Uit de Director GCHQ’s Christmas Puzzle

Steven      23.01.2016

UPDATE: voor zij die nog steeds aan het puzzelen zijn, de oplossing in bijlage om jullie op weg te helpen!

Deze puzzel is geleend van de Kerstpuzzel van de Britse Geheime Dienst – deel 5.
Voor zij die door de hele puzzel willen gaan, het startpunt is http://www.gchq.gov.uk/press_and_media/news_and_features/Pages/Directors-Christmas-puzzle-2015.aspx

De opgave hierboven voor alle schakers, voor zij die graag rekenen, met schaken bezig zijn, tijd te veel hebben, … whatever.

Oplossingen, onder de vorm van de 9 zetten die mat geven, kunnen ingediend worden via bellenssteven@gmail.com.

De opgave bestaat uit 9 bewerkingen, die allen resulteren in een schaakpositie. De regels helpen bij het bepalen van de resulterende stukken op de velden, maar de vermenigvuldigingsmatrix dien je zelf op te stellen, wetende dat elke positie uiteindelijk een mat-in-één voorstelt, met wit aan zet. Ook nuttig om weten is dat elk stuk, dmv gepaste vermenigvuldiging, tot _elk_ ander stuk kan transformeren.

Succes!

Stief
31.12.2015 - 12:47

Als ik het goed begrijp, is er wel maar één vermenigvuldigingsregel, welke van toepassing moet zijn op alle negen vermenigvuldigingen, toch!?

Beantwoorden
Steven
31.12.2015 - 12:50

Yup, volgens de (gemeenschappelijke) vermenigvuldigingsmatrix die onderaan zelf aan te vullen is! En de matrix-vermenigvuldigingen zelf, die werk je uit volgens de eerste richtlijn.

Beantwoorden
Stief
03.01.2016 - 20:41

Heb de puzzel bij de start van het nieuwe jaar kunnen oplossen… ik weet niet of nog iemand anders ermee bezig is of was?

Het is best een intelligente puzzel: negen vermenigvuldigingen zijn zeker niet te veel om alles uit te zoeken, de matzetten zijn vaak mooi, en het geheel zit subtiel in elkaar.

Beantwoorden
Steven
04.01.2016 - 19:37

Ik heb naast de inzending van Stief geen reactie mogen ontvangen. Ik had toch zeker van onzen ondervoorzitter een poging verwacht…!

Of zit iedereen te wachten tot de oplossing online komt?!

Beantwoorden
Pieter
05.01.2016 - 19:38

Deze puzzel vind ik nogal langdradig/moeilijk werkbaar, als ik het correct begrepen heb ten minste.

Die eerste met de witte en zwarte vakjes en de getallekes heb ik wel opgelost (geeft een QR code, die naar multiple choice vragen leidt, die ik niet heb opgelost)

Beantwoorden
Stief
05.01.2016 - 21:25

Het is zeker geen eenvoudige puzzel, Pieter, dat niet. Eentje waarbij je wel een bord, stukken, pen en papier zult nodig hebben.

Als ik een tip moet geven waar te starten, mag je dat altijd laten weten :-p

Beantwoorden
Tim
10.01.2016 - 22:05

Na een avondje puzzelen heb ik de 9 matzetten gevonden. Al moet ik wel toegeven dat ik van geen enkele stelling echt alle stukken met zekerheid ken. De matpatronen zijn meestal zo herkenbaar waardoor je de stukken niet moet weten. Gewoon op autopiloot mat zetten.

Ik heb het wel praktisch aangepakt. Er hebben hier effectief 9 borden verspreid over de vloer gelegen in de living.

Beantwoorden

Reactie

chess 4794265 640

Schaaktraining met Jan

Rokade Westerlo is geabonneerd op ‘Schaaktraining met Jan’ van Jan Gooris.

Lees meer
checkmate 1511866 1280

Zomerkalender – schaak!

Steven     05.06.2021

Stap voor stap gaan we als schaakclub onze activiteiten in Westerlo opnieuw opstarten. We laten dit geleidelijk aan verlopen, steeds volgens de geldende Covid regels. Onze kalender is steeds up-to-date met de laatste informatie. Hieronder een highlight van enkele belangrijke events. Raadpleeg steeds de kalender voor de laatste informatie!

Lees meer

Zomertoernooien

Stief     22.07.2014     2

In juli en augustus staan altijd een aantal leuke schaaktoernooien op de kalender. Een overzicht waar je de rokadisten kunt…

Lees meer

Open Geraardsbergen 2014

Steven     02.08.2014

Zoals elk jaar gaat ook dit jaar in augustus het Open Geraardsbergen weer door. Details over dit gezellige toernooi vind…

Lees meer