Schaakarcheologie, een duik in het 19de eeuwse schaakleven

Tim      08.12.2018

Het leven in de 19de eeuw kunnen we niet vergelijken met onze huidige moderne samenleving. Zo ook geldt dat voor de schaakwereld. Er was nog geen Chessbase, je kon nog niet online blitzen op chess.com, toernooien werden niet uitgezonden via live-borden en Stockfish vond je enkel terug op de vismarkt. Maar dat maakt het schaakleven van toen niet minder interessant. De schaakmeesters van toen ontdekten nieuwe strategieën, openingstheorie werd ontwikkeld, schaakgeschiedenis werd geschreven.

Werd geschreven door de talrijke journalisten. In een wereld waar de VRT en youtube nog niet bestonden waren kranten en tijdschriften de bron van informatie en actualiteit. De literaire capaciteiten van de journalisten zorgden voor de verkoopcijfers van de kranten. Er zijn duizenden literair prachtige artikels verschenen in de pers in de 19de eeuw. Veel van deze artikels zijn door de jaren heen verloren gegaan. Door het hedendaagse onderzoek en ontelbare uren arbeid van de moderne archeoloog zijn er ook evenveel artikels terug gevonden. Beter zelfs, al deze artikels zijn netjes verzameld en kunnen door elke schaakfanaat opnieuw gelezen worden. Indien je op een donkere, druilige winteravond niets te doen hebt raad ik aan om jezelf eens onder te dompelen in de sagen, legenden en intriges van de 19de eeuw. Bij voorkeur bij de open haard met een whiskey en dikke sigaar. Meestal staan de partijen er ook bij inclusief annotaties van de spelers zelf of collega schakers uit de 19de eeuw.

Het magistrale archief waarin je kan snuisteren vind je hier terug:

http://www.chessarch.com/archive/articles.shtml

Alle artikels over de WK match Steinitz-Zukertort staan hier:

http://www.chessarch.com/archive/1886.01.11_Steinitz-Zukertort/index.shtml#G10

Voor degene die liever het gevoel hebben van een lezing bij te wonen is er uiteraard youtube. Een presentatie van de eerste wk-match met commentaar van groot hilarisch meester Ben Finegold vind je onder volgende link:

Een thema-avond van Lucas Anderson in de Houston chessclub over de eerste werledkampioen schaken Willem Steinitz staat hier:

PS: De partijen van de thema-avond in Westerlo staan in het pdf-bestand. De analyses komen uit “de internationaal” het tijdschrift van Steinitz en “de Monthly”, het tijdschrift van Zukertort.

Reactie