Quantum schaken

Steven      07.03.2021

Met dank aan mijn collega Sid om dit onder mijn aandacht te brengen. Ziehier quantum schaken. Misschien hebben jullie er al vroeger van gehoord – laat in dat geval zeker een reactie achter -, voor mij is het nieuw.

Wat is quantum schaken?

Schaken met een vleugje quantum fysica. Quantum schaken volgt de basisregels, maar voegt daar quantum zetten aan toe. Dit zijn zetten waarbij jouw stuk als het ware op meerdere velden tegelijk kan staan, en er voor elk scenario een waarschijnlijkheid berekend wordt.

Jouw dame kan zo bijvoorbeeld met een waarschijnlijkheid van 50% op d1 staan, en met een waarschijnlijkheid van 50% op f5

Met een quantum zet kan je met 50% van het stuk meteen 2 geldige zetten doen. Zo komt wit bijvoorbeeld op onderstaand diagram uit door met de dame een quantum zet van d1 via f3 naar f5 uit te voeren. Ik hoor jullie al denken… neen, het is niet mogelijk om stukken te slaan met een quantum zet.

Hoe zit dat dan met stukken slaan?

Dat is waar het echt interessant wordt :). In het diagram hierboven kan zwart beslissen om de dame op f5 te slaan. Maar staat die dame daar wel?

Een ander moment waarop zo’n ‘meting’ uitgevoerd wordt, is wanneer een eigen stuk op de plaats van een gesuperponeerd stuk wil gaan staan. Aangezien er nog steeds slechts 1 stuk per veld kan bestaan, wordt op dat moment ook duidelijk of de dame nog aanwezig is of niet. In bovenstaand diagram kan de zet Pf3 zo bijvoorbeeld duidelijkheid brengen over het lot van de dame.

Kan ik dat ergens uitproberen?

Jazeker, op de website hieronder vind je zowel de uitgebreide spelregels, speel-instructies alsook een live-schaakbord terug.

Reactie