NIEUWE ELO-PUNTEN!!!

Johan      01.04.2016

Geachte heren,

Voor sommigen onder ons zijn de elo-punten iets heilig, de bijbel van hun bestaan. Voor anderen is het gewoon een cijfer dat iets zegt over hun schaakverleden. Niettemin kijkt iedere schaker reikhalzend uit naar de verschijning van de nieuwe elo-lijst. In de oude tijden, toen Sylvin nog haar had en de dieren nog konden praten, verscheen deze lijst tweemaal per jaar. Nu, in deze door computer bevlogen wereld, word om de drie maanden een nieuwe lijst gepubliceerd. Viermaal per jaar hoogmis voor de geregistreerde schaker.

De afgelopen drie maanden hebben we allen weer ons best gedaan om het elo-cijfer, waarmee we als een pauw rondstappen in de schaakwereld, de hoogte te doen ingaan zodoende dat we meer recht tot grootspraak hebben tijdens analyses en andere schaakgerelateerde zaken.

Zo heeft bijvoorbeeld Maurice Peek, winnaar van ons Paastornooi, zijn rating met een vol punt verbeterd naar 2391. Ringoir Tanguy, Belgisch jongste grootmeester, zakte dan weer naar 2474 (-35). De eerste Antwerpse schaker op de lijst, Stefan Docx, krijgt 2430 (+22) achter zijn naam.

Maar laten we overgaan tot de leden van onze club en verwante zusterclub die de naam Zichemse Schaakclub draagt. In totaal zijn er 21 mannen die hun elo-punten zien veranderen. Elf zien hun rechten tot grootspraak slinken, tien anderen hebben meer rechten tot opschepperij verworven. Zij die niet vermeld worden hebben ofwel geen officiële partij gespeeld tijdens de laatste drie maanden of hebben het huzarenstukje geleverd dat hun rating winst/verlies op het getal 0 uitkomt.

DE PECHVOGELS

Stief, naar eigen zeggen, zit in een slump. Met 2175 (-45) heeft hij echter nog steeds een rating waar velen onder ons van dromen. Moet het eerste en tweede bord in 2de afdeling Nationale Interclub nog wat gewoon worden.

Luc krijgt een klein klap en verdwijnt uit de 1800+ klasse, 1781 (-22). Maar het maakt hem allemaal niets uit, zijn grootspraak tijdens analyses en dergelijke zal niet verminderen. Luc is nu eenmaal Luc.

Sven blijft in een neerwaartse spiraal zitten. Ooit zo trots dat hij 2000+ elo-punten had en feestjes organiseren. Nu voor de zoveelste keer lager uitkomend, 1911 (-21). Maar ooit zal die 2000+ terug achter zijn naam staan. We plakken er geen datum op maar natuurlijk liever vroeger dan later.

Jan zal zich de komende maanden nog beter voorbereiden dan nu. Op uitspraken van de tegenstander zoals “Kramnik speelt deze openingszetten ook” zal hij dan kunnen antwoorden met “Tja, maar ik wist de weerlegging”. We vermoeden dan ook dat 1890 (-12) maar een tijdelijk laagtepunt zal zijn voor hem.

Ewoud weet veel over het schaken maar naast theorie staat praktijk. M.a.w. meer spelen en dan zal zijn rating wel de hoogte ingaan. Nu, 1338 (-11), maar we verwachten hem ooit in de 1500+ klasse.

Bart valt uit de 1900+ klasse. Zou het dan toch waar zijn dat men per kind (tijdelijk) 100 elo-punten zakt? Vermoeden dat Bart ons het tegendeel gaat bewijzen en van 1894 (-11) als een raket terug de 1900+ klasse inschiet.

Steven, onze voorzitter, nieuwbakken vader, en nog enkele andere titels die ik hier maar eventjes vergeet, de lijst is te lang. Speelt goed schaak maar ergens maakt hij een blunder die dan toch de winst, de partij, weggooit. Eenmaal dit euvel verholpen zal hij van 1963 (-7) terug de 2000+ klasse vervoegen.

Patrick DH is zo vriendelijk om elk jaar de actieve spelers te vervoegen tijdens de Zuiderkempen, Zilveren Toren en soms zelfs den Interclub. M.a.w. speelt te weinig. Toch draagt hij nog steeds een respectable 1849 (-6) elo-rating.

Sylvin ,onze nestor, oud-voorzitter, IA, IO, lesgever op zondag, ex-Iventi tornooi medeorganisator…, vind tussen zijn drukke pensioenbezigheden nog steeds de tijd om een aantal partijen te spelen. Helaas al enkele jaren in vrije val, 1549 (-5) is nu zijn deel.

Marc ,veelvoudig clubkampioen van Westerlo, voortreffelijk Zilveren Torenverantwoordelijke, is nog steeds een gevaarlijk heerschappij op het schaakbord. We verwachten dan ook een terugkeer naar de 2000+ klasse in de toekomst, 1940 (-3).

Ben speelt te weinig wegens omstandigheden waardoor er enige roest op de schaakmachine zit. Eenmaal die roest zal verdwenen zijn gaan we nog prachtige partijen van hem zien. 1608 (-2) is nu zijn aandeel.

DE GELUKKIGEN

Dries hadden we graag meer (en sneller) zien stijgen. 1432 (+2) is niet slecht maar met zijn talent moet er meer inzitten.

Francis speelt sterker dan zijn rating laat vermoeden. Met 1709 (+6) staat hij dus onder zijn waarde. Misschien dat hij nu nog meer motivatie vind nu zijn kleinzoon zondags les volgt. Opa moet toch steeds meer rating hebben.

Tim heeft na een schaakloze periode de stukken terug ter hand genomen. Naar eigen zeggen minder ernstig dan vroeger maar het resultaat mag er nog steeds wezen. Met 2012 (+10) weigert hij, als één van de weinigen in onze club, de 2000+ klasse te verlaten.

Jan-Dries is blij, is gelukkig, heeft er al bij al een goede drie schaakmaanden opzitten. Met 1604 (+13) mag hij dan ook een klasse hoger gaan spelen.

Patrick G doet het weer! Eerst een beetje zakken en dan weer uithalen. Met 1222 (+16) zit hij nog niet aan zijn maximum, we verwachten nog grootse daden van hem.

Jef ,papa in spe mag zijn eerste zoon/dochter verwelkomen met 1805 (+29) rating achter zijn naam. Ook voor hem mag dit niet het eindstation zijn, we verwachten hem dan ook in nog hogere sferen, zowel als ouder en als schaker.

Johan gaat terug de juiste richting uit. Enkele jaren in een slump gezeten. Maar nu voor het derde klassement op rij omhoog gegaan. 1843 (+33) elo heeft hij nu. Zal hij ooit terug de 1900+ klasse halen?

Maxim krijgt eindelijk loon naar werken. Talent komt altijd bovendrijven (of hoe zeg je dat?). Met 1610 (+39) haalt hij eindelijk wat velen in hem zagen, nu op naar de 1700+ klasse.

Pieter vond de leefwereld in de 2000+ klasse top toen hij daar vertoefde. Met 1986 (+39) is hij er nog niet helemaal maar dat gaat niet lang meer duren.

Roger ging zijn elo-punten in het buitenland halen. Met 4/8 tegen een gemiddelde elo van 1699 stijgt hij een magnifieke 63 punten naar 1444.

De volledige lijsten kan je bekijken op:

Rokade Westerlo:
http://www.frbe-kbsb.be/sites/manager/GestionFICHES/FRBE_Club.php?club=176

Zichemse Schaakclub:
http://www.frbe-kbsb.be/sites/manager/GestionFICHES/FRBE_Club.php?club=235

Jef
02.04.2016 - 15:34

Leuk artikeltje Johan, bedankt, en proficiat met de mooie stijging.

Beantwoorden
Pieter
02.04.2016 - 07:39

Zeer leuke samenvatting Johan!

Beantwoorden

Reactie

Meer schaakstukken over elo

990219e068e3d1f754b846b7728b0efd

FIDE rating aanpassingen – discussie

Steven     02.08.2023     1

In een poging om rating ‘deflatie’ tegen te gaan, heeft de FIDE na onderzoek een reeks ingrijpende maatregelen klaar. Uitgangspunt is het feit dat de spreiding van FIDE ELO’s jaar na jaar toeneemt, en een correctie noodzakelijk is.

Lees meer
koning pionnen

Nieuwe elo 01/01/2023

Johan     31.12.2022

Beste schaker, Er zijn weer nieuwe elopunten berekend. Voor zij die die meer elopunten hebben. Proficiat, doe zo verder in…

Lees meer
circuit board 5936606 640

ELO voorspeller

Op deze pagina kan je een schatting maken van je ELO winst/verlies, op basis van de partijen die reeds zijn doorgegeven aan de KBSB. Het resultaat is een schatting van je nieuwe ELO.

Lees meer

NIEUWE ELOPUNTEN!

Johan     04.10.2021

De nieuwe elopunten zijn uit! Rokade Westerlo wint zo maar eventjes 237 elopunten! Vooral te danken aan Matei, die stijgt…

Lees meer