Bericht in verband met de afwerking van ronde 8 & 9 van de Zilveren Toren 2019

Steven      02.07.2020

Zoals jullie weten zijn er een aantal matchen van de ZT 2020 uitgesteld ten gevolge van de SARS-CoV-2 maatregelen, een deel van ronde acht en alle ontmoetingen van ronde negen. Maandag werd op de RvB van de Liga beslist dat deze matchen in principe alsnog zullen worden gespeeld, en wel tussen 2 en 9 oktober. Deze periode is gekozen in weken wanneer er geen IC ronden gepland staan. De matchen volledig annuleren zou volgens ons een minder goede optie zijn, omdat daardoor steeds bepaalde ploegen zouden bevoordeeld of benadeeld worden.

Momenteel is dit natuurlijk nog wel onder het voorbehoud dat er op de gegeven data terug in normale omstandigheden gespeeld mag worden. We willen de data echter toch nu al meedelen, zodat er tijd is dit in te plannen in de interne kalenders van de kringen.

De ontmoetingen van ronde 8, die dus normaal gezien voor 2 & 3 oktober gepland zijn, mogen in onderling overleg tussen de betrokken kringen ook al vroeger afgewerkt worden. Laat dit dan wel op voorhand even aan mij weten. De ontmoetingen van ronde 9 dienen allemaal in de week van 5 tot 9 oktober gespeeld te worden.

Enkele praktische punten:

 • Er is geen gemeenschappelijke slotronde, dus de ontmoetingen van de laatste ronde worden gespeeld op de clubavond van de thuisploeg. Technisch is het niet mogelijk deze data aan te passen op de ZT site, dus noteer dat deze matchen niet op vrijdag zullen zijn:
  Borgerhout 2 – TSM 2 (op donderdag 8/10)
  SK Oude God 1 – SK Brasschaat 2 (dinsdag 6/10)
  SK Oude God 2 – SK Brasschaat 3 (dinsdag 6/10)
  SK Oude God 4 – Turnhout 2 (dinsdag 6/10)
 • Er wordt in principe gespeeld volgens de spelerslijsten van januari (deze zijn nog steeds beschikbaar op de ZT website). Als dit voor een kring een onoverkomelijk probleem zou stellen, bv. omdat er meerdere vaste spelers geen lid meer zijn of geen ZT meer spelen, zullen we daar geval per geval een oplossing voor proberen te vinden. Dat hoeft nu nog niet te gebeuren, maar als bijvoorbeeld in september zou blijken dat veel van de vaste spelers van één van uw ploegen niet meer beschikbaar zijn, laat mij dit dan weten.
 • Om competitie vervalsing te voorkomen dienen de resultaten van de ontmoetingen van ronde negen die voor vrijdag 9 oktober plaatsvinden niet onmiddellijk op de site te worden ingegeven. De uitslagen van de matchen die op dinsdag en donderdag gespeeld worden kunnen in de plaats daarvan per e-mail naar tornooileider@schaakliga-antwerpen.be verstuurd worden. Ik zal deze dan zelf ingeven na vrijdag 9/10.
 • De prijzen zullen uitgedeeld worden op de AV van de Liga.

Noteer eventueel ook alvast dat de ronden van de Zilveren Toren 2021 in de volgende weken zullen plaatsvinden:

ronde 1 11 tot 16 januari
ronde 2 18 tot 22 januari
ronde 3 25 tot 29 januari
ronde 4 8 tot 13 februari
ronde 5 15 tot 20 februari
ronde 6 22 tot 27 februari
ronde 7 8 tot 13 maart
ronde 8 15 tot 20 maart
ronde 9 26 maart (gemeenschappelijke slotronde in Niel)

Het toernooi zal dus iets later beginnen dan dit jaar, wat meer tijd laat de spelerslijsten in orde te brengen.

Reactie

Meer schaakstukken over corona zilveren toren

zilveren toren 2022

Zilveren Toren R5

Marc     24.02.2024     5

Zelf was ik op pad in Mechelen om voor Westerlo 1 op te treden als ploegkapitein. Westerlo 2 trok naar Beveren en Westerlo 3 naar Burcht. Beide teams gingen winnen met 3 – 1. Mooi!

Lees meer
zilveren toren 2022

Zilveren Toren: bordpunten vs matchpunten

Marc     18.02.2024     5

Liga Antwerpen stelt de indeling van het klassement van de Zilveren Toren in vraag (niet voor dit jaar, maar voor toekomstige edities). Hieronder de vraag die we van hen ontvingen.

Lees meer

Zilveren Toren R5

Tim     23.02.2019     3

Westerlo 1 trok naar TSM voor ronde 5 van de Zilveren Toren. Goed op tijd komt de Westelse delegatie aan…

Lees meer
zilveren toren 2022

Zilveren Toren 2023: speelkalender

Steven     23.11.2022

De speelkalender voor de Zilveren Toren 2023 is gepubliceerd. Jullie vinden alle speeldagen ook terug in onze kalender.

Lees meer