Team Rokade Westerlo in Turnhout

Tim      02.11.2018

Team Rokade Westerlo in Turnhout

Het jeugdcriterium dat door Vlaanderen toert hield nog eens halte in onze provincie. Het jeugdtoernooiteam van RW onder leiding van Maxim en Tim spoorde de jonge garde aan om onze eer te gaan verdedigen in Turnhout. Met zeven spelers en evenveel supporters trokken we naar Turnhout. In de auto werd beslist dat we tevreden waren indien alle jeugdspelers meer punten hadden dan eeuwige jeugd Sylvin.

We zullen het overzicht van de prestaties beginnen bij het referentiepunt. De open reeks speelde ergens in een kelder, ver verscholen voor toeschouwers en coaches. We moeten Sylvin op zijn woord geloven dat hij een heel degelijk toernooi speelde. De 3,5/7 punten die hij haalden bevestigen dit. Maxim speelde ook mee in de open reeks. Buiten meespelen moest hij ook nog zijn leerlingen begeleiden en bijscholen met de nodige tips en tricks, voor vervoer zorgen en studeren voor zijn toekomstige carrière. Maxim moest ondervinden dat multitasken een fancy woord is dat in de praktijk wel eens dik kan tegenvallen. Met 3/7 haalde hij de doelstelling net niet, maar het is hem vergeven.

Over dan naar onze echte jeugd. Doordat ik zelf niet meespeelde kon ik veel van hun partijen volgen en hun tussendoor nog wat bijscholen. Veel bijscholing was er niet nodig. Wat ik zag was met momenten gewoonweg geniaal. Je staat er als leraar zelf van verstelt hoe vaak de leerlingen toepassen in hun partijen wat ze in de les geleerd hebben. En nog vaker vinden ze zelf super goede zetten die ze vanuit hun eigen creativiteit gevonden hebben. Op één hand valt niet te tellen hoe vaak er een dame of paard op f7 of f2 is binnen gevallen. En pas op, enkel in positieve zin. Nooit zijn onze leerlingen zelf in zo’n valletje getrapt.

Een mooi voorbeeld komt van Ferre. Ergens tussen ronde 4 en 5 had coach Tim wat uitleg gegeven over het damegambiet met bijhorende valletjes. Goed beseffend dat de kans heel klein is dat ze dit effectief gaan kunnen spelen. Maar alles zat mee die dag en de tegenstander van Ferre speelde de variant volledig mee en trapte met twee voeten in de val. Het was voor Ferre de vierde overwinning op zeven partijen. Goed gespeeld dus.

Arne speelde in dezelfde D-reeks als Ferre. Ook Arne kon twee keer op f7 slaan. Wel met een paard maar dat is al voldoende om een toren te winnen. Het meest geniale wat ik die dag van Arne gezien heb is hoe hij een eindspel met een toren minder nog kon winnen. En wat mij nog meer verbaasde was de analyse die hij achteraf gaf aan mij en Maxim om aan te tonen hoe hij gewonnen had en welke variant verliezend was. Indrukwekkend! Ook Arne eindigde met vier overwinningen op zeven partijen.

In de E-reeks speelde Miro zijn eerste jeugdtoernooi mee. Hij moet ondervinden dat er kinderen zijn die beter schaken dan zijn klasgenootjes. En dat er kinderen zijn die eerst nadenken en daarna pas zetten is ook iets nieuw voor Miro. Desondanks dat heb ik hier ook de dodelijke combinatie gezien met een zwart paard op g4 en een dame die mat geeft op f2. De vier overwinningen op negen partijen bewijzen al wel dat hij talent heeft en in de toekomst nog hoger kan eindigen in de rangschikking.

Kobe speelde weeral meer dan degelijk. Zowel de opening als het middenspel beheerst hij al heel goed en dat zie je aan de partijen. Naar het einde toe minderde het wel een klein beetje. Een gevolg van de negen intensieve partijen. Als je je tijd goed gebruikt, wat bij Kobe het geval is, heb je op het einde meer dan vier uur geconcentreerd nagedacht. En dan is het normaal dat er wat vermoeidheid in de zetten sluipt. Ook bij Kobe was er een mooi schoolvoorbeeld te zien van een aanval op f7. Het is een voorbeeld dat ik door de jaren heen al vaak tijdens de zondaglessen heb laten zien en waar veel kinderen moeilijkheden mee hebben. Kobe vond de oplossing echt wel snel in zijn partij.

Matei dan. Hij stond op een derde plaats in de tussenstand van het criterium en gaat alles op alles zetten om de eindzege nog binnen te halen. De eerste rondes haalt hij de punten gemakkelijk binnen, al wordt er misschien iets te nonchalant gespeeld. Op de topborden aangekomen is het al wat harder werken om de punten binnen te halen. Eén keer is er zelfs de hulp van de klok nodig om de winst te kunnen claimen. Elke partij is een uitputtingsslag. De vermoeidheid kun je van het gezicht aflezen. In ronde zes moet Matei een remise toestaan. In een eindspel koning en pion tegen koning geeft hij de oppositie uit handen. Maar hij staat nu wel aan de leiding. In ronde zeven wint hij terug om zo nog wat steviger aan de leiding te staan. Maar helaas, in ronde acht moet Matei dan toch zijn meerdere erkennen. De laatste ronde wint hij wel terug maar de toernooioverwinning is jammer genoeg weg. Na Leuven eindigt Matei ook in Turnhout op een tweede plaats.

Een meer dan verdiende tweede plaats. Om de genialiteit en creativiteit van Matei aan te tonen onderstaand voorbeeld uit de tweede ronde. Het moet zowat de grootste omtrekbeweging van een dame zijn die ik ooit al gezien heb. Groot respect om dit te vinden.

Om af te sluiten. Het jeugdtoernooi in Turnhout was een groot succes voor de jeugdigen van Rokade Westerlo. Meer punten halen dan Sylvin: iedereen met onderscheiding geslaagd!!! Het was een plezante dag waar iedereen zich weeral rot geamuseerd heeft.

Uitslagen en klassementen staan op de site van het jeugdcriterium:
http://www.jeugdschaakcriterium.be/

Johan
08.11.2018 - 06:31

Ik heb uit goede bron vernomen dat ook de tomatensoep met balletjes, pannenkoeken, hotdogs en de frietjes van prima kwaliteit waren.

Proficiat aan alle deelnemers van onze club. Schitterende resultaten. Doe zo verder.

Beantwoorden
Stief
05.11.2018 - 05:46

Mooie partijfragmenten… De Westelse jeugd heeft duidelijk wat in haar mars!

Beantwoorden
Steven
02.11.2018 - 17:43

Tim, ik ben zelf ook behoorlijk onder de indruk van deze stellingen en combinaties!

Proficiat allemaal. Goed gedaan!

Beantwoorden

Reactie