Rokade Rapid Chess 2016 – verslag door Maurice

Maurice      27.03.2016

Gisteren vond alweer een geslaagde editie van het Rokade Rapid Chess plaats. In 6 reeksen werd er een ganse namiddag geschaakt over 7 ronden.
De eerste reeks werd gewonnen door Maurice Peek, gevolgd door Alexandre Dgebuadze. In de tweede reeks deelden Deon Lee en Randy Van Houtte de prijzen.
In de jeugdreeks was Wannes De Temmerman niet te kloppen.

Het toernooi door de ogen van Maurice Peek

Afgelopen zaterdag was het paastoernooi van Rochade. Vorig jaar was ik al eens komen kijken. Zodoende was ik in contact gekomen met de Zichemse Schaakclub, waar we elke eerste donderdag van de maand hard trainen, zowel schaaktechnisch als biertechnisch  Dus dit jaar was ik er helemaal klaar voor om zelf mee te doen. De bezetting was iets minder dan vorig jaar, maar nog altijd twee grootmeesters, de ervaren toernooitijger Alexander Dgebuadze en Bart Michiels. Ik was als derde geplaatst en daarna volgde een redelijke elo-gat. Ik was lekker met de fiets gekomen en had meteen een pintje gepakt om af te koelen. Daarna opgewarmd tegen de kampioen van Groot Scherpenheuvel-Zichem en dat was een goede wake-up call om toch wat meer gefocust te spelen straks en geen biertjes te nemen tijdens het toernooi.

De eerste ronde mocht ik met wit tegen Nicola Grecuccio. Altijd lastig zo een eerste ronde. Even wennen aan de spanning en erin proberen te komen. Het werd dan ook een moeilijke konings-indische partij waar ik gelukkig mijn blokkadepaard op e4 kon handhaven en dan beetje bij beetje zwart in de tang nemen.
De tweede dan tegen Bart Michiels. Ik was blij mijn vertrouwde Catalaan op het bord te krijgen. In een spannende stelling overbelaste Bart zijn stukken en won ik er eentje van. Dat was wel lekker, meteen al een van de favorieten een punt ontfutseld.
De derde en vierde ronde tegen Marcel van Herck en Mathias Philipsen gingen vrij soepel en taktisch goed afgemaakt.
De vijde ronde zou de moeilijkste worden. Met zwart tegen Dgebuadze. Ik probeerde in de opening d5 uit te stellen om geen damegambiet achtige stelling te krijgen, maar uiteindelijk moest ik het toch doen. De witte stelling speelde makkelijker, maar ik wist toch mijn stukken goed te zetten en een gelijke stelling op het bord te krijgen. Waarschijnlijk had ik het daarna makkelijker kunnen doen, maar uiteindelijk kwam er een remise toreneindspel op het bord. Daar was ik dus erg blij mee!
De zesde ronde won ik rechtlijnig van Robert Schuurmans die zich niet kon bevrijden uit een benoni, terwijl Michiels en Debugadze een spannende remise speelden. Dus stond ik een haf punt los. Nu alleen nog de laatste ronde tegen Karsten Verhasselt zien te zinnen. Ik kreeg snel een klein zijvariantje op het bord dat zeer moeilijk te spelen is voor wit en het ging dan ook als een mes door de boter. En daarmee was ik ongedeeld eerste! Een puike prestatie waar ik erg blij mee was, want zo vaak gebeurt het niet dat ik twee GMs achter me laat. En ook over mijn spel zelf was ik erg tevreden. Geconcentreerd gespeeld, geen grote fouten en taktisch scherp.
Daarna nog lekker wat nagepint en gezellig gaan uit eten. Dus al met al een erg gezellige en geslaagde dag! En natuurlijk ook complimenten aan de toernooiorganisatie!

Groeten Maurice

Stief
28.03.2016 - 20:40

Proficiat Maurice!

Beantwoorden
Johan
29.03.2016 - 08:15

Proficiat Maurice!

“waar we elke eerste donderdag van de maand hard trainen, zowel schaaktechnisch als biertechnisch”

Is ook wel interessant voor Rokade Westerlo. 🙂

Beantwoorden
Jef
29.03.2016 - 09:51

Mooi verslag en proficiat Maurice. Partij tegen Dgebuadze heb ik wat gevolgd, was zeer stevig spel met een fijn Tc7 tussenzetje dat na afwikkeling mat achter de paaltjes dreigt en daardoor de stelling m.i. terug gelijk maakt.

Verdiende overwinning!

Beantwoorden

Reactie

Quantum schaken

Steven     07.03.2021

Ziehier quantum schaken. Misschien hebben jullie er al vroeger van gehoord – laat in dat geval zeker een reactie achter -, voor mij is het nieuw.

Schaken met een vleugje quantum fysica. Quantum schaken volgt de basisregels, maar voegt daar quantum zetten aan toe. Dit zijn zetten waarbij jouw stuk als het ware op meerdere velden tegelijk kan staan, en er voor elk scenario een waarschijnlijkheid berekend wordt.

Lees meer
chess 1483735 1920

CK 2021 – speeldag 4

12 maart @ 20:00

Vierde en laatste speeldag van het online clubkampioenschap 2021. Wie houdt Maurice van zijn titel? En kan Matei de 0 houden?

Lees meer
sync google and outlook calendars

Abonneren op de kalender

Steven     02.01.2020

Het is mogelijk om de events die in onze kalender staan, automatisch te ontvangen in bv. een Google Agenda. Om…

Lees meer
rw ck 050321

Clubkampioenschap speeldag 3

Steven     05.03.2021

Stief loopt in na winst tegen Maurice. Lars sluit aan in reeks 1. Matei staat afgetekend aan de leiding in reeks 2 en beslist zelf over zijn titel tijdens speeldag 4.

Lees meer