UPDATE: Rokade Westerlo als organisator van een jeugdschaakcriterium?

Steven      30.12.2022

Na menig overleg, informatie-ronde bij deelnemende clubs en organisatoren, hebben we als bestuur van Rokade Westerlo besloten om niet in te stappen in de organisatie van de jeugdschaakcriteria, omwille van twee belangrijke redenen:

  1. met een zekere zware inspanning van vele vrijwilligers, slagen we er momenteel niet in om een sluitend plan te maken om minstens met een positief resultaat te eindigen. Een minimumvoorwaarde die we stellen, zeker al omwille van de vele inspanningen die gevraagd worden vanuit de club. De plaatsen waar we terecht kunnen voor een toernooi van deze grootte zijn beperkt (opsplitsing van zalen is zeer gewenst), en de betaalbaarheid van die lokalen voor dit toernooi, is twijfelachtig.
  2. die onzekerheid kunnen we niet combineren met het engagement dat jaarlijks weerkeert. En instappen om na één jaar alweer te stoppen is allesbehalve waar we voor staan.

Wat zou jij ervan vinden om vanuit Rokade Westerlo deel te nemen aan de organisatie van het Vlaams Jeugdschaakcriterium?
Ben je bereid om mee te helpen bij de organisatie?
Laat je feedback achter in de reacties, of via bellenssteven@gmail.com

Wat is het Vlaams Jeugdschaakcriterium?

Het Vlaams Jeugdschaak Criterium is een samenwerkingsverband van Vlaamse schaakclubs die een jeugdschaaktoernooi organiseren volgens een gezamenlijk vastgesteld systeem. Dit als onderdeel van een jaarlijkse jeugdcompetitie.

Het criterium wilt het schaakspel bij de jeugd in Vlaanderen op een hoger niveau brengen. Hiertoe wil het:

  • De jeugd een competitie circuit aanbieden in heel Vlaanderen.
  • Een norm vestigen voor de kwaliteit van jeugdtoernooien.
  • Stimulansen en kennis bieden aan de deelnemende clubs ter optimalisatie van hun jeugdwerking.

Om dit te realiseren bewaakt het criterium jaarlijks de geografische spreiding, de gelijkvormigheid en de kwaliteitsparameters van de deelnemende toernooien.

Het criterium is geen belangenorganisatie van de deelnemende clubs, het streeft geen financiële winst na. Het zal de concurrentie tussen deelnemende toernooien (en ook niet-deelnemende initiatieven) vermijden.

Welke clubs organiseren het Vlaams Jeugdschaakcriterium?

Liga-Limburg, Aalter, Landegem, Oostende, Leuven, Turnhout, Zottegem, LSV Chesspirant en Brugge. Er is in de kalender een plaatsje vrij in het vroege voorjaar, dwz februari tot half maart.

Bemerk dat het Vlaams jeugdschaakcriterium een jaarlijks terugkerend toernooi is. Maw bij belissing tot deelname impliceert dit een jaarlijks terugkomend engagement vanuit de club!

Peeters J
08.12.2022 - 14:17

De Zoerla in Westerlo, is toch voldoende ruimte denk ik en betaalbaar voor één dag.

Beantwoorden
Ewoud
29.11.2022 - 21:46

Wat een top idee ! Ik vlieg direct 15 jaar terug in de tijd waar ik de criteria in het vlaamse land afdweilde. (alhoewel, enkel die niet te ver waren). De toffe familie Gijsen leren kennen, die toen nog volledig Turnhouts waren. Meestal met Maxim en Gèry als eenzame afgevaardigden van de Westelse schaakjeugd.
Een ideale manier voor jong en oud om elkaar te leren kennen voor en naast het schaakbord. Ik heb in die tijd een ballonnetje opgelaten aan de voormalige voorzitter : “het zou toch fantastisch zijn als we hier in Westerlo een criterium op poten konden zetten”. Maar toen bleek de club te klein om dat in die periode geregeld te krijgen. Nu moet dat volgens mij wel lukken.
Allemaal om te zeggen dat ik mij volledig wil inzetten om dit mee op poten te krijgen.
Eens goed gaan praten met de school, en we zijn vertrokken !

Beantwoorden
Bart
26.11.2022 - 12:36

Zéér interessant voorstel, met de huidige actieve jeugdwerking verdient Westerlo zeker zijn plaats op de kalender van de schaakcriteriums. Maar het is ook een organisatie die enkele malen groter is dan “maar een paasrapid”. Indien goed uitgevoerd een erkenning is voor onze jeugdschaak(ers) en ook financieel de club géén windeieren zal leggen.

Wat je zeker moet hebben is 1) locatie en 2) een ploeg van 15 vrijwilligers/helpers Inc wedstrijdleiders die een hele dag present zijn, anders begin je er als vereniging beter niet aan.

Doelpubliek is potentieel 150-200 schakers maar ook ouders en begeleiders die één hele dag aanwezig zijn mogen niet vergeten worden

Qua locatie. Idealiter heb je een locatie met minstens drie ruime ruimtes. Een eerste speelruimte U8/U10, een tweede speelruimte U12-20 en een derde ruimte voor ouders, begeleiding en waar schakers tijdens pauze kunnen vertoeven. Als er dan buiten nog speel mogelijkheden zijn (denk speelplaats, speeltuin/tuigen, voetbal,..) ben je vertrokken.

Ik denk in eerste instantie aan de school in Westerlo.

Ik sta positief tov het voorstel en engageer me om die dag mij volledig in te zetten voor de organisatie. Zulke organisatie zit wel in de genen van Rokade. Commitment van 10 helpers en locatie en je kunt dan als vereniging starten

Beantwoorden
Johan
25.11.2022 - 10:18

* En waar moet dit dan doorgaan? Ik denk niet dat de zaal boven (parochiecentrum) groot genoeg is hiervoor.
* Tevens moet men dan wel realiseren dat dit elk jaar zal moeten georganiseerd worden, is één persoon of een kleine groep van personen bereid dit op zich te nemen voor jaren aan een stuk? Dit is meer werk dan gewoon de dag zelf komen om achter de bar te staan!!
* Of ik al dan niet kan helpen op de dag zelf zal afhangen van de datum evenement en natuurlijk wat er dan speelt in mijn leven.

M.a.w. organiseren zie ik me niet doen, komen helpen op de dag zelf, zie 3de *

Beantwoorden
Johan
25.11.2022 - 10:28

Oja, niet vergeten dat men in het vroege voorjaar, dwz februari tot half maart. al vraagt aan de leden om zich in te zetten om mee te spelen voor de Zilveren Toren.
Daar het Jeugdcriterium waarschijnlijk doorgaat op een zaterdag vraag ik me af of er veel leden zijn die zich op een opeenvolgende vrijdag en zaterdag kunnen vrijmaken?

Beantwoorden
Bogdan
24.11.2022 - 19:36

Geweldig! Matei heeft er nooit een gemist in zijn eerste 2 jaar schaken…
De perfecte kans voor de Westelse jeugd om een Criterium-toernooi te spelen. _Thuis!_.
Ik zou graag willen helpen.

Beantwoorden

Reactie

Meer schaakstukken over vlaams jeugdschaakcriterium

Jeugdcriterium Leuven

17 september 2022 @ 10:00

Het Vlaams jeugdschaakcriterium, ronde 5 te Leuven. https://sites.google.com/view/vlaams-jeugdschaakcriterium/homepage?authuser=0

Lees meer