Zilveren Toren: bordpunten vs matchpunten

Marc      18.02.2024

Liga Antwerpen stelt de indeling van het klassement van de Zilveren Toren in vraag (niet voor dit jaar, maar voor toekomstige edities). Hieronder de vraag die we van hen ontvingen:

Zoals jullie weten wordt in de Zilveren Toren het klassement opgemaakt op basis van bordpunten, met de matchpunten als eerste scheidingsysteem. In de Interclub is dat omgekeerd: daar tellen matchpunten eerst.

Op de voorbije AV van de Liga werd geopperd om ook in de Zilveren Toren een klassement op basis van matchpunten in te voeren. Dit zal op de vergadering van de Toernooi Advies Commissie van de Liga op 23/2 verder besproken worden.

Op de AV waren niet alle clubs aanwezig, dus vandaar de vraag naar jullie mening: hebben jullie een voorkeur voor het huidige systeem (op basis van bordpunten) of eerder voor het IC systeem (op basis van matchpunten)?

Heb jij een voorkeur? Laat het ons weten via de reacties op dit bericht, of direct aan onze ZT-verantwoordelijke Marc Van Dyck (vandyckmarc@telenet.be)

Maurice
21.02.2024 - 11:58

Ik ben blij dat de interclub op matchpunten gaat, maar voor de ZT ben ik toch voor systeem op bordpunten. Ik denk dat dat veel beter is voor de spanning ook. Nu is het meestal spannend tm de laatste rondes.

Beantwoorden
Patrick
20.02.2024 - 15:51

Ben ook meer voor bordpunten. Met wedstrijdpunten heb je een groot deel matchen die eigenlijk amper belang hebben omdat de uitslag toch al zo goed als vast staat. Met bordpunten telt elke match mee. En de geluksfactor (of pechfactor) of jij of je rechtstreekse concurrenten tegen andere tegenstanders in het begin of het einde moet spelen tegen een ploeg die wel of niets meer te winnen/verliezen heeft kan een bepalende invloed hebben.

Beantwoorden
Pieter
20.02.2024 - 09:13

Ik ben wel voor de bordpunten, vind het wel tof dat Zilveren Toren zijn eigen format heeft en het zorgt er ook voor dat iedere partij telt.

Beantwoorden
Thomas
18.02.2024 - 12:09

Zoals vrijdag al gezegd lijken matchpunten mij eerlijker, zeker met twee ploegen van dezelfde club in één reeks.

Matchpunten maken het ploegbelang ook belangrijker en spannender (zoals bvb. bleek in de 3,5-4,5 overwinning tegen Europchess).

Anderzijds zorgen bordpunten er misschien voor dat er minder snel remise gespeeld wordt. Zoals de eerste ploeg vrijdag aangetoond heeft.

Mijn voorkeur gaat naar matchpunten.

Beantwoorden
Johan
18.02.2024 - 11:56

Vermits het een “team” competitie betreft lijkt het me logisch dat de rangschikking word opgemaakt op matchpunten.
Ik denk dat op basis van matchpunten de competitie ook spannender is dan met bordpunten.

Beantwoorden

Reactie

Meer schaakstukken over zilveren toren

zilveren toren 2022

Zilveren Toren R5

Marc     24.02.2024     5

Zelf was ik op pad in Mechelen om voor Westerlo 1 op te treden als ploegkapitein. Westerlo 2 trok naar Beveren en Westerlo 3 naar Burcht. Beide teams gingen winnen met 3 – 1. Mooi!

Lees meer

Zilveren Toren R5

Tim     23.02.2019     3

Westerlo 1 trok naar TSM voor ronde 5 van de Zilveren Toren. Goed op tijd komt de Westelse delegatie aan…

Lees meer
zilveren toren 2022

Zilveren Toren 2023: speelkalender

Steven     23.11.2022

De speelkalender voor de Zilveren Toren 2023 is gepubliceerd. Jullie vinden alle speeldagen ook terug in onze kalender.

Lees meer

Zilveren Toren 2013

Steven     10.01.2013

Morgen gaat het Zilveren Toren toernooi opnieuw van start. Rokade Westerlo neemt ook dit jaar deel met 3 ploegen. Westerlo…

Lees meer