Uit de Director GCHQ’s Christmas Puzzle

Steven      23.01.2016

UPDATE: voor zij die nog steeds aan het puzzelen zijn, de oplossing in bijlage om jullie op weg te helpen!

Deze puzzel is geleend van de Kerstpuzzel van de Britse Geheime Dienst – deel 5.
Voor zij die door de hele puzzel willen gaan, het startpunt is http://www.gchq.gov.uk/press_and_media/news_and_features/Pages/Directors-Christmas-puzzle-2015.aspx

De opgave hierboven voor alle schakers, voor zij die graag rekenen, met schaken bezig zijn, tijd te veel hebben, … whatever.

Oplossingen, onder de vorm van de 9 zetten die mat geven, kunnen ingediend worden via bellenssteven@gmail.com.

De opgave bestaat uit 9 bewerkingen, die allen resulteren in een schaakpositie. De regels helpen bij het bepalen van de resulterende stukken op de velden, maar de vermenigvuldigingsmatrix dien je zelf op te stellen, wetende dat elke positie uiteindelijk een mat-in-één voorstelt, met wit aan zet. Ook nuttig om weten is dat elk stuk, dmv gepaste vermenigvuldiging, tot _elk_ ander stuk kan transformeren.

Succes!

Stief
31.12.2015 - 12:47

Als ik het goed begrijp, is er wel maar één vermenigvuldigingsregel, welke van toepassing moet zijn op alle negen vermenigvuldigingen, toch!?

Beantwoorden
Steven
31.12.2015 - 12:50

Yup, volgens de (gemeenschappelijke) vermenigvuldigingsmatrix die onderaan zelf aan te vullen is! En de matrix-vermenigvuldigingen zelf, die werk je uit volgens de eerste richtlijn.

Beantwoorden
Stief
03.01.2016 - 20:41

Heb de puzzel bij de start van het nieuwe jaar kunnen oplossen… ik weet niet of nog iemand anders ermee bezig is of was?

Het is best een intelligente puzzel: negen vermenigvuldigingen zijn zeker niet te veel om alles uit te zoeken, de matzetten zijn vaak mooi, en het geheel zit subtiel in elkaar.

Beantwoorden
Steven
04.01.2016 - 19:37

Ik heb naast de inzending van Stief geen reactie mogen ontvangen. Ik had toch zeker van onzen ondervoorzitter een poging verwacht…!

Of zit iedereen te wachten tot de oplossing online komt?!

Beantwoorden
Pieter
05.01.2016 - 19:38

Deze puzzel vind ik nogal langdradig/moeilijk werkbaar, als ik het correct begrepen heb ten minste.

Die eerste met de witte en zwarte vakjes en de getallekes heb ik wel opgelost (geeft een QR code, die naar multiple choice vragen leidt, die ik niet heb opgelost)

Beantwoorden
Stief
05.01.2016 - 21:25

Het is zeker geen eenvoudige puzzel, Pieter, dat niet. Eentje waarbij je wel een bord, stukken, pen en papier zult nodig hebben.

Als ik een tip moet geven waar te starten, mag je dat altijd laten weten :-p

Beantwoorden
Tim
10.01.2016 - 22:05

Na een avondje puzzelen heb ik de 9 matzetten gevonden. Al moet ik wel toegeven dat ik van geen enkele stelling echt alle stukken met zekerheid ken. De matpatronen zijn meestal zo herkenbaar waardoor je de stukken niet moet weten. Gewoon op autopiloot mat zetten.

Ik heb het wel praktisch aangepakt. Er hebben hier effectief 9 borden verspreid over de vloer gelegen in de living.

Beantwoorden

Reactie

Quantum schaken

Steven     07.03.2021

Ziehier quantum schaken. Misschien hebben jullie er al vroeger van gehoord – laat in dat geval zeker een reactie achter -, voor mij is het nieuw.

Schaken met een vleugje quantum fysica. Quantum schaken volgt de basisregels, maar voegt daar ‘quantum’ zetten aan toe. Dit zijn zetten waarbij jouw stuk als het ware op meerdere velden tegelijk kan staan, en er voor elk scenario een waarschijnlijkheid berekend wordt.

Lees meer
chess 1483735 1920

CK 2021 – speeldag 4

12 maart @ 20:00

Vierde en laatste speeldag van het online clubkampioenschap 2021. Wie houdt Maurice van zijn titel? En kan Matei de 0 houden?

Lees meer
sync google and outlook calendars

Abonneren op de kalender

Steven     02.01.2020

Het is mogelijk om de events die in onze kalender staan, automatisch te ontvangen in bv. een Google Agenda. Om…

Lees meer
rw ck 050321

Clubkampioenschap speeldag 3

Steven     05.03.2021

Stief loopt in na winst tegen Maurice. Lars sluit aan in reeks 1. Matei staat afgetekend aan de leiding in reeks 2 en beslist zelf over zijn titel tijdens speeldag 4.

Lees meer