Uit de Director GCHQ’s Christmas Puzzle

Steven      23.01.2016

UPDATE: voor zij die nog steeds aan het puzzelen zijn, de oplossing in bijlage om jullie op weg te helpen!

Deze puzzel is geleend van de Kerstpuzzel van de Britse Geheime Dienst – deel 5.

De opgave hierboven voor alle schakers, voor zij die graag rekenen, met schaken bezig zijn, tijd te veel hebben, … whatever.

Oplossingen, onder de vorm van de 9 zetten die mat geven, kunnen ingediend worden via bellenssteven@gmail.com.

De opgave bestaat uit 9 bewerkingen, die allen resulteren in een schaakpositie. De regels helpen bij het bepalen van de resulterende stukken op de velden, maar de vermenigvuldigingsmatrix dien je zelf op te stellen, wetende dat elke positie uiteindelijk een mat-in-één voorstelt, met wit aan zet. Ook nuttig om weten is dat elk stuk, dmv gepaste vermenigvuldiging, tot _elk_ ander stuk kan transformeren.

Succes!

Tim
10.01.2016 - 22:05

Na een avondje puzzelen heb ik de 9 matzetten gevonden. Al moet ik wel toegeven dat ik van geen enkele stelling echt alle stukken met zekerheid ken. De matpatronen zijn meestal zo herkenbaar waardoor je de stukken niet moet weten. Gewoon op autopiloot mat zetten.

Ik heb het wel praktisch aangepakt. Er hebben hier effectief 9 borden verspreid over de vloer gelegen in de living.

Beantwoorden
Pieter
05.01.2016 - 19:38

Deze puzzel vind ik nogal langdradig/moeilijk werkbaar, als ik het correct begrepen heb ten minste.

Die eerste met de witte en zwarte vakjes en de getallekes heb ik wel opgelost (geeft een QR code, die naar multiple choice vragen leidt, die ik niet heb opgelost)

Beantwoorden
Stief
05.01.2016 - 21:25

Het is zeker geen eenvoudige puzzel, Pieter, dat niet. Eentje waarbij je wel een bord, stukken, pen en papier zult nodig hebben.

Als ik een tip moet geven waar te starten, mag je dat altijd laten weten :-p

Beantwoorden
Steven
04.01.2016 - 19:37

Ik heb naast de inzending van Stief geen reactie mogen ontvangen. Ik had toch zeker van onzen ondervoorzitter een poging verwacht…!

Of zit iedereen te wachten tot de oplossing online komt?!

Beantwoorden
Stief
03.01.2016 - 20:41

Heb de puzzel bij de start van het nieuwe jaar kunnen oplossen… ik weet niet of nog iemand anders ermee bezig is of was?

Het is best een intelligente puzzel: negen vermenigvuldigingen zijn zeker niet te veel om alles uit te zoeken, de matzetten zijn vaak mooi, en het geheel zit subtiel in elkaar.

Beantwoorden
Steven
31.12.2015 - 12:50

Yup, volgens de (gemeenschappelijke) vermenigvuldigingsmatrix die onderaan zelf aan te vullen is! En de matrix-vermenigvuldigingen zelf, die werk je uit volgens de eerste richtlijn.

Beantwoorden
Stief
31.12.2015 - 12:47

Als ik het goed begrijp, is er wel maar één vermenigvuldigingsregel, welke van toepassing moet zijn op alle negen vermenigvuldigingen, toch!?

Beantwoorden

Reactie