Thema-avond: vlag

Stief      05.04.2024

Als de vlag valt, dan is de partij verloren. Toch? Sylvin wijdde er een hele thema-avond aan. Het thema blijkt, als je er eenmaal over begint door te bomen (en dat kunnen schakers als geen ander), best subtiel te liggen.

Er kwamen tien toehoorders die in twee kampen te verdelen waren. De ene groep schakers wilt iets bijleren over de schaakreglementen. De tweede groep wilt voornamelijk een avondje discussiëren en ‘den ambetanterik uithangen’ tegen een internationaal arbiter. In die tweede groep opvallend veel arbiters.

IMG 20240405 210054

De breinbrekers die Sylvin ons voorschotelde waren niet van de poes. Zo was het diagram op bovenstaande foto aanleiding tot volgende vraag:

Wit raakt de loper op c8 aan, en dan valt diens vlag. Wat is het resultaat van de partij?

Wat deze stelling bijzonder maakt is het geforceerde verloop in de variant 1.Dxc8+ De8+ (enige legale zet) 2.Dxe8+ (opnieuw, de enige legale zet) 2…Txe8

…en wits enige mogelijke zet is om zwart nu mat te geven (alle andere zetten zijn onreglementair).

Volgens de regels betekent het aanraken van de loper op c8 in het eerste diagram dat zwart geen “matpotentieel” meer heeft. Immers, bij iedere mogelijke zettenreeks vanuit het diagram nà het aanraken van de loper, zal zwart wit niet meer mat kunnen zetten. (Integendeel, hij gaat zelf mat…) En, zo leerden we, als een speler geen matpotentieel meer heeft, dan is de partij remise!

Dit is, tenminste, als ik het allemaal goed begrepen en onthouden heb. Naargelang de avond vorderde, werden er naar hartelust tegenwerpingen en ‘wat als’ scenario’s door het publiek bedacht terwijl van het kamp van brave volgelingen iedereen zich bekeerde tot ambetanterik. Op meerdere momenten werden de FIDE regels voor het schaakspel door een deelnemer doorgelezen, allemaal met de bedoeling nog meer tegen te kunnen stribbelen. Avond geslaagd dus 🙂 En merci, Sylvin.

IMG 20240405 210129

JohanB
06.04.2024 - 09:21

Bedankt voor dit knap geschreven verslag, Stief.
Het hoort bij de grappigste die ik hier ooit heb gelezen :-)))

Ook pet af voor Sylvain, om zich met die voor beginnelingen soms moeilijke leerstof staande te houden tussen die – soms wisselende – kampen.
Blijkbaar hebben scheidsrechters niet alleen tijdens wedstrijden te maken met tegenwringers, en evenmin alleen in het voetbal…

Beantwoorden

Reactie

Meer schaakstukken over thema avond vlag wedstrijdreglement

image001

Thema-avond door Sylvin

5 april @ 20:00

    2

Thema-avond door Sylvin. Onderwerpen zijn het vallen van de vlag, einde van de partij.

Lees meer
kbsb

Verslag KBSB Algemene Vergadering 23.12

Steven     26.12.2023     3

Afgelopen zaterdag ging de Algemene Vergadering van de Koninklijke Belgische SchaakBond door (KBSB). Laurent Wery is verkozen als nieuwe voorzitter! Hier zijn de belangrijkste conclusies.

Lees meer

Thema avond: schaaktraining, coaching, de stappenmethode

27 oktober 2023 @ 20:00

Aan de hand van praktische voorbeelden legt Tim uit wat schaaktraining inhoud. Verder vertelt hij nog leuke en leerrijke anekdotes…

Lees meer