dit naar aanleiding van de aanpassing van de FIDE ELOs, en in overeenstemming met deze aanpassing. 

Lees meer
kbsb

Verslag KBSB Algemene Vergadering 23.12

Steven     26.12.2023     3

Afgelopen zaterdag ging de Algemene Vergadering van de Koninklijke Belgische SchaakBond door (KBSB). Laurent Wery is verkozen als nieuwe voorzitter! Hier zijn de belangrijkste conclusies.

Lees meer
kbsb

Voorstel wijziging wedstrijdreglement minimum aantal partijen

Steven     05.09.2023

Op de volgende Algemene Vergadering KBSB wordt een voorstel tot wijziging van het wedstrijdreglement geagendeerd.

Lees meer
kbsb

Beslissingen van de KBSB Algemene Vergadering

Steven     12.03.2021

Op 13 februari hield de KBSB haar Algemene Vergadering. Hier zijn de belangrijkste beslissingen.

  • Geert Bailleul is verkozen tot nieuwe voorzitter
  • Alle clubs krijgen een Covid korting op het lidgeld van – € 4 voor het huidige werkingsjaar (2020 – 2021)
  • Vanaf volgend werkingsjaar (2021
    2022) verhoogt het lidgeld naar € 15 (+ € 1)
Lees meer