Bericht van de Interclub verantwoordelijke KBSB

Steven      10.03.2020

Beste NIC-verantwoordelijke of bestuurslid,

Sedert 02/03/2020 is België in de fase 2 wat de opvolging van de verspreiding van het Coronavirus betreft, maar zou in de komende dagen naar een hogere fase kunnen overstappen. Fase 2 betekent dat het virus op het Belgisch grondgebied aanwezig is, maar nog steeds in een beperkt aantal gevallen. De maatregelen die de gezondheidsautoriteiten momenteel nemen, bestaan uit het systematisch testen van mensen die terugkeren uit risicogebieden EN die symptomen van het Coronavirus vertonen.

De Raad van Bestuur van de KBSB volgt de besluiten en aanbevelingen van de bevoegde deskundigen die door de administratieve- en gezondheidsautoriteiten via de site van de FOD Volksgezondheid hieronder en de pers worden meegedeeld.

Wij vragen u om de officiële website van de FOD Volksgezondheid te raadplegen die gewijd is aan het Coronavirus in België en die de meest recente informatie over dit onderwerp bevat: https://www.info-coronavirus.be.  Deze site bevat een FAQ die voor iedereen toegankelijk is en indien u na het lezen van deze informatie nog vragen hebt, kan een bericht per mail sturen naar de FOD Volksgezondheid of deze instantie bellen op het nummer 0800/14689.

Op dit ogenblik worden er geen andere maatregelen genomen met betrekking tot grote evenementen (er is dus geen verbod op demonstraties of grote bijeenkomsten). Dat betekent dat thans geen bijzondere maatregelen nodig zijn voor onze schaaktoernooien.

De RvB van de KBSB is zich echter bewust van de groeiende bezorgdheid in het schaakmilieu waarmee de bestuursleden van de clubs te maken kunnen krijgen en van de moeilijkheden die zij hebben om hun ploegen in de NIC’s op te stellen. Geïsoleerde maatregelen van lokale overheden zijn ook mogelijk, waardoor sommige clubs niet zouden kunnen beschikken over hun gebruikelijk clublokaal, hetgeen het goede verloop van de NIC’s in het gedrang zou kunnen brengen.

Om deze redenen tref ik, in mijn hoedanigheid van VNT, de volgende schikkingen:

1)    De forfaits van ronde 9 van 08/03/2020

Een groot deel van de forfaits in deze ronde zijn te wijten aan de vrees voor het coronavirus. In overeenstemming met de artikelen 35b en 35c van het Wedstrijdreglement beslis ik uitzonderlijk af te wijken van de gebruikelijke sancties: alle boetes voor forfait in ronde 9 worden geannuleerd, geen enkele ploeg wordt uitgesloten en alle uitslagen worden gehandhaafd.

2)    Eventueel uitstel van ronde 10 vanaf 15/03/2020

Ik dring het uitstel van deze ronde niet op, maar reken op uw eigen beoordelingsvermogen.  

Als u verkiest om uw ploegen niet op 15/03/2020 te laten spelen, dan bent u vrij om de ronde 10 uit te stellen tot de reservedatum van 03/05/2020.

U speelt enkel de wedstrijden waarmee zowel de bezoekende als de thuisploeg akkoord gaan.

Om alle misverstanden te voormijden, nodig ik u uit om de volgende instructies nauwgezet op te volgen:

  • Als uw ploeg op verplaatsing speelt en u wenst de ronde 10 uit te stellen, dan moet de NIC-verantwoordelijk van uw club uw beslissing zo snel mogelijk en ten laatste op donderdag 12/03/2020 om 12.00 uur aan de NIC-verantwoordelijke van de tegenstander meedelen en een kopie van zijn e-mail aan mij richten. De thuisclub is verplicht uw keuze te aanvaarden.
  • Als uw ploeg thuis speelt en u wenst de ronde 10 uit te stellen, dan moet de NIC-verantwoordelijke van uw club uw beslissing zo snel mogelijk en uiterlijk op vrijdag 13/03/2020 om 12.00 uur aan de NIC-verantwoordelijke van de tegenstander meedelen en een kopie van zijn e-mail aan mij richten. De bezoekende club is verplicht uw keuze te aanvaarden.
  • Geef duidelijk de betreffende reeks en matchen aan (met het clubnummer van de betrokken ploegen).
  • Het is sterk aanbevolen om telefonisch contact op te nemen met de tegenpartij als u niet onmiddellijk een ontvangstbevestiging krijgt.
  • Een kring die niet binnen deze termijnen iets van zich laat horen, wordt verondersteld op 15/03/2020 te willen spelen.
  • U hoeft niet te wachten op de deadline om een afspraak te regelen met de tegenstander.

 3)    Quid van de ronde 11 van de 29/03/2020

Deze ronde zal in een later stadium behandeld worden, afhankelijk van de beslissingen en aanbevelingen van de FOD Volksgezondheid.

Wij herhalen de hierna volgende verschillende preventieadviezen:  

  • Vermijd handen en kussen te geven. Om een prettige partij te wensen of iemand te feliciteren met een overwinning of een remise, geef elkaar een vuistje (“fist bump”).
  • Was je handen regelmatig met water en zeep of met een handvol handalcohol (klik hier voor online instructies om je handen goed te wassen).
  • Bedek je mond/neus bij het niezen/hoesten.
  • Als een persoon zich niet goed voelt, adviseer hem of haar dan om contact op te nemen met zijn of haar arts die hem of haar kan doorverwijzen. Vermijd om hem of haar rechtstreeks naar de spoedgevallen te sturen.

Vriendelijke groet.

(Fist bump)

Sergio Zamparo

Co-Verantwoordelijke Nationale Toernooien

0496/21.46.73

Reactie

Meer schaakstukken over interclub 2019-2020

IMG 6279

Interclub ronde 11 + eindklassement

Steven     12.09.2021

In de laatste ronde van het vorige interclub seizoen, heeft Westerlo 1 verloren van Leuven. Ondanks de nederlaag, spelen we volgend jaar opnieuw in afdeling 2. Westerlo 2 won van Overpelt.

Lees meer

Interclub R9 CREC1 – W1

Tim     08.03.2020     7

Het interclubseizoen loopt naar het einde toe. W1 kan nog wat matchpunten gebruiken en tegen CREC maken we op papier…

Lees meer
kbsb

Interclub – hoe gaat het nu verder? Een update

Steven     19.06.2021

Het interclub seizoen 2019 – 2020 staat gepland om af te werken in september 2021. 6 weken later start het nieuwe seizoen 2021 – 2022.

Lees meer

Interclubs 2019 – 2020 Update

Steven     26.03.2020

De RvB heeft beslist dat omwille van coronviruscrisis de interclubs seizoen 2019 – 2020 geannuleerd zijn. De RvB van de…

Lees meer