Daniel Dardha in top drie op Europees kampioenschap

Stief      13.03.2023

Op het zonet afgelopen Europees kampioenschap is Daniel Dardha op het podium geëindigd. In dit open kampioenschap, waar 484 spelers in de arena traden waaronder 126 grootmeesters, eindigde het 17-jarige Belgische toptalent als één van drie spelers op 8.5/11.

Het Europees kampioenschap is behalve een toptoernooi op zichzelf ook een van de toegangspoorten naar de cyclus voor het wereldkampioenschap. De WK-cyclus is een (nogal ingewikkeld) netwerk aan toernooien die op het einde van de rit culmineert in een kandidatentoernooi. De winnaar van het kandidatentoernooi mag de wereldkampioen uitdagen in een match om de wereldtitel.

De top 23 in de eindrangschikking van het EK kwalificeren zich voor de ‘World Cup’, een knock-out toernooi met 128 spelers waarvan de twee finalisten zich plaatsen voor het kandidatentoernooi. Voor vele spelers is die top 23 halen een belangrijker doel dan het veroveren van de Europese titel zelf.

Het is dan niet zo verwonderlijk dat in de laatste ronde, nog onderweg terwijl ik deze woorden typ, vele van de partijen aan de topborden eindigen in korte (afgesproken) remises. Op het vijfde bord speelden de Oekraïense grootmeester Anton Korobov en Daniel Dardha – beiden hebben aan een remise genoeg voor top 23 – echter een volbloed partij. Korobov zou kunnen hebben gespeculeerd dat zijn scheidingspunten dermate positief zijn dat hij zelfs met verlies zich kwalificeert voor de World Cup en het zich kan permitteren met wit op winst te spelen. In een spannende maar gelijkopgaande partij vermoed ik dat Korobov zijn hand overspeelt in een optisch gunstig uitziende stelling. Tussen zet 35 en 40 neemt Dardha het stuur over met zeer gepointeerd rekenwerk.

Ik hoop dat een resultaat als deze Dardha meer in de spotlight zal zetten en hem de media-aandacht en daarbij horende uitnodigingen tot inviatietoernooien oplevert die hij in mijn ogen net zo verdient als andere topjeugd kaliber Abdusattorov, Keymer en de “Indiërs”. Danzij zulke invitatie-toernooien stoten zij door naar de 2700+ club.

Behalve een kwalificatie voor de World Cup (gespeeld in augustus van dit jaar) levert de podiumplaats Dardha 15.000 euro op.

Reactie

Meer schaakstukken over daniel dardha europees kampioenschap

Capture

Daniël Dardha drawt Magnus in online toernooi

Stief     29.09.2022     1

Iedere dinsdag wordt op de schaaksite chess.com een cash-toernooi voor getitelde spelers ingericht. Sinds enkele weken wordt dit toernooi opgewaardeerd…

Lees meer