Schaken op zondag 28 november – criterium Gent

Bart      29.11.2021

Het plan was aanvankelijk dat Quinten&Tristan (Q&T) mee zouden doen op het provinciaal kampioenschap in TSM. Car pool plannen met Sylvin en de stoeree waren gemaakt maar helaas helaas een nieuw rondje van Covid-verstrengingen en dito afgelasting van het schaakevent in Mechelen wierp roet in het eten. Gelukkig was er Marlies -mama van Hector- die mij herinnerde aan het allereerste post-lockdown criterium toernooi in Gent. Gent, dat is wel een beetje rijden, zou het wel doorgaan, er werd even over nagedacht gewikt gewogen maar dan toch beslist om de jongens in te schrijven.

Dus vroeg gezakt en gepakt reden we probleemloos naar Zwijnaarde, een steenworp van Gent. Waren ook van de partij: Matei met ouders en Hector met mama maar ook nog 155 andere kinderen in totaal gespreid over 6 reeksen. Alles in CST-safe gebeuren, scannen aan de ingang met bandje, mondmaskers voor de 10 plussers etc … oh en vooral, vooral veel openstaande deuren en ramen …. “kleed je warm” stond op de website en dat was raad die (achteraf gezien) moeilijk in de wind kon geslagen worden… Maar bibbers en beven (van de koude) put aside. Schaken dus.

Q&T zijn “lockdown-schakers”, ok ze hadden hun stap 1 bij ouderdomsdeken Sylvin al wel deels in RL doorsparteld, maar echt partijtjes spelen hadden ze tot voor enkele weken enkel online ervaren. Zo was er eerder in de maand het BJK in Blankenberge dat de jongens goed gedaan hadden op een langere tijdscontrole, maar zo Rapid spelen terwijl Lichess de bolletjes van zetmogelijkheden niet kleurt en het kindje tegenover jou zwier en zwaai stukken vast pakt tijdens jouw beurt… nee, dat hadden mijn jongens nog niet meegemaakt. Het toernooi nam een goede start, zowel Q&T en Hector starten prima met elk een 2/2, maar in de 3de ronde was voor hun alle drie eentje met de beide voetjes terug op de grond. De lange pauze(s) werden bibberend en bevend (recurrent thema) doorstaan met kaartspelletjes (fretten!), puzzels (geen schaken) oplossen tot zelfs Astrix&Obelix verhalen voorlezen, pannenkoeken en worstjes passeerden de revue, sandwiches met koffie, sandwiches zonder koffie. Voornaamste, kids waren in hun sas en zo hun schaakavonturen.

Ik had inmiddels mij al een informele covid-begeleider-batch kunnen verkrijgen, en had dus toegang in de zaal bij de U8 en U10 (sorry Matei dat ik u een gans toernooi niet heb kunnen volgen) en sloeg van op een verre afstand gaande hoe bijv een Ronny Liekens als begeleider van Hoboken door iedereen “Meester” werd genoemd….(sorry Maurice, er zijn nog Meesters……)

Soit, de Westelse jeugd dus…. Hector leek mij degelijke partijen te spelen, soms met wat mindere activiteit uit de opening tegen wat sterkere tegenstanders opboksend, maar over het algemeen punten scorend en met een 6/9 was hij gedeeld 5de. Quinten leek dezelfde weg op te gaan, goeie partijtjes, twee verliespartijen door wat slordig uitspelen/gebrek aan concentratie maar vooral in de voorlaatste ronde groot leerrijk drama waar hij in een stelling met K tegen K, randpion en loper van verkeerde kleur een theoretische remise toch in een nul omgezet zag worden (door zijn vlag) simpelweg owv het concept van “remise claimen” niet kennen. Papa stond aan de zijlijn, vond het erg maar vond de winst in ervaring mooier. Ook al verloor hij er mogelijk nog het podium mee want in de laatste ronde won hij van de tegenstander die hem in Blankenberge het podium had gekost. Net zoals Hector scoorde Quinten 6/9 met een gedeelde 4de plaats. En dan last but not least de jonge Tristan. Hoewel, zo jong is hij niet meer, er doen ondertussen al kindjes mee die zelfs jonger zijn dan hem, en in het begin van het toernooi scoorde hij dan ook enkele vlotte winstpartijen. Maar voor Tristan blijft het RL schaken toch een ervaring in een ervaring. Zoals niet geïmponeerd raken door de tegenstander bij de aanvang van de partij, of het aanraken van de stukken, de tegenstander die pre-moves aankondigt, de tegenstander die er een heuse pakjespartij van maakt en waar Tristan zich in laat meespelen. Maar kortom, het was een geslaagde succesvolle ervaring.

En natuurlijk ook nog Matei. Ver van mijn radar speelde hij gelijk tegen de uiteindelijke winnaar en een remise in de laatste ronde dat hem van een gedeelde eerste plaats weerhield. Maar zo kwam er ook een einde aan de eerste CST-safe criterium editie, eentje die rillend en bevend was (schreef ik hier reeds over?), niet alleen van het mooie schaak dat onze jeugdspelers speelden, maar toch eerder van wijd openstaande ramen deels gecompenseerd door flauwe koffie en pompoensoep. Die criteriumtoernooien, ik heb ze 20ish jaar terug hier & daar wel eens gespeeld, en het is aan te raden voor al onze jeugdspelers. Ok, soms mag het wat van een verplaatsing zijn, maar vergeet niet dat jeugdspelers 7 of 9 wedstrijden kunnen spelen, het is een hele dag (niet even zoals een loop- of voetbalwedstrijd), het ongelooflijk plezant is en ook de dynamiek van RL chess helemaal anders is dan achter Lichess zonder zicht op de tegenstander!!

Véél spelen en op naar meer

Maurice
30.11.2021 - 18:01

Leuk verslag, dat podium gaat nog wel eens komen!

Beantwoorden
Pieter
30.11.2021 - 09:29

Tof verslag!

Beantwoorden
Marlies
29.11.2021 - 17:32

Wat een leuk verslag van een geslaagde dag. Het was inderdaad superleuk voor de kids om nog eens RL te spelen. Verkleumd maar voldaan zijn we gisteren terug naar de Kempen gekeerd. Zeker voor herhaling vatbaar (alleen met iets minder koffie bij de sandwiches ;-))

Beantwoorden
Stief
29.11.2021 - 14:21

Schitterend verslag! Wat fijn om de eerste live-schaak avonturen te kunnen volgen van zoontjes en een schaakpapa.
Je moet zeker eens een keer (wanneer het weer toegelaten is…) met mijn ouders babbelen om het schaakouderleven eens te bespreken 🙂

Beantwoorden

Reactie

Meer schaakstukken over criteriumtoernooi

Criteriumtoernooi Aalter

26 mei 2022 @ 10:00

https://sites.google.com/view/vlaams-jeugdschaakcriterium/

Lees meer

Criteriumtoernooi Landegem

25 juni 2022 @ 10:00

https://sites.google.com/view/vlaams-jeugdschaakcriterium/

Lees meer
lichess 1

Online Criterium Januari 2022

29 januari 2022 @ 10:00

Zaterdag 29 januari 2022 start om 10u bestaande uit 5 ronden Zwitsers met als tempo 10min+5sec/zet.

Lees meer